Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Petter er lagkamerat på lik linje

Av: Ragnhild Fladsrud
Publisert 15.10.2013 16:01

Da Norge møtte Island til fotballandskamp på Ullevål stadion tirsdag kveld, var FK Vestre G-14 på plass på tribunen. Det var belønningen for hvordan de inkluderer lagkamerat Petter Dotseth.

Normal
0

21

false
false
false

NO-BOK
JA
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:»Vanlig tabell»;
mso-style-parent:»»;
font-size:12.0pt;}

Det er torsdag, og vi er på fotballbanen på Bøverbru, Vestre Toten i Oppland fylke. Petter har snørt på seg fotballskoa og tripper utålmodig. Blikket flakker mellom de to banehalvdelene, for å bestemme seg om han skal trene med det ene eller det andre laget i dag.

Petter elsker fotball, og stort sett hver eneste dag er han på trening eller kamp med enten FK Vestre G-14 eller Eina G-13.

– Petter har en svært sjelden kromosomfeil, og har forsinket utvikling av motorikk og språk, forklarer mor Inger Grete Dotseth til lokalavisa Totens Blad.

En av gutta

At kromosomfeilen er svært sjelden, betyr også at det er ingen andre som er akkurat som Petter.

– En del jenter og gutter som Petter kjennetegnes ved at de har noen ting som de er fryktelig gode på, sier far Svein Dotseth.

Petter kan flere hundre sangtekster utenat, og har de kjørt ei rute i Oslo, forteller han veien neste gang. Han er også den som har best oversikt over ting i heimen.

Til tross for funksjonsnedsettelsen, som gjør det utfordrende å uttrykke alt han har på hjertet, har han alltid vært en av gutta på fotballaget. Slik har det vært helt siden han startet med fotball på Eina i fem–seks-årsalderen, og gjennom ulike sammenslåinger fram til dagens lag i FK Vestre.

På TV2 Sporten

11. september dro gutta til Gjøvik for å spille seriekamp mot Vind. Det var en viktig kamp for laget, men at TV2 Sporten var på plass for å få den med seg, var nok ganske så uventet.

– Jeg har lenge hatt lyst til å gi gutta en eller annen påskjønnelse for måten Petter alltid har blitt inkludert og vært en naturlig del av laget på, sier moren.

LES OGSÅ: HEDERSPRIS TIL LIKESTILT IDRETT

Hun har tidligere kontaktet både VIF Fotball og Gledespatruljen uten hell.

– Så sendte jeg en epost til TV2, og etter tre timer fikk jeg svar om at de ønsket å komme, forteller hun. Resultatet ble et innslag om Petter og lagkameratene på TV2 Sporten den påfølgende søndagen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

INKLUDERT: Trenerne Magnar Bjørnerud (til vensdtre) og Geir Gulbrandsen er viktige støttespillere for Petter.

Invitert på landskamp

Foruten å bli TV-kjendiser, fikk også laget en sjekk på 10.000 kroner fra Toten Metall, samt at Vind IL hadde ordnet med billetter, sponset av Norsk Tipping, til landskampen mot Island for hele laget.

– Da jeg kontaktet Nettbuss, for å bestille buss, ville de også sponse turen på oss, forteller Inger Grete, noen dager før Petter, lagkameratene og trenere satte seg på bussen til Oslo og Ullevål.

– Da er det bursdagen min også, forteller Petter, som ellers er langt mer interessert i å sparke fotball enn å snakke med journalister. Han er glad for at han fikk feire sin 15. bursdag med lagkameratene fra Eina, Bøverbru, Reinsvoll, samt en fra Raufoss.

– Vi vil stoppe og spise pizza på vegen, og resten av pengene vil gå til treningsleiren til Torrevieja Spania i februar, sier Inger Grete.

Høyt og lavt

På banen er Petter høyt og lavt, både bokstavelig og i overført betydning. Han står i mål, men er også spiss eller ving, og en av lagets straffeeksperter. Han kan bli skikkelig sint når han ikke får det til slik han vil, men han går også de fleste en høy gang når scoringer skal feires.

– Da løper han gjerne fire runder rundt banen og tar high-five, før han stikker opp på tribuna og gir moren en klem, sier trener Magnar Bjørnerud, som deler på trenerjobben med Geir Gulbrandsen.

Trenerteamet må da gjerne sette innpå en ny spiller, enten fordi Petter er sliten, eller fordi han rett og slett ikke kommer tilbake.

Inger Grete berømmer spesielt trener Bjørnerud, som både hun og mannen Svein omtaler som far nummer to for sønnen.

– Magnar er vennen og en viktig støttespiller for Petter. De snakker sammen på telefonen hver dag, for å avtale at han kan sitte på til trening, forteller Inger Grete.

Med på lik linje

Ettersom gutta har blitt eldre, har det blitt mer alvor og fokus på resultater. I fjor ble laget kretsmestre i sjuer, og i år har de plassert seg omtrent midt på tabellen i 11’er, etter tap i jevne oppgjør mot topplagene i serieinnspurten. Det er en veldig treningsivrig gjeng som trener fire økter i uka fra desember til oktober.

– Petter er flink til å plassere seg foran mål og liker å «slikke» mål, sier treneren om Eina-gutten, som har litt færre grånyanser enn de andre, og heller ikke dveler like lenge ved ting.

På grunn av Petters funksjonsnedsettelse kunne laget ha søkt om å ha en ekstra spiller på banen, men dette var ikke aktuelt.

– Petter er med på laget på de samme premissene som alle andre, og det er ingen sure miner eller spørsmål om han skal utpå, selv i jevne og viktige kamper, sier Inger Grete.

– Gå nå, sier Petter og ser morskt på mor og minner om møtet hun skal på.

Rynka i panna blir enda dypere når han får høre at også far kommer for å se på treninga denne kvelden.

For tenåringsforeldre lyder dette sannsynligvis kjent. Petter er på mange måter som alle andre, og på FK Vestre får han være nettopp det.

LES OGSÅ: VANSKELIGERE Å FÅ HJELP UTEN EN DIAGNOSE


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.