Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Slik kan alle slippe flytrappa

Av: Ivar Kvistum
Publisert 08.10.2013 16:09

Se videoen som viser hvordan passasjerer kan komme seg inn og ut av flyet, rett fra bakkeplan – uten trapp.

Bare de største flyplassene i Norge har terminalbygninger på to etasjer, slik at passasjerflyene kan dokke trinnløst rett i gaten. Fortsatt må passasjerene ta seg opp trapper fra bakkeplan for å komme inn i flyet svært mange steder.

Nye regler om universell utforming av ombordstigningsløsninger, som trådte i kraft i sommer, sier at flyplassene skal bruke løfteanordninger der det ikke er trinnfri atkomst til terminalbygningen. Men da må behovet varsles på forhånd.

Og løfteplattformer vil alltid være en spesialløsning for bevegelseshemmede passasjerer, ikke en likeverdig løsning for alle.

Visualiserer løsningen

Nå kan du se en animasjonsvideo som viser hvordan dette problemet kan løses, slik at alle passasjerer kan bruke den samme løsningen for å komme seg om bord i flyet. Samtidig er de  eskyttet fra regn, kulde og vind.

KLIKK HER FOR Å KOMME TIL VIDEOEN (EKSTERN LENKE)

Det er pensjonisten Per Thjømøe som har fått laget videoen som visualiserer ombordstigningsløsningen. Thjømøe er opprinnelig flymekaniker, og ble ansatt i daværende Braathens SAFE allerede i 1948. I 20 år ledet han flyselskapets bakkeutstyrsavdeling på Stavanger Lufthavn Sola.

Gjennom store deler av sin karriere har han vært opptatt av å bedre tilgjengeligheten for bevegelseshemmede passasjerer. Som pensjonist arbeider Thjømøe utrettelig med ideer om hvordan alle passasjerer skal kunne bruke samme løsning for å komme seg om bord i flyet, enten de er bevegelseshemmet eller ikke.

Lik tilgjengelighet for alle

Nå har Thjømøe fått økonomisk støtte fra Deltasenteret for å få laget videoen som viser hvordan han ser for seg en løsning med mobile broer som kan transporteres rundt på flyplassen og tilpasses ulike flytyper. Deltasenteret er et statlig kompetansesenter for unviersell utforming.

Det mobile skråplanet skal kunne monteres på for eksempel et busschassis og plasseres ved flyene ved behov. Passasjerene går inn på skråplanet, enten ved hjelp av en liten trapp eller en løfteplattform som er mye mindre og mer udramatisk enn å skulle bli løftet helt opp til flydøra.

– Dermed sikres lik tilgjengelighet for alle, uansett værforhold, sier Thjømøe.

Han mener at spesielt tilrettelagt løfteutstyr bare for funksjonshemmede aldri vil oppfylle intensjonene med universell utforming, som nå er lovpålagt.

Det er visualiseringsselskapet Visco i Stavanger som har fått laget videoen for Per Thjømøe. 

– Hensikten er å gjøre ideen mer anskuelig, slik at alle kan forstå hvordan dette er tenkt, sier Thjømøe til Handikapnytt.

En annen løsning viser hvordan man kan ta seg trinnfritt fra en terminalbygning med bare én etasje og inn i flyet. Prinsippet med fleksible skråplan er det samme.

(Artikkelen fortsetter under bildene.)

RETT FRA TERMINALEN: Per Thjømøe har også fått tegnet hvordan mobile og fleksible pirer kan gi trinnfri ombordstigning fra terminalbygninger med bare én etasje.

LIKEVERDIG OPPGANG: Valgfri trapp, rulletrapp eller heis tar passasjerene opp i høyden. Deretter følger de en fleksibel bro inn til flyet.

Så noen frø

Per Thjømøe har jobbet lenge for å få gehør for ideene sine, både hos luftfartsmyndighetene og i flybransjen. Skissene hans vises fram på konferanser om universell utforming, og tidligere samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa har uttalt at luftfartsveteranen leverer konstruktive innspill.

– Min oppgave er bare å så frø, noen ideer til hvordan ombordstigning kan løses på en likeverdig måte for alle, sier Per Thjømøe.

LES OGSÅ: BROBYGGER FOR TILGJENGELIG LUFTFART

Han skulle ønske at Avinor og handlingselskapene kan sette seg ned sammen og finne ut hva de trenger av utstyr på ulike flyplasser og til ulike flytyper for virkelig å oppfylle kravene til universell utforming av ombordstigningsløsninger.

Klikk her for å komme til Per Thjømøes hjemmeside, der han har samlet mye stoff om ideene sine og tilgjengelighet i luftfarten (ekstern lenke).

LIKEVERDIGE LØSNINGER: Per Thjømøe fortsetter sitt engasjement for å tenke nytt om likeverdig ombordstigning i fly. (Arkivfoto: Solabladet)


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.