Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Bildene i saken viser situasjoner fra kampen.
MOT MÅL: Ulrik Osvold jager mot mål, mens Bendik Alberti jager Ulrik.
MOT MÅL: Ulrik Osvold jager mot mål, mens Bendik Alberti jager Ulrik.

Du trenger bare én finger for å spille powerfotball

Du trenger bare én finger for å spille powerfotball

Fra grasrotaktivitet på Hedemarken til internasjonal toppidrett – i powerfotball kan nesten alle være med og spille.

Ivar Kvistum (tekst og foto)
Publisert 05.07.2021 11:02

Gummihjulene jamrer seg høylytt ved hver brå vending, klorer seg fast i Stangehallens grønne vinylgulv. De spesialbygde, elektriske rullestolene er kraftplugger skapt for raske rykk og giftige kontringer.

Joysticken som styrer stolen, er alt man trenger av fysiske ferdigheter. Og øvelse.

Etter noen få minutters prøving, feiling og møljespill, begynner både spillerne og ballen å få fart og retning. Mot mål.

Ulrik Osvold (25) får raskt dreisen på det. Med en finte snapper han til seg ballen, fører den foran seg over halve banen med metallbøylen foran på rullestolen – og nærmest tupper lærkula i mål.

Jubelen hans forteller det meste om hva en skåring gjør med folk som elsker fotball og elsker å vinne.

– Jeg må ha mål! Det er gøy å vinne. Men når jeg taper, blir jeg skikkelig sur, røper Ulrik med et glis i pausen.

Se video fra kampen her:

Fra lavterskel til VM

Handikapnytt er til stede på det som trolig er den aller første matchen med powerfotball på norsk hallgulv. Ildsjeler i idrettslaget Funkis IL Innlandet og hjelpemiddelleverandøren Picomed Mobility samarbeider om å dra i gang noe de håper kan bli et spennende aktivitetstilbud særlig for barn og unge med store funksjonsnedsettelser – en gruppe som ikke akkurat er bortskjemt med varierte idretts- og fritidstilbud.

– Dette er en helt ny idrett i Norge. Og selv om vi først og fremst legger opp til et lavterskeltilbud, kan du faktisk spille verdensmesterskap i powerfotball. Her kan du gå gradene, sier Rolf Einar Pedersen.

Den meritterte kjelkehockeyspilleren for det norske landslaget og Right To Play-ambassadøren er engasjert for å promotere powerfotball i Norge.

– Det som er så kult med dette, er at du kan drive idrett på høyt nivå med bare én hånd, sier han.

Det som er så kult med dette, er at du kan drive idrett på høyt nivå med bare én hånd.

For det er ikke tvil om at dette er idrett. Og en ganske krevende sådan.

– Disse stolene er kraftige saker som krever mer av spillerne enn for eksempel el-innebandy. Dette er nok ikke den riktige aktiviteten for absolutt alle. Men den kan være midt i blinken for veldig mange, sier Vidar Alberti.

Han er leder og ildsjel i Funkis IL Innlandet, som arbeider målrettet og spesialisert med å tilrettelegge aktivitet for funksjonshemmede, med så lave terskler som mulig.

Bildene i saken viser situasjoner fra kampen.

SKAPE SPILL: Selv om spillerne bruker elektrisk rullestol for å bevege seg og styre ballen, er powerfotball fortsatt et spill som krever ferdigheter og spillforståelse. Det kommer bare med øvelse.

Funker på gress

I 17 år har el-innebandy vært den dominerende lagidretten i Norge for barn og unge med store funksjonsnedsettelser. Dette er en form for innebandy med lave, elektriske rullestoler som er spesiallagd for formålet.

Entusiastene bak satsingen på powerfotball ønsker ikke å konkurrere med el-innebandy, men heller skape et supplement som kan fenge flere, slik at enda flere kommer i aktivitet.

Det som har åpnet dørene for satsingen, er at Neatech Xtreme kom med i Navs nye rammeavtale for aktivitetshjelpemidler i fjor høst. Dette er rullestoler lagd spesielt for sport og ballspill, men med fleksibilitet som gjør dem egnet til flere ulike aktiviteter. Når de brukes i powerfotball, er de utstyrt med en firkantet, kraftig metallbøyle foran som brukes til å sparke ballen.

– Dette er kraftige stoler med rask akselerasjon. Toppfarten er 15 km/t, men vi programmerer elektronikken slik at stolene kan brukes av alle, fra små barn til elitespillere. I powerfotball er toppfarten 10 km/t. Vi kan også tilpasse sittesystemene til spillere med ulike funksjonsnivå og behov for støtte, forklarer daglig leder Jon Erik Jullum i Picomed Mobility.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!

Stolene kan brukes både ute og inne, og de kan også tilpasses ulike aktiviteter.

– Vi har testet dem på kunstgress, og det fungerer helt fint, sier han.

Flere av spillerne som tester ut powerfotball i Stangehallen denne onsdagen, har erfaring fra el-innebandy. Petter Syversen erfarte raskt ute på banen at dette er to helt forskjellige spill.

– I powerfotball opplever jeg å ha mye mer kontroll på ballen enn i bandy. Skuddene blir hardere, sier han.

Se galleri med flere bilder:

Skaper spill

Spillet ute på banen er intenst. Noen ganger vel intenst. Det smeller skarpt og metallisk i stoler som klinker sammen. Rolf Einar Pedersen ser seg nødt til å ta en time out for å forklare at sammenstøt mellom stolene egentlig er forbudt. Hadde dette vært en virkelig kamp, ville det blitt blåst for sånt.

I pausen gliser Bendik Alberti bredt når Handikapnytt konfronterer ham med grisespillet som ville ha fått ham resolutt utvist med rødt kort. Det er moro likevel.

Powerfotball
  • Sportens offisielle navn internasjonalt er Powerchair Football, eller Power Soccer i USA. Sporten spilles i over 30 land, med modifiserte rullestoler og en forstørret fotball. I kampene er det fire spillere på hvert lag som møtes på en basketballbane.
  • I oktober 2022 skal det fjerde verdensmesterskapet arrangeres i Sydney, Australia. Hjemmelaget utfordrer tittelforsvarer Frankrike. Også USA, England, Danmark, Nord-Irland, Argentina, Uruguay og Japan er med i turneringen.
  • Internasjonalt er sporten organisert av FIPFA (Fédération Internationale de Powerchair Football Association).

Stygge stoltaklinger til tross, Rolf Einar Pedersen er imponert over det han har sett på banen.

– Det er vanvittig kult å se at de får til å skape litt spill, selv om det er første gang. Noen har ikke drevet med lagspill før i det hele tatt. Powerfotball krever ferdigheter som må øves og læres. Det handler om å orientere seg, lese spillet og plassere seg på banen.

Akkurat som annen fotball, altså. Kravene til spillforståelse blir ikke borte selv om man bruker en elektrisk rullestol for å bevege seg på banen.

Alle vil spille fotball

Og nettopp det – at dette er fotball, verdens største idrett – kan bli en suksessfaktor, tror Hilde Håkenstad, fagkonsulent for paraidrett i Innlandet idrettskrets.

– Det er noe med at mange barn gjerne vil være en fotballgutt eller -jente. Det er en aktivitet som åpner flere arenaer, sier hun.

Hun har tatt turen til Stangehallen denne onsdagen for å se nærmere på powerfotball.

– Fortsatt er det mange barn og unge med funksjonsnedsettelser som ikke er aktive. Derfor er vi hele tiden på utkikk etter nye aktivitetstilbud som kan fungere.

Foreløpig er Stangehallen utenfor Hamar arnestedet for powerfotball. Om du har lyst til å prøve selv, er det bare å ta kontakt med Funkis IL, som har utstyr tilgjengelig som det går an å teste. For aktive spillere formidles stolene individuelt som aktivitetshjelpemidler til den enkelte.

– Ta gjerne kontakt, så kan vi koble kontakt med klubber der hvor spillerne bor for å se om det er grunnlag for å starte opp noe, sier Vidar Alberti i Funkis IL

Han håper fotballmiljøet kjenner sin besøkelsestid og omfavner powerfotball som en aktivitet de kan bruke for å inkludere flere.

De fem spillerne som fikk prøve seg i Stangehallen, er i hvert fall ikke i tvil. De håper powerfotball blir den nye fotballfeberen i Norge.

Lagbilde av spillerne.

LAGSPILL: Fem ferske, fornøyde fotballspillere, fra venstre: Erlend Synstad, Magnus Lang-Ree, Petter Syversen, Bendik Alberti og Ulrik Osvold. Støtteapparatet bak fra venstre: Rolf Einar Pedersen, Jon Erik Jullum og Vidar Alberti.

Savner aktivitetstilbud

For barn og unge med nedsatt funksjonsevne er det ofte langt mellom aktivitetstilbudene. Funkis IL Innlandet jobber med å legge til rette for idrett, ikke nødvendigvis i egen regi, men i andre, alminnelige idrettslag.

– Målet vårt er ikke at vi skal få flest mulig medlemmer, men å legge til rette for inkludering, sier Vidar Alberti, leder og primus motor.

Han har erfart at velviljen i idrettslagene er stor når det kommer til inkludering. Men det er mange terskler som likevel gjør at det ofte er vanskelig i praksis, særlig når det gjelder unge med store funksjonsnedsettelser.

– De har biler, men ingen til å kjøre seg. De bor i kommunale omsorgsboliger, men det mangler bemanning på kveldstid så de kan komme seg på trening. Brukerstyrt personlig assistanse ville gjort det mye lettere å komme seg ut, forklarer han.

Taushetsplikt i kommunenes systemer skaper også barrierer for rekruttering. Det er rett og slett vanskelig å nå ut til folk i målgruppa med informasjon,

– Kommunene burde hatt egne frivillighetskoordinatorer som jobbet med å legge til rette, mener Alberti.

***

Denne artikkelen ble først publisert i magasinet Handikapnytt 03/21.
Som medlem i Norges Handikapforbund mottar du magasinet seks ganger i året. Abonnementet er inkludert i medlemskontingenten.
Klikk her for å bli medlem.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.