Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Sør-afrikanske unge filmer sin egen virkelighet

Av: Mawethu Zita
Publisert 04.02.2014 10:07

Tolv ungdommer med funksjonsnedsettelser i Sør-Afrika uttrykker seg selv og sin egen virkelighet gjennom filmene de lager.

Den unge gutten bor på gata. Han mangler penger, men har et talent: Han kan danse. Se hvordan det går med ham når han forsøker å tjene nok til å overleve. Se den rørende kortfilmen om en gategutt i Sør-Afrika er skapt av funksjonshemmede ungdommer i Sør-Afrika, gjennom prosjektet «Dollywood Productions».

KLIKK HER FOR Å SE FILMEN PÅ YOUTUBE (EKSTERN LENKE)

Gjennom prosjektet Dollywood får tolv funksjonshemmede ungdommer fra Sør-Afrika en unik mulighet til å bli filmskapere.  Aviwe Mzuzu har alltid vært interessert i animasjonsfilm. Men fysisk funksjonsnedsettelse har stått i veien for å leve ut drømmen.

Slik var det helt til faren hans tilfeldigvis fikk høre om Dollywood-prosjektet under en drosjetur. Dette måtte være noe for sønnen, tenkte han. Og i febrauar ble Aviwe Mzuzu med i gruppa.

Nå tenker Aviwe Mzuzu at han kan bruke interessen for animasjonsfilm også i dokumentar-sammenheng.

– Jeg er god til å lage tegnede versjoner av folk, forteller han.

Mzuzu var med til Ugandas hovedstad Kampala da deltakere i Dollywood-prosjektet i oktober møtte andre funksjonshemmede ungdommer som lager film. De kom fra Malawi og Uganda.

Inn i mediabransjen

Fra før har vi Hollywood, Bollywood og Nollywood. Dollywood Productions så dagens lys i 2011 i den sørafrikanske byen East London, som et samarbeidsprosjekt mellom organisasjonene Disabled Youth South Africa og Norges Handikapforbund.

Dette er et tiltak der sør-afrikansk ungdom med ulike funksjonsnedsettelser skal lære mediefaget med tanke på å få dem inn i filmbransjen.

LES OGSÅ: MIKROLÅN BLE NØKKELEN TIL ET GODT LIV

Deltakerne i prosjektet er 12 ungdommer i alderen fra 16 til 23 år. Noen er utviklingshemmede, andre er syns-, hørsels- eller bevegelseshemmede. I en periode på 12 måneder lærer de seg å utvikle ideer, skrive manus, filming, redigering, fotografering og journalistikk.

Erfarne filmmakere fra Sør-Afrika og Norge har jobbet med gruppa og gitt delt erfaringer, kunnskap og ferdigheter.

Undervisningsfilm

Så langt har Dollywood Productions lagd seks kortfilmer og tre dokumentarfilmer som skal undervise ikke-funksjonshemmede om funksjonshemning. Men de er også opptatt av å opplyse funksjonshemmede om hvilke rettigheter de har og hvordan de skal kreve dem.

Filmene er blitt vist både i ordinære skoler og spesialskoler i området rundt East London. Men de er også blitt vist i organisasjonssammenheng og på kino i byen.

Imponerende utvikling

Ungdomskoordinator Mawethu Zita forteller at mange av dem som ble intervjuet til å delta i prosjektet i starten, bare ønsket å bli skuespillere. Ingen hadde innsikt det tekniske ved hvordan man lager film.

– Det er utrolig å se hvordan deltakerne har vokst og utviklet seg siden starten, særlig når det gjelder teknisk forståelse, sier han.

Han er overbevist om at gruppa har en framtid innenfor filmproduksjon også når den nåværende finansieringen av prosjektet avsluttes.

Bidra i samfunnet

Regionstyreleder i Disabled Youth South Africa, Siyabulela Lucas, understreker hvor viktig det er at funksjonshemmede får tilegne seg kunnskap og ferdigheter som gjør det mulig for dem å bidra i samfunnet og leve et selvstendig liv.

LES OGSÅ: FOLK SKJØNNER IKKE AT HUN KAN VÆRE EN MAMMA

– Vi trenger å få flere unge funksjonshemmede inn i den ordinære økonomien i samfunnet. Det får vi bare til om de unge får utdanning og opplæring i økonomi, ledelse og hvordan de skal fremme sine rettigheter.

Artikkelforfatteren er ungdomskoordinator i Disabled Youth South Africa. Teksten er oversatt og bearbeidet av Ivar Kvistum.

Stillbilde fra filmen der en forbipasserende kvinne ser i veska for å finne småpenger til gutten som danser.
DANSER: Se hva som skjer når gategutten forsøker å livberge seg med sitt eget talent. (Bilde fra filmen «The Talented Boy», en av kortfilmene som er lagd av ungdommene i Dollywood Productions.)


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.