Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Høie: Nei til BPA utenlands

Av: Bent Ove Aulid
Publisert 23.01.2014 14:08

Helseminister Bent Høie avviser at du har rett til å ta med assistenten din på reise i utlandet. Det kan kommunen nekte deg, mener han.

– Kommunene er ikke pålagt å betale for omsorgstjenester utenlands, understreker helseminister Bent Høie i et skriftlig svar til stortingsrepresentant Karin Andersen (SV).

Dette gjelder også brukerstyrt personlig assistanse (BPA), slik Høie ser det.

LES OGSÅ: KOMMUNENE TAR NAKKETAK PÅ BPA

Andersen hadde utfordret Bent Høie til å svare på hvordan mennesker selv kan bestemme hvor tjenestene utøves, slik at det blir mulig å reise ut av landet – med assistent. Hun spurte om statsråden vil sikre at lovverket gir brukeren denne muligheten.

Nå er Karin Andersen skuffet over det hun mener er et unnvikende svar fra helse- og omsorgsminister Høie.

Grunnleggende frihet

Bent Høie understreker kommunenes rett til ikke å måtte betale for brukerstyrt personlig assistent utenfor landets grenser. Karin Andersen vil at mennesker som trenger brukerstyrt personlig assistent selv kan bestemme hvor denne tjenesten utøves.

– Det å kunne ta seg en tur ut av landet uten å måtte be om lov til det, er et spørsmål om grunnleggende frihet, argumenterte Andersen da hun utfordret Høie.

Ber om lovendring

Derfor har hun utfordret helse- og omsorgsminister Høie til å forandre helse- og omsorgstjenesteloven.

– Det å måtte søke offentlige myndigheter om lov for å bevege seg dit man vil, er et stort inngrep i livet til et menneske, og bør ikke skje, sier Andersen til Handikapnytt.

LES OGSÅ: DISKRIMINERENDE ALDERSGRENSE

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Portrett av Karin Andersen.SKUFFET: Helseministeren viser liten gjennomføringskraft der han i stedet burde tatt til orde for å endre loven, mener stortingsrepresentant Karin Andersen. (Arkivfoto: SV)

Ikke pålagt å betale

Høies svar til Andersen understreker at BPA ikke er en egen tjeneste, bare en svært brukervennlig måte å organisere kommunale tjenester på.  Han skriver at dagens lovgivning ikke hindrer kommunene å la sine tjenestemottakere motta helse- og omsorgstjenester utenfor kommunen, for eksempel i et annet land.

Allerede i dag er det noen kommuner som utfra lokale forhold og behov tilbyr innbyggerne sykehjems- eller rehabiliteringstilbud i utlandet.

– Som alle andre mottagere av kommunale helse- og omsorgstjenester står også personer med BPA fritt til å forlate landet for kortere eller lengre tid. Men kommunene er ikke pålagt å finansiere slike ferie- eller utenlandsturer, skrev Høie i svaret til Andersen.

Enkeltmenneskets frihet

Karin Andersen er skuffet over at den nye regjeringen ikke er mer opptatt av enkeltmenneskets frihet.

– De var veldig høyt på banen før valget. I dag kom det ikke ett ord om frihet fra Høie. Helseministeren viser liten gjennomføringskraft i viktige saker som denne, sier hun og poengterer at Stortinget fortsatt – etter en forlengst ferdig gjennomført høringsrunde – venter på et forslag om rettighetsfesting av brukerstyrt personlig assistent.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.