Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Hederspris til likestilt idrett

Av: Ivar Kvistum Foto: Ivar Kvistum
Publisert 27.08.2013 09:34

Norsk idrett er belønnet med Handikapforbundets hederspris for sitt systematiske arbeid for likestilling og inkludering av funksjonshemmede.

Det var en tydelig stolt og glad idrettspresident Børre Rognlien som tok imot Norges Handikapforbunds hederspris på vegne av Norges Idrettsforbund (NIF) og Norges Olympiske og Paralympiske Komité.

– Om en uke leverer vi søknad om statsgaranti til en søknad om OL og Paralympics i Oslo i 2022. Vi skal heve vinter-Paralympics til samme nivå som London hevet sommer-Paralympics, sa Rognlien i sin takketale.

Hedersprisen ble delt ut på åpningsdagen av Norges Handikapforbunds landsmøte på Gardermoen fredag 7. juni.

Alle får delta

– Prisvinneren sidestiller alle utøvere, enten de har funksjonsnedsettelser eller ikke. Alle får delta på alle nivåer, fordi de er mennesker, sa Arne Lein i begrunnelsen for pristildelingen.

Lein la vekt på at NIF og Norges Olympiske og Paralympiske Komité klarer å drive likestilling i praksis, som motivator og tilrettelegger for livsglede. Han mener idretten er med på å endre holdninger i hele samfunnet.

– Samtidig gir de oss opplevelser som gjør oss stolte av å være norske, sa Lein.

Bli kvitt 26-årsregelen

Han viste dessuten til at idretten er en viktig alliert i kampen for å få endret den såkalte 26-årsregelen. Den er en stor hindring for aktivitet, fordi personer over 26 år ikke får støtte til aktivitetshjelpemidler, men må dekke hele kostnaden selv.

Børre Rognlien forsikret at kampen for å få fjernet 26-årsregelen fortsetter med full styrke.

– Vi har ikke tenkt å gi oss før vi har fått på plass en rettighet som er forankret i folketrygden og formidlet gjennom hjelpemiddelsentralene, sa Rognlien da han hadde fått hedersprisen overrakt.

LES OGSÅ: KJEMPER FOR RETTEN TIL AKTIV FRITID

Unikt i verden

Rognlien minnet om at Norge er det eneste land i verden hvor alle tre enheter – Norges Idrettsforbund, Norges Olympiske Komité og Norges Paralympiske Komité – er samlet i én organsiasjon.

– Det er vi stolte av, og noe vi har nytte av, sa Rognlien.

Han innrømmet at norsk idrett fortsatt har en vei å gå i praksis, selv om idrett for funksjonshemmede i prinsippet er tatt opp i alle sine respektive særforbund.

Visjonen er oppfylt

Norges Handikapidrettsforbund ble dannet i 1971. Rognlien viste til at man allerede fra start hadde som må l å kunne «legge ned seg selv». ved å bli integrert i resten av idrettsbevegelsen.

I 2007 ble Norges Funksjonshemmedes Idrettsforbund lagt ned. Børre Rognlien er glad for å kunne være med på å innfri pionerenes visjon.

Norges Handikapforbunds hederspris er delt ut to ganger tidligere, til stortingsrepresentant Karin Andersen og til eventyrer og programleder Lars Monsen.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.