Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

«Detektiv Downs»: – Jeg kan få til alt jeg vil

Av: Stine Machlar
Publisert 09.12.2013 12:21

Svein André Hofsø Myhres vei til stjernehimmelen gikk via en vernet bedrift. Du møter ham i hovedrollen i kinoaktuelle «Detektiv Downs».

34-åringen fra Gjøvik har vært mye omtalt av både nasjonal og internasjonal presse for hovedrollen i filmen «Detektiv Downs». Bak filmen ligger flere år med hard trening med mamma Brit Myhre og sin egen skuespiller-coach Martin Lotherington.

Klikk her for å se traileren til filmen «Detektiv Downs» (ekstern lenke).

Det hele begynte med en enkel e-post i 2010 fra regissør Bård Breien. Han lurte på om arbeidslederne visste om noen med Down syndrom som kunne passe til rollen som detektiv i hans nye film.

– Min kontaktperson sa at hun hadde en, og det var jo meg, sier Svein André Hofsø Myhre og lyser opp.

Et kjempeløft

Frem til da hadde den nå så kjente mannen jobbet med å pakke frukt og godteri, samt servere på en av kafeene bedriften driver. Vi spør om det ikke var litt for kjedelig for en detektiv som han.

– Jeg kommer nok aldri til å gå tilbake dit, sier Hofsø Myhre selv.

Mor Brit skyter inn at det må han nok, selv om det er annerledes enn å være hovedrolleinnhaveren i en spillefilm. Hun er også opptatt av å få frem at selv om jobben på en vernet bedrift kan være ensformig, er de også flinke til å se potensialet i sine ansatte.

– En slik jobb høres kanskje kjedelig ut, men det er jo takket være den jobben at Svein André fikk spillejobben, og han i dag er kommet så langt som han er.

LES OGSÅ: FRIHET TIL Å ELSKE

Det er ingen tvil om at moren er stolt over det sønnen har fått til og at han nå er blitt et bevis på at mennesker med funksjonshindringen kan gjøre det de selv ønsker.

– Dette er et kjempeløft for alle med Downs. Det viser at vi er like verdifulle alle sammen, noe som er viktig å synliggjøre, sier Brit Myhre til Handikapnytt.

Beste mannlige skuespiller

Synlig er han så absolutt blitt. Tidligere i år ble han kåret til «Beste mannlige skuespiller» under filmfestivalen Fantastic Fest i Texas.

– Det var helt rått! Tenk at en med Downs kunne gå forbi alle de andre profesjonelle skuespillerne!

Dessverre var ikke Hofsø Myhre selv til stede da prisutdelingen skjedde. Da hadde crewet allerede reist hjem igjen til Norge.

– De reiste hjem for de trodde aldri at Svein André skulle få prisen, sier moren Brit, mens hun drar på smilebåndet.

– Men så feil kunne de ta, sier hovedpersonen med det største smilet vi har sett hittil.

Siden medieinteressen har vært så stor undrer vi om han har fått noen frierbrev også, da både han og rollen han spiller virker å være glad i damer.

– Nei, det har jeg ikke, men jeg har jo dame da.

Han og kjæresten Lisa Jacobsen traff hverandre for to år siden på kurs med Norsk Forbund for Utviklingshemmede. Lisa har nemlig også Down syndrom.

– Plutselig bare sto hun der, og så begynte vi å prate sammen. Siden vi likte de samme tingene, ble vi kjærester, sier Hofsø Myhre.

Begge de to er nemlig blitt skuespillere. Lisa spiller i den populære komiserien «Helt perfekt» med Thomas Giertsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

ENERGI: Selv om arbeidsdagene på settet kunne bli opptil 16 timer lange, ga Svein André alt, alltid. (Foto: Friland Produksjon / Nordisk Film Distribusjon AS)

Karrieren fortsetter

Selv om jobben med «Detektiv Downs» nå er over, har skuespiller karrieren så vidt starten. Da han gjestet «Senkveld», sammen med medspiller Sven Nordin, for en tid tilbake fikk han tilbud om en gjesterolle i favorittserien «Hotel Cæsar».

– Det er en gjesterolle, men de har ikke begynt å skrive den ennå så jeg vet ikke hva det blir. Slike ting tar tid, sier han.

Likevel har han noen drømmer.

– Ønsker kan man alltids ha, men man vet jo ikke om det blir slik. Om jeg fikk velge, skulle jeg vært en kjenning av Anker Hansen-familien, sier Hofsø Myhre.

LES OGSÅ: – TROR NORDMENN IKKE KAN FÅ FUNKSJONSHEMMEDE BARN

Uansett lover han oss at dette ikke er det siste vi får se til ham. Han skal fortsette å kjempe for det han vil.

– Jeg drømte om å bli skuespiller. Jeg var den første med Downs som fikk hovedrollen i spillefilm. Jeg ble beste mannlige skuespiller. Og da kan jeg få til alt jeg vil!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.