Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Skal stoppe tyvene med ny type parkeringsbevis

Av: Bent Ove Aulid
Publisert 17.02.2014 09:32

London-bydelen Ealing vil løse problemet med stjålne handikap-parkeringsbevis med å innføre en ny type kort. Også i Norge vurderes tiltak mot tyveribølgen.

I forrige uke kunne du lese på Handikapnytt.no at det er en kraftig økning i antallet tyverier av parkeringsbevis for forflytningshemmede, særlig i Oslo. Politiet mener bevisene kan sammenliknes med å ha en bunke sedler liggende på dashbordet, siden de er lette å stjele og lette å omsette illegalt.

LES OGSÅ: SJUDOBLING AV STJÅLNE PARKERINGSBEVIS

Dette er ikke bare et lokalt problem i Oslo og Norge. 162 stjålne parkeringsbevis bare i løpet av det siste året var dråpen som fikk begeret til å renne over for London-bydelen Ealing. Bydelen innfører nå et helt nytt kort for å få bukt ned tyveriene.

Europeiske regler krever at bevegelseshemmede som lar bilen stå parkert over natten på en handikapplass, må la parkeringsbeviset ligge synlig i bilen. Dette har kriminelle fått med seg og bilinnbruddene florerte om nettene.

Eget kort om natten

Derfor lanserer Ealing nå et alternativt parkeringsbevis som kan brukes i stedet for det vanlige beviset om natten. Med det nye kortet synlig kan bilen parkeres på enhver handikapplass i gaten der bilføreren bor. Dersom bilen parkeres på HC-plasser andre steder i bydelen, må det vanlige parkeringsbeviset ligge synlig i bilen.

Tilleggskortet ligner ikke et ordinært HC-bevis. Dessuten står bilens registreringsnummer og innehaverens adresse tydelig skrevet på forsiden.

Savner kontrollmulighet

I 1998 vedtok EØS at parkeringskort for forflytningshemmede skal gjelde i alle EØS-landene. Samtidig vedtok politikerne endringer i så vel størrelse på som innhold i HC-parkeringstillatelsen. Blant annet forsvant kravet om at kjøretøyets kjennemerke skal stå på HC-beviset.

Ifølge stabsleder Atle Rønning i Oslo kommunes Bymiljøetat var det ingen som stjal den gamle typen HC-bevis. Det påtrykte registreringsnummeret gjorde dem ubrukbare for alle andre enn lovlig eier.

LES OGSÅ: PARKERING UTENFOR REKKEVIDDE

Atle Rønning har sett på Ealings nye kort, men han er slett ikke overbevist om at det kunne være løsningen for Oslo.

– Vi har ikke spillerom for å lage en annen type kort eller tilleggskort. Vi må følge de forskrifter som Vegdirektoratet og Samferdselsdepartementet fastsetter.  Samtidig savner vi et billettløst kontrollsystem som gjør at vi enkelt kan kontrollere om bilens HC-bevis er lovlig, sier Rønning.

Nytt regelverk

Det kan godt hende at gudene vil komme ham i møte. Ivar Torvik i Samferdselsdepartementet forteller at departementet allerede er i gang med en ny, felles parkeringsregulering.

– Tyveri og omsetning av parkeringstillatelser vil være ett av temaene i denne reguleringen. Arbeidet vil blant annet ende ut i forslag til nytt regelverk for parkeringstillatelser. Trolig i løpet av våren vil disse nye parkeringsreglene bli sendt på høring, antar Torvik.

Parkeringsbeviset koster penger

Det er kun bevegelseshemmede i London-bydelen Ealing som allerede har et HC-bevis, som kan søke om bydelens nye parkeringskort (se bilde under). Dessuten må søker ha en bil, ha store problemer med å gå og heller ikke ha andre parkeringsmuligheter enn gateparkering.

Parkeringsbevis koster penger i Storbritannia, og det samme gjør Ealings nye parkeringsbevis. I fjor ble prisen for utstedelse av et ordinært HC-bevis satt opp til ti pund. Ealing krever 30 pund per år for sitt parkeringsbevis.

Bassam Mahfouz sitter i den politisk valgte ledelsen av bydelen Ealing.

– Bydelens nye parkeringskort vil fungerer side om side med de ordinære HC-bevisene. Kortene vil hjelpe oss å stoppe svindlerne og samtidig spare de skadelidte for masse ubehagelig ekstraarbeid. Ikke bare må de ta hånd om skadene på bilen, de må også søke om et nytt HC-bevis, sier Mahfouz.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.