Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Ingen vil være støttekontakt for 115 kr

Av: Ivar Kvistum Foto: Ivar Kvistum
Publisert 04.11.2013 15:34

Jobben med å gi Nils Johan (37) en meningsfull fritid er så dårlig betalt at ingen vil ha den. En støttekontakt i kommunen hans tjener bare 115 kroner timen.

Nils Johan Ottershagen er utviklingshemmet og bor i sin egen tilrettelagte leilighet i et bofellesskap på Bjørkelangen i Aurskog-Høland kommune i Akershus. Nesten hver dag drar han på jobb i tiltaksbedriften Neverstua i nabobygda Løken. Der liker han seg godt.

Men han skulle gjerne hatt mer å ta seg til på fritiden. Han har et kommunalt vedtak på tre timer støttekontakt i uka. Dette skal han bruke til å «delta i sosiale aktiviteter», som det heter i vedtaksdokumentet. Fra før har han 35 timer i uka med assistanse i hjemmet.

LES OGSÅ: SOSIALT ISOLERT MED NY ASSISTENT-ORDNING

Problemet er bare at ingen er villig til å ta på seg jobben med å gi Nils Johan med sosiale aktivitet. Broren hans, Lars Erik Ottershagen, er ikke i tvil om årsaken:

– Det er altfor dårlig betalt å være støttekontakt.

Har ingenting igjen

Aurskog-Høland kommune betaler nemlig støttekontaktene bare 115 kroner i timen. Kommunen yter verken sykelønn eller feriepenger, fordi støttekontakter er definert som oppdragstakere og ikke arbeidstakere.

Selv om betalingsnivået varierer noe fra kommune til kommune, er ikke Aurskog-Høland et unikt tilfelle.

– Dette er noe de fleste gjør ved siden av, som en liten bijobb. Etter at du har dekket dine egne utgifter og betalt 50 prosent i skatt, er det i praksis ingenting igjen, sier Lars Erik Ottershagen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

STÅR PÅ FOR BROREN: Som verge for Nils Johan er Lars Erik Ottershagen (til høyre) opprørt over at kommunene ikke gjør mer for å oppfylle vedtakene de selv fatter.

Følger ikke opp eget vedtak

Siden 2009 har Lars Erik Ottershagen vært oppnevnt som verge for broren sin. Like lenge har Nils Johan hatt vedtak om støttekontakt. Men bortsett fra i to korte perioder, har ikke vedtaket vært satt ut i livet.

–Kommunen har bestemt at han skal ha tre timer støttekontakt, men selv gjør de ingenting for å følge opp sitt eget vedtak, sier Lars Erik.

Ottershagen engasjerer seg ikke bare på grunn av broren sin. Han er opprørt over at et viktig tilbud til de aller svakeste innbyggerne skal være så lavt prioritert at det i praksis ikke fungerer for dem som trenger det mest.

– Nils Johan har jo meg til å stå på for seg. Men hva med alle de andre? spør Lars Erik Ottershagen.

En av Norges dårligst betalte jobber

Støttekontakter har vanligvis en timebetaling som er langt under norsk gjennomsnittslønn, som brutt ned på timebetaling er utgjør cirka 252 kroner. Den gjennomsnittlige timelønnen for en støttekontakt er cirka 153 kroner, ifølge tall fra kommuneorganisasjonen KS. Men i den statistikken inngår bare støttekontakter som er regulære arbeidstakere.

Det finnes ingen samlet oversikt over hva støttekontakter får betalt, men Handikapnytt har tatt noen stikkprøver i tilfeldig valgte kommuner. Vi fant beløp som varierte fra 120 til 148 kroner i timen, foruten Aurskog-Hølands 115 kroner. 136 kroner i timen er vanlig.

LES OGSÅ: STØTTKONTAKTER KAN HA PENGER TIL GODE

I alle kommunene vi ringte til, var støttekontaktene organisert som oppdragstakere, noe som innebærer at de verken har rett til sykelønn eller feriepenger.

Støttekontakt ligger inne på lista over Norges 20 dårligst betalte jobber, ifølge forbrukernettstedet Dinside.no (ekstern lenke).

Mange står uten støttekontakt

Mange er i samme situasjon som Nils Johan og får ikke støttekontakt til tross for kommunale vedtak om at de skal ha. Det bekrefter generalsekretær Vibeke Seim-Haugen i Norsk Forbund for Utviklingshemmede (NFU).

– Dette er et helt reelt problem, og vi tror en viktig årsak er dårlige lønns- og arbeidsvilkår for støttekontakter. Dette har vi tatt opp med KS flere ganger, så langt uten å få gehør, sier Seim-Haugen, og legger til at avlastningstilbudet lider under tilsvarende problemer.

Vil gi støttekontaktene et løft

Nils Johan Ottershagens hjemkommune, Aurskog-Høland, sier de vil ta grep for å gjøre det mer attraktivt å bli støttekontakt.

– Vi tar ansvar for vedtakene vi fatter, men må medgi at det i enkelte saker er en stor utfordring å rekruttere støttekontakter, sier Lasse Fure, som er kommunalsjef for helse og rehabilitering i Aurskog-Høland.

Fure understreker at problemene varierer fra oppdrag til oppdrag. Det er ikke like vanskelig bestandig.

Han har ingen konkret forklaring på hvorfor Aurskog-Høland bare betaler støttekontaktene sine 115 kroner timen.

– Det er ingen bevisst strategi som ligger bak. Antakelig er det bare fordi det har ligget på dette nivået lenge.

Normal
0

21

false
false
false

NO-BOK
JA
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:»Vanlig tabell»;
mso-style-parent:»»;
font-size:12.0pt;}

Nå varsler imidlertid Lasse Fure at det kommer en gjennomgang av hele støttekontakt-ordningen, hvor betaling er en av flere faktorer de vil se på.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.