annonse
Annonse fra Permobil: M400i corpus 3G Innendørsstol
annonse
Annonse fra Etac: Totalleverandør tekniske hjelpemidler barn og voksne. Se mer på etac.no! 20 år i 2017. Etac

Klagestorm med ny lov

Publisert 13.2.2009

Over 80 henvendelser og klager kom inn den første måneden etter at det ble forbudt å diskriminere funksjonshemmede 1.januar.

Tekst og foto: Roald Lund Fleiner

”At det har kommet inn en ny regel fra NHF synes jeg blir tullete” mente klesbutikken Carlings i Oslo. Andre reagerte positivt.

- Vi har hatt veldig stor pågang, og de fleste klagene kommer fra enkeltpersoner. Også organisasjonene er på hugget. Ikke overraskende er det tilgjengelighet og universell utforming som dominerer, men det er likevel ganske stor bredde i type saker, sier Likestillings- og diskrimineringsombud (LDO) Beate Gangås.

Beate Gangås
Diskriminering på rød løper: Klesbutikken Jack and Jones på Karl Johans gate i Oslo var en av 11 virksomheter NHF klaget inn til Likestillings- og diskrimineringsombud Beate Gangås i januar.

Ordner opp

NHF står for 11 av omtrent 80 klager: Fokus kino i Tromsø, rådhuset i Ballangen i Nordland, samt ni butikker på Karl Johans gate i Oslo. Butikksjef hos klesbutikken Jack and Jones, Matilda Clavijo, droppet betenkningstid da klagen dukket opp.

- Jeg ringte hovedkontoret vårt i Danmark, som sa at dette skulle fikses med en gang. Vi fikk hjelp av Handikapforbundet til å se på hvilke utbedringer som trengtes. Det blir rampe til inngangen, prøverom som er stort nok for rullestol og en trappeheis. Det er jo helt rimelig at alle skal ha tilgang. Vi ønsker flest mulig kunder, sier Clavijo.

- Tullete

En annen klesbutikk, Carlings, ville derimot ikke føye seg: ”At det har kommet en ny regel fra NHF synes jeg blir tullete… Dessuten bør man tenke på de som ikke sitter i rullestol – med hensyn til at det er glatt, og man enkelt kan gli og skade seg på en rampe”, skriver Carlings til LDO.

-Reaksjonene har variert, men de fleste som har fått klager mot seg har vært positive, sier Beate Gangås. I løpet av noen uker regner hun med å komme med de første avgjørelsene.

FAKTA
- 1.januar trådte Diskriminerings- og Tilgjengelighetsloven i kraft.
- Loven forbyr diskriminering av funksjonshemmede.
- 80 henvendelser om og klager på slik diskriminering mottok Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) i januar.
- Tlf LDO: 24 05 59 50 / grønt nr 800 41 556
- Mer om loven: www.ldo.no

Les hele saken i Handikapnytt 1-2009. 
Bestill Handikapnytt, åtte årlige utgaver til 150 kroner. 

Del | Utskriftsvennlig tekst

Norges Handikapforbund | Schweigaardsgt. 12 | Postboks 9217 Grønland, 0134 Oslo
Tel: 24102400 | E-post: nhf@nhf.no | Laboremus Software