Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Sanner: Snusirklene er ikke hellige

Av: Ivar Kvistum
Publisert 29.01.2014 11:57

Vi kan ikke ha et hellig forhold til ethvert krav i byggforskriften, erklærte kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner i Stortingets spørretime.

Kommunal og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) har varslet at han vil forenkle byggereglene. Han sender på høring et forslag som blant annet handler om å redusere kravet til snusirkler for rullestoler i nye boliger fra 150 centimeter til 130 centimeter.

Forslaget har allerede utløst skarpe protester fra funksjonshemmedes organisasjoner.

LES OGSÅ: TAR GJERNE «SKYLDA» FOR HØYERE BOLIGKVALITET

I Stortingets spørretime onsdag 29. januar tok SV-representant Karin Andersen fra Hedmark opp saken og konfronterte Sanner med Sintefs rapport «Ikke så dyrt likevel«, som etter hennes syn tilbakeviser byggebransjens skremsler om at tilgjengelighetskravene gjør nye småleiligheter flere hundre tusen kroner dyrere.

– Hvorfor vil statsråden minske valgfriheten for mennesker i rullestol? spurte Andersen.

Holde kostnadene nede

Jan Tore Sanner svarte med å presisere at prinsippene om universell utforming og tilgjengelighet ligger fast, men at det likevel må være rom for å vurdere, på faglig grunnlag, om reglene bør forenkles.

Sanner erklærte seg vel kjent med Sintef-rapporten, men påpekte at den faktisk anslår en økning i kostnader på 40 000 kroner per leilighet, og at konklusjonene i den er omstridt.

– Vi skal ha en kunnskapsbasert prosess i dialog med både byggebransjen, interesseorganisasjonene og kommunene. Jeg er opptatt av at vi har en god dialog med alle interessenter, sa Sanner.

Han viste til at ikke minst den forestående eldrebølgen tilsier et stort behov for flere tilgjengelige boliger i Norge, men at det er nødvendig å finne grep for å holde kostnadene nede.

Stor begrensning i friheten

Karin Andersen var ikke beroliget av Sanners svar:

– Jeg er glad for at et universelt utformet samfunn er et mål som står fast, og at regjeringen erklærer at funksjonshemmede skal kunne leve frie, selvstendige liv. Men når vi vet at bare åtte prosent av dagens boliger kan brukes hvis man er avhengig av rullestol, legger det en stor begrensing på muligheten til å velge bolig. Det er et stort behov for å øke antallet tilgjengelige boliger, sa Andersen.

– BPA betyr mye mer

Jan Tore Sanner svarte med å slå fast at frihet for den enkelte er et helt fundamentalt begrep for regjeringen.

– Og da betyr brukerstyrt personlig assistanse mer enn 20 centimeter på snusirkelen i en leilighet, sa Sanner.

Regjeringen viser til at 130 centimeters snusirkel er standardmålet i svenske byggeforskrifter. Karin Andersen minnet om at at erfaringene fra Sverige tilsier at dette ikke er bra nok.

– Jeg vil oppfordre statsråden til å høre på funksjonshemmedes organisasjoner og erfaringene fra Sverige, sa hun.

Skylder på funksjonshemmede

Andersen minnet også om at byggenæringen alltid har protestert mot ethvert teknisk krav til boliger.

– Byggenæringen skylder på funksjonshemmede, mens vi vet at det er spekulanter og andre faktorer som driver boligprisene opp, sa Andersen.

LES OGSÅ: NBBL: «RÅFLOTT» TILGJENGELIGHET

Jan Tore Sanner innså behovet for flere universelt utformede leiligheter i Norge.

– Men det betyr ikke at vi skal et hellig forhold til ethvert krav i i TEK-10. Her må vi kunne ha en faglig gjennomgang, og det er det vi er i gang med nå, sa han.

TEK-10 er byggforskriften som blant annet fastsetter kravene til tilgjengelighet i nye boliger.

LES OGSÅ: FRYKTER FÆRRE TILGJENGELIEG BOLIGER


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.