Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Tviler på fartsmareritt

Av: Ivar Kvistum
Publisert 19.02.2013 17:13

Uten forvarsel skal den handikapombygde bilen til franske Frank Lecerf ha rast avgårde i 200 kilometer i timen. Norsk bilombygger tviler på historien.

 

Tekst: Ivar Kvistum

Historien om 36 år gamle Frank Lecerf og hans ombygde Renault Laguna har gått nettet rundt. Han hadde bare vært en tur på supermarkedet og skulle kjøre hjem da gassen skal ha låst seg og bremsene sviktet.

Hver gang han prøvde å bremse, skal bilen ha svart med å øke farten ytterligere.

Livet passerte i revy

Ganske raskt var han oppe i en marsjfart på 200 kilometer i timen, uten at Frank hadde mulighet til å stanse den.

Han kjørte ut på motorveien i retning Belgia. Etter en times villmannkjøring – langt inne i nabolandet – gikk han tom for bensin og stoppet. Da hadde han tilbakelagt nesten 20 mil, eskortert av politiet store deler av veien.

– Livet mitt passerte i revy. Alt jeg ønsket, var å stanse, sier Frank Lecerf til lokalavisen Le Courrier picard, ifølge den britiske avisen britiske The Guardian.

Usannsynlig

Dag Frode Wold er markedsansvarlig for biltilpasningen hos norske Etac. Han synes historien om det franske fartsmarerittet høres usannsynlig ut.

– Kan han virkelig ha kjørt så fort så lenge? Hvorfor slo han ikke av tenningen? spør Wold.

Han understreker at det er umulig å fastslå sikkert hva som kan ha skjedd uten å vite mer om bilen, hvor gammel den er og hva slags utstyr som er montert i den.

Nesten utenkelig i Norge

Etac bygger om mange biler som brukes av funksjonshemmede i Norge. Wold mener det er forsvinnende liten sjanse for at noe liknende skal skje her til lands med en moderne, ombygd bil.

– I en moderne bil vil bremsen alltid vinne om du bremser og gasser samtidig. Vi gjør ingenting med bilene som påvirker dette, påpeker Wold.

Han minner samtidig om godt og jevnlig vedlikehold er enda viktigere på spesialtilpassede biler enn på standardbiler, for at alt skal fungere optimalt. Men at Vito-en eller Caravellen din skal dra av gårde i 200 kilometer i timen til den er tom for drivstoff, holder Dag Frode Wold for å være tilnærmet umulig.

Les også: Nå har’n Per fått det slik som han vil

Varsler søksmål

Ifølge The Guardian har Frank Lecerfs advokat varslet søksmål mot Renault. Bilfabrikken på sin side vil avvente resultatene av nærmere undersøkelser.

Lecerf har tidligere klaget på at speedometeret på Lagunaen hadde hengt seg opp, uten at det ble funnet noen feil på verkstedet.

BLIR SAKSØKT: Den franske bilfabrikken Renault avventer resultatene av undersøkelsen av Lagunaen. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.