Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Anita slipper jul på sykehjemmet

Av: Stine Machlar Foto: Tore Fjeld
Publisert 28.11.2013 14:11

Etter at Handikapnytt satte søkelyset på saken, har Asker kommune snudd. Anita Elisabeth Bjørklund (21) får likevel flytte fra sykehjemmet hun var plassert på mot sin vilje.

 – Jeg blir flyttet til Høyenhall! Det blir ingen jul på sykehjem.

Sms-en fra Anita har så mange smilefjes at de knapt lar seg telle. Glad er det ingen tvil om at hun er. Det har hun også grunn til. 

Handikapnytt.no har tidligere fortalt hvordan Anita Bjørklund hadde det på rehabiliteringsavdelingen på Bråset sykehjem. Der hun har bodd siden 23. mai i år.

LES OGSÅ: ANITA (21) ER PLASSERT PÅ SYKEHJEM

Oldemor i barnehagen

Anita  trenger hjelp til alt og for henne er det en belastning å sitte i rullestolen. Det klarer hun maks fire timer hver dag. Om det er god dag. 

Derfor ble dagene på Bråset ekstrem lange og Anita beskrev situasjonen selv som om man skulle plassert oldemor i barnehagen.

Høydepunktene var de daglige treningsøktene og  en student som var på samme alder som henne selv.

– Hun var liksom på min alder og kunne prate om helt normale ting. Hun hadde tid til å spørre hvordan det gikk, og brydde seg. Selv om det også selvfølgelig var rart. Jeg er her inne mens hun er fri til  å gjøre hva hun vil. Gud, som jeg savner det, sa Bjørklund da vi besøkte henne og studenten var ferdig med sin praksisperiode. 

Kjempet lenge

Også Anitas mamma viste sin frustrasjon. 

–  Anita fortjener å være på en plass med unge mennesker, og som har kunnskap til å hjelpe henne, det har de ikke her. Det har de jo selv sagt, sa Lena Bjørklund.

Lenge har hun og moren jobbet for å få Anita på et rehabiliteringssenter som Sunnaas sykehus på Nesodden, eller Høyenhall bo- og rehabiliteringssted i Hole kommune i Buskerud . Uten å føle at deres ønsker ble hørt. 

Forrige gang Handikapnytt omtalte saken, forsvarte konstituert virksomhetsleder i avdeling for forebygging og rehabilitering i Asker kommune plasseringen av på sykehjemmet.

– Vi har i tre tilbud for rehabilitering i Asker kommune og faglig sett er Bråset det beste tilbudet vi har for somatiske rehabilitering. Dette er en døgnbemannet rehabiliteringsavdeling som kan gi Anita et godt faglig tilbud, sa Rune Schjørlien.

Fryktet jula

Den største frykten til Anita og moren var at hun måtte feire jul på sykehjem, som 21-åring. Tanken var så vondt at de ikke ville prate om det. Nå slipper altså Anita det, og får sitt høyeste ønske om en plass Høyenhall bo- og rehabiliteringssted. 

Til tross for at Anita nå får flytte, holder Asker kommune fast på at tilbudet hun fikk på Bråset var bra.

– Vi har nå vurdert begge tilbudene både på Høyenhall og Bråset, og veid de opp mot hverandre. Tilbudet på Bråset er faglig sett et bedre rehabiliteringstilbud enn Høyenhall, med flere stillingshjemler og utstyr, sier Anne Cathrine Garder virksomhetsleder for vedtakskontoret i Asker kommune. 

Motivasjon vektlagt

Likevel lar de nå altså Anita flytte til Høyenhall. Garder begrunner dette i Anitas sterke ønske. 

– Bjørklund er en person som sliter med å komme seg ut for å møte andre mennesker, og sånn sett vedgår vi jo at Bråset ikke er det beste stedet for en ung jente. Høyenhall har en profil der de satser på yngre pasienter, pluss at dette var Anitas eget ønske. Vi ser at egenmotivasjon har mye å si for effekten av rehabiliteringen som blir gitt, sier Anne Cathrine Garder til Handikapnytt. 

Selv synes Anita at tilbudet på Høyenhall virker mye bedre enn på Bråset, etter bare få timer. 

– De har allerede lagt en plan for treningsopplegget og hvordan jeg skal ha det her. Noe de aldri gjorde på Bråset. I tillegg er de andre her også unge. De er flere på jobb, så jeg slipper å være alene etter at fysioterapeuten er gått for dagen. De er unge, tar seg tid og bryr seg virkelig.

Hjulpet av oppmerksomhet

Anita er lykkelig over endringen og legger ikke skjul på at hun mener all medieoppmerksomheten har hatt betydning for den raske endringen.

– Jeg har fått synes og blitt hørt. Kommunen har måttet svare for sine avgjørelser. Det er tydelig at de ikke likte det, sier Bjørklund.  


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.