Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Frykter færre tilgjengelige boliger

Av: Ivar Kvistum
Publisert 10.09.2013 16:25

En blå regjering kan føre til at det blir bygd færre boliger med universell utforming, frykter både Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon og Norges Handikapforbund.

– Jeg er redd en blå regjering vil svekke TEK 10 og tilgjengelighetskravene til boliger, svarer generalsekretær Liv Arum i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) når Handikapnytt spør hva hun frykter mest etter valget.

TEK 10 er byggeforskriftene som stiller krav om universell utforming av nye boliger, i tillegg til flere andre bestemmelser om blant annet energieffektivitet. Deler av byggenæringen arbeider systematisk for å fjerne disse kravene.

Forbundsleder Arne Lein i Norge Handikapforbund (NHF) trekker fram det samme. Han frykter at sterke lobbyister fra byggebransjen vil ha lettere for å vinne gehør hos en borgerlig regjering.

– Frp har i partiprogrammet sagt at de ønsker en revisjon som vil svekke kravene, minner Lein om.

Han viser til at Høyre i løpet av valgkampen har beveget seg retning av å ville evaluere kravene i byggeforskriftene, mens Venstre har hevdet at det må holde at en viss andel av boligene bygges med universell standard.

– Jeg frykter at dette kan bli en utfordrende sak hvor det er viktig at vi får fram hva som er fakta, påpeker Lein.

FFO: Håp om rehabiliteringsløft 

Handikapnytt har spurt ledere i flere av funksjonshemmedes organisasjoner om hvilke konsekvenser de ser av valgresultatet. Liv Arum, generalsekretær i FFO, er for eksempel bekymret for hva som vil skje når de blå skal oppfylle løfter om fritt behandlingsvalg.

– Jeg er bekymret for konsekvensene som endringene vil få for folk som lever med funksjonshemning eller kronisk sykdom, skriver Arum i en e-post til Handikapnytt.

Hun er også spent på eventuelle endringer innenfor arbeidslivet, for eksempel når det gjelder midlertidige ansettelser.

Arum peker på den store oppgaven med å knytte kontakter med nye stortingsrepresentanter, statsråder og statssekretærer.

– Vi står foran en stor informasjonsoppgave med å gjøre de sakene som er viktige for vår organisasjon kjent.

FFO-generalsekretæren har forventninger om at det endelig kan være duket for et løft på habiliterings- og rehabiliteringsfeltet.

– Høyre har lenge lovet en opptrappingsplan på rehabilitering. Nå er de i posisjon til faktisk å realisere den, skriver hun.

LES OGSÅ: SENDT RETT HJEM SOM NYBLIND

NHF: Trygde-bekymring

Forbundsleder Arne Lein i Norges Handikapforbund deler Arums forventning til at Høyre endelig kan få løftet habilitering og rehabilitering. Men han er bekymret for mulige endringer i trygdesystemet som følge av maktskiftet:

– Det er tverrpolitisk enighet omkring uføretrygden, bortsett fra Frp, men spørsmålet om forsørgertillegget kan bli utfordringen, ikke minst så lenge også Høyre i retorikken har fokusert mye på at «det skal lønne seg å jobbe», skriver Lein i en e-post.

Lein tror det blir lettere å få gjennomslag for rettighetsfestingen av brukerstyrt personlig assistanse (BPA) med en ny regjering.

– Alle partiene har gått lenger enn lovforslaget fra avgående regjering, skriver Lein.

Uloba: Forventninger om BPA

Ann Kristin Krokan, leder for politikk og informasjon i BPA-samvirket Uloba, ser også optimistisk på mulighetene for et BPA-gjennomslag.

– Slik som partiene har markert seg både med henhold til rettighetsfesting og innholdet i en framtidig BPA, ser jeg relativt positivt på den videre behandlingen av akkurat det spørsmålet. Alle partiene på borgerlig side har vært veldig tydelige på at de både ønsker rettighetsfesting, og at de ønsker å rettighetsfeste BPA etter intensjonen, skriver Krokan.

Men hun tar et tydelig forbehold:

– Det er vår erfaring at funksjonshemmedes beste venner er de politikerne som til enhver tid er i opposisjon.

LES OGSÅ: KRAFTIGE ADVARSLER MOT BPA-FORLIS

Krokan mener det blir spennende å se om organisasjonene får gjennomslag for at politikken knyttet til funksjonshemmede skal handle om likestilling mer enn om helse og omsorg. På hennes bekymringsliste står også hjelpemiddelformidling og universell utforming av mindre leiligheter og fremtiden til Likestillings- og diskrimineringsombudet, som Frp har erklært at de vil legge ned.

NFU: Frykter nedprioritering

Jens Petter Gitlesen, forbundsleder i Norsk Forbund for Utviklingshemmede, er bekymret for om politikk overfor hans målgruppe vil nå opp i den politiske prioriteringen.

– Alle partiene er for at mennesker med utviklingshemning skal ha gode livsvilkår. NFU sin fiende er skyggenes dal og alle de andre sakene, skriver Gitlesen til Handikapnytt.

Han mener det ikke er grunnlag for å hevde at noen av fløyene i politikken har vært spesielt gode på politikk overfor mennesker med utviklingshemning.

– Trolig er personene i de politiske posisjonene viktigere enn partiene, skriver Gitlesen.

Han trekker særlig fram Audun Lysbakken (SV), Inga Marte Thorkildsen (SV), Karin Andersen (SV), Tore Hagebakken (Ap) og Tove Linne Brandvik (Ap). Alle har engasjert seg sterkt i NFUs saker.

– Det blir tidkrevende å finne erstatning for disse personene i det nye stortingsflertallet og en ny borgerlig regjering, mener Jens Petter Gitlesen.

HLF: Satsning på frivillighet

Generalsekretær Anders Hegre i Hørselshemmedes Landsforbund tror en borgerlig regjering kan føre til at frivillige organisasjoner kan få bedre rammebetingelser enn i dag. Det kan bidra til en enklere hverdag for funksjonshemmede.

– Det ligger positive muligheter i de borgerliges uttrykkelige og langvarige tro på betydningen av frivillige organisasjoners innsats, skriver Hegre i en e-post til Handikapnytt.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.