Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Se hva hun kjører rullestolen rett inn i

Av: Bjørn Kollerud Foto: Bjørn Kollerud
Publisert 27.08.2013 10:39

Nei, du trenger ikke en diger kassebil for å få med deg en elektrisk rullestol. Elin Ekdahl klarer seg med mye mindre.

Elin Ekdahl (65) fra Drammen er veldig glad for at det var mulig for henne å få med seg sin elektriske rullestol i en vanlig Volkswagen Caddy, en varebil som i teknisk er basert på kompakte VW Golf. Caddy er kjent som et populært bilvalg for håndverkere.

– Jeg hadde ikke greid å kjøre rundt i en stor kassevogn. Skinnesystemet i førersetet gjør at jeg er helt selvhjulpen i hverdagen, og jeg håper flere får tilgang til en slik løsning, smiler Elin hun.

Elin har en MS-diagnose som gjør at hun gradvis har fått redusert helsetilstanden. Etter hvert er hun blitt avhengig av å bruke elektrisk rullestol.

(Artikkelen fortsetter under bildet)PÅ SKINNER: Forsetet kan skyves bakover på et skinnesystem slik at Elin kommer seg over fra rullestolen. Så sklir hun setet fram til ratt og pedaler.

Liten og smidig

– Til slutt var det ingen bønn. Jeg måtte bytte ut den lille Peugeot-en jeg kjørte i mange år. Men en ting var jeg klar på: Jeg ville ikke ha en stor kassevogn. Det ville rett og slett bli for vanskelig å kjøre inn i garasjen og parkere nær butikkene jeg bruker til daglig, forklarer Elin.

Hun ble positivt overrasket da hun fikk presentert en spesialløsning basert på en mindre bil, samtidig som hun kan ta med seg sin Medema Jazzy elektriske rullestol.

– Nå har jeg hatt den ombygde Caddy-en i tre år, og den har virkelig svart til forventningene.

Fra stol til sete

Caddy-en kan senkes i bakkant og har en hydraulisk plattform som gjør det mulig å kjøre rullestolen inn i bilen på en enkel måte. Vel på plass, låses stolen fast i bilens gulv.

Det spesielle er tilpasningen av førersetet. Det er montert på et skinnesystem, som gjør at Elin kan flytte seg fra rullestolen, over i førersetet og fram til førerplassen ved egen hjelp.

– Jeg bor alene og vil ikke be andre om hjelp, så denne løsningen er veldig god. Jeg kan kjøre det elektriske førersetet så langt tilbake at jeg med litt håndkraft greier å manøvrere meg fra rullestolen opp i setet. Så er det bare å kjøre setet frem til rattet, feste sikkerhetsbeltet og kjøre avgårde, forklarer Elin.

Nye løsninger på vei

– Løsningen med et seksveis seteunderstell er noe vi har levert og som vi ser fungerer for mindre biler, sier salgsansvarlig Pål Ivar Paulsen i bilombyggingsfirmaet Rep Tek, som har levert løsningen i bilen til Elin.

Bilombygging er komplisert, men Rep Tek vil prøve å tilby en slik løsning også i fremtiden.

– Konkret jobber vi med å få godkjent en tilsvarende løsning fra den svenske leverandøren Auto Adapt. Forhåpentligvis blir denne tilgjengelig når den nye anbudsavtalen med Nav fra og med neste år, sier Pål Ivar Paulsen.

Elin mener selv at mange flere kunne hatt glede og nytte av denne løsningen.

– Jeg skjønner ikke hvorfor ikke dette ikke er en standardløsning for bilister som bruker elektrisk rullestol, undrer Elin Ekdahl.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.