Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Inspirert til å skape sin egen arbeidsplass

Av: Ivar Kvistum Foto: Ivar Kvistum
Publisert 25.10.2013 13:55

Om døra til arbeidsmarkedet er stengt, hvorfor ikke starte for seg selv? Deltakerne på Handikapforbundets jobbverksted ble inspirert til å lage forretningsideer av egne drømmer.

– Her blomster forretningsideene, konstaterer Svein Eystein Lindberg tilfreds.

Han er daglig leder i Ringerike Etablerersenter og har som jobb å bistå ide- og initiativrike mennesker som drømmer om å starte egen bedrift.

LES OGSÅ: NAV-BILEN BLE ARBEIDSPLASS

Torsdag møtte han 19 personer med funksjonsnedsettelser for å vise hvordan det er mulig å bli sin egen sjef, dersom andre sjefer av en eller annen grunn ikke vil ansette deg.

– Hva er du god på? Hva kan du lage business av? spurte Lindberg deltakerne på Norges Handikapforbunds jobbverksted, som fra torsdag til søndag er samlet på hotell Clarion Royal Christiania i Oslo.

Fra deltakerne fikk Lindberg mange forskjellige svar: Dataskole for folk som sliter med å bruke en pc. Konsulentvirksomhet som skal hjelpe utenlandske bedrifter å etablere seg i Norge. Dansestudio. Idrettsskole for funksjonshemmede barn. Og mye annet.

Oversett mulighet

Det er tredje gang Norges Handikapforbund arrangerer «Jobbverkstedet». Målgruppen er personer med fysiske funksjonsnedsettelser som har et ønske om å komme seg i arbeid, eller tilbake i arbeidslivet.

LES OGSÅ: TØR IKKE ANSETTE FUNKSJONSHEMMEDE

Men man må ikke nødvendigvis være ansatt et sted for å få brukt seg selv i en jobb. Deltakerne ble oppmuntret til å se hvilke muligheter de har for å starte sin egen virksomhet. Dette er et tema som ofte underkommuniseres når det gjelder funksjonshemmede, mener sosionom og medlemsrådgiver Kristin T. Berg i Norges Handikapforbund.

– Vi opplever at Nav har lite fokus på muligheten til å starte egen virksomhet. Og det står heller ikke noe om dette i regjeringens jobbstrategi for mennesker med nedsatt funksjonsevne, konstaterer Berg.

Dette til tross for at egen virksomhet ofte kan være et godt alternativ, for eksempel hvis man har behov for å kunne legge opp sin egen arbeidstid.

Ingen snarvei til jobb

Svein Eystein Lindberg merket seg særlig forretningsideen til Miriam Ibsen fra Risør, nå bosatt i Kristiansand. Hun ser for seg å starte en idrettsskole for barn med funksjonsnedsettelser, spesialisert på aktivitet i friluft. Her mener hun det er et stort, udekket behov.

– Dett er noe jeg brenner for og som jeg virkelig har lyst til å gjøre, sier Miriam.

Hun noterte ivrig da etablerer-rådgiveren fortalte om muligheten til å knytte til seg samarbeidspartnere med ressurser som kan ha tro på prosjektet. Han rådet henne blant annet til å kontakte selskapet Ferds satsing på sosialt entreprenørskap.

Lindberg oppmuntret entusiasmen, men advarer likevel mot å tro at eget selskap er en enkel vei til yrkesaktivitet. For mange er det riktige å satse på å få seg en jobb.

– Men jeg vil skape bevissthet om at det finnes andre muligheter enn å søke jobber. Folk som har vilje og evne, kan få det til. Det er viktig å ha en god idé, men personen som har ideen, er enda viktigere, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

INGEN KVIKK-FIKS: Det krever både gode ideer og personlige egenskaper å starte egen virksomhet. Men det siste er viktigst, mener Svein Eystein Lindberg, daglig leder i Ringerike Etablerersenter.

Gode gründertips

Til deltakerne på jobbverkstedet ga Lindberg råd og tips om hva som skal til for å lykkes som gründer:

* Ikke ha hovedfokus på løsningen du skal selge, men på behovet i markedet. Uansett hvor godt produkt du har i egne øyne, hjelper det ikke hvis ingen har behov for det og vil kjpe.

*Gjør grundige analyser og forberedelser. Ha en forretningsplan. Osterwalders forretningsmodell kan være et godt hjelpemiddel.

* Ikke vær altfor opptatt av å eie hjertebarnet ditt selv. Søk samarbeid, partnere og investorer. Det er bedre å eie ti prosent av noe som går til himmels enn hundre prosent av noe som går til bunns.

* Begynn som enkeltmannsforetak, men skaff deg en regnskapsfører allerede fra starten. Er du så god til å føre regnskap at du har tenkt å gjøre det selv, bør du heller starte et regnskapsbyrå.

* Sørg for å spisse virksomheten din. Ha fokus på én ide og gjør den skikkelig, før du utvider.

* Unngå å trekke inn egne foreldre som investorer. De er ikke kritiske nok.

Masse kreative folk 

Primus motor for Jobbverkstedet, Kristin T. Berg, opplever at Svein Eystein Lindbergs budskap overhodet ikke smeller døra i fleisen på noen. Å lykkes som gründer er fullt mulig, hvis man går fram på riktig måte.

– Det finnes mange kreative folk blant funksjonshemmede. Det er fordi man er nødt til å være kreativ for å kunne klare seg bra, sier Berg.

Erfaringer å spille på

Jobbverkstedet handler ikke bare om gründervirksomhet. Deltakerne trener blant annet på jobbintervju, de får informasjon om Navs virkemidler og – sist men ikke minst – de arbeider med NHFs egen jobbmentorer: andre funksjonshemmede med erfaring fra arbeidslivet som coacher de jobbnysgjerrige.

– At vi kan spille på erfaringer i et likemannsperspektiv og ikke bare profesjonelle er noe av det som gjør Jobbverkstedet til et unikt tilbud, sier Berg.

Flere som har deltatt på de to tidligere jobbverkstedene har kommet i arbeid etterpå.

– Hvilken rolle Jobbverkstedet har spilt, vet vi ikke. Men når jeg snakker med dem, sier de at det har vært til direkte nytte, sier Kristin T. Berg.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.