Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Protesterer mot knebling av organisasjonsfrihet

Av: Ivar Kvistum
Publisert 20.11.2013 15:54

Norges Handikapforbund protesterer mot en omstridt russisk lov som også har rammet funksjonshemmedes organisasjoner i landet.

«Vi er utenlandske agenter», erklærer en rekke norske organisasjoner i en felles kampanje torsdag 21. november. Blant dem er Norges Handikapforbund.

Kampanjen er en protest mot loven den russiske loven som pålegger alle ikke-kommersielle organisasjoner som driver med politisk virksomhet å erklære seg som «utenlandske agenter», dersom de mottar støtte fra utlandet. Hvis de nekter, risikerer de å bli stengt av myndighetene.

LES OGSÅ: NORGE MÅ INNFRI STRENGE FN-KRAV

Loven ble vedtatt i Russland for ett år siden, 21. november 2012. Benevnelsen «utenlandsk agent» henger igjen fra Sovjet-tiden da den ble brukt til å henge ut dissidenter som kritiserte myndighetene.

Handikaporganisasjon risikerer fengsel

En av organisasjonene som har fått føle russiske myndigheters rettslige juridisk nakketak, er «Perspektiva». Organisasjonen, som du kunne lese om i en reportasje i Handikapnytt tidligere i år, arbeider særlig med å fremme funksjonshemmedes rett og mulighet til utdanning.

Etter at loven om «utenlandske agenter» trådte i kraft i november i fjor, ble arbeidet mye vanskeligere. Perspektiva mottar internasjonal støtte og er dermed å betrakte som «utenlandske agenter». Dette innebærer at det kreves årlige revisjoner og halvårsrapporter. Om dette uteblir, risikerer organisasjonen kraftige bøter eller fengsel.

Dessuten har en tredel av Perspektivas budsjett forsvunnet siden Kreml beordret den amerikanske bistandsorganisasjonen USAID å forlate landet. Dette var Perspektivas viktigste økonomiske bidragsyter. 

KLIKK HER FOR Å LESE MER OM PERSPEKTIVAS ARBEID.

Bryter menneskerettigheter og grunnloven

Russiske organisasjoner som nekter å registrere seg , kan bli stengt av myndighetene, og ledelsen kan bli straffet med bøter og opp til to års fengsel. Omkring 2000 organisasjoner er hittil blitt utsatt for inspeksjoner i regi av ti forskjellige kontrollorganer.

Rundt 200 organisasjoner har fått påbud om å registrere seg som utenlandske agenter, men har ikke villet gjøre det.

Kampanje-arrangørene mener «utenlandsk agent»-loven bryter med både menneskerettighetene og den russiske grunnloven som egentlig garanterer ytrings- og organisasjonsfrihet.

Svertekampanje fra myndighetene

Amnesty International, Helsingforskomiteen og Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner – som står bak torsdagens kampanje – mener det er liten tvil om at hensikten med loven er å ødelegge organisasjonenes anseelse og skape mistillit til dem i befolkningen.

– Dette er rett og slett en svertekampanje, og det er ingen tvil om at denne loven gjør det ekstremt vanskelig å drive organisasjonsvirksomhet i Russland, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty.

En rekke organisasjonsfolk i Russland har opplevd at folk setter klistremerker på hjemmene deres hvor det står: «Her er en utenlandsk agent.»

Plikt til å si fra

Kampanjen i regi av Amnesty International, Helsingforskomiteen og Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner foregår i stor grad på sosiale medier. Deltakende organisasjoner vil erklære seg selv som «utenlandske agenter» i solidaritet med organisasjoner i Russland. 

Forbundsleder Arne Lein i Norges Handikapforbund (NHF) sier det er helt naturlig å slutte seg til kampanjen for full organisasjonsfrihet i Russland.

– NHF er en menneskerettighetsorganisasjon. Det er vår plikt å si fra mot innsnevring av menneskerettigheter og organisasjonsfrihet, sier Lein.

Han håper at det er mulig å bruke neste års olympiske og paralympiske leker i Sotsji til å sette søkelys på kritikkverdige forhold når det gjelder situasjonen for menneskerettigheter i Russland.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.