Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Robotstyrt personlig assistanse

Av: Newswire
Publisert 19.06.2014 12:39

Fremtidsforsker tror roboter i hjemmet vil bli mer vanlige hjelpemidler for bevegelseshemmede i fremtiden. Her er noen av nyhetene som er i handelen – men ikke på hjelpemiddelsentralen.

Mange har ventet på den komplette robothushjelpen, som både vasker, stryker og bretter klær, før den lager en deilig middag til familien. Den kommer ikke, spår fremtidsforsker Jesper Bo Jensen, som leder Fremforsk, senter for fremtidsforskning i Århus i Danmark.

– Vi får kommer neppe til å få en menneskelignende robot som går etter oss, ruller med de digitale øynene og sukker over menneskenes dumhet, sier Jensen.

Eldre og bevegelseshemmede

Han tror derimot det vil komme flere roboter som gjør enkeltoppgaver.

– Jeg ser for meg en stor holografisk 3D-skjerm som man kan snakke med direkte, og som holder styr på både alle familiemedlemmene og alle de mange robotene, sier Jensen.

LES OGSÅ: SE HVORDAN HUN STYRER ROBOTARMEN MED TANKENE

Robothjelp vil bli enda mer utbredt hos eldre og bevegelseshemmede, mener fremtidsforskeren.

– Robotene vil i fremtiden utføre alt det arbeidet vi selv ikke klarer eller gidder å gjøre, som å holde huset rent. Mer lystbetonte oppgaver, som for eksempel matlaging, vil fortsatt i stor grad bli gjort manuelt, mener han.

Stadig mer avanserte

Stadig flere husholdninger skaffer seg roboter til å gjøre husarbeid. Gressklipperroboter er mest populære. I fjor ble det solgt omtrent 4000 i Norge og hele 30 000 i Sverige, opplyser  innkjøpssjef Espen Nordheim i Elkjøp.

LES OGSÅ: EN HJELPENDE ARM PÅ JOBBEN

De automatiske gressklipperne blir de stadig mer avanserte.

– De nyeste fra Robomow kan styres fra nettbrett eller mobil, akkurat som en fjernstyrt bil. De har også tyverialarm som varsler deg på mobilen dersom noen stikker av med dem, sier Nordheim.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bilde av robotstøvsuger som rengjør et teppegulv under en seng.

HUSHJELP: Fremtidsforsker tror robotstøvsugere som denne – en iRobot Roomba til ca. 3500 kroner– blir en stadig mer vanlig form for assistanse for eldre og bevegelseshemmede.

Vasker og pusser vinduer

Robotstøvsugeren har eksistert lenge og kjøpes fortsatt av mange. Nå finnes det også roboter som kan vaske gulvene med fuktig klut.

Det har kommet en robot som tar vinduspussen også, i tillegg til å kunne brukes på veggfliser, dusjkabinetter og glassbord.

 (Newswire)

LES OGSÅ: GÅ-ROBOTENE MARSJERER FREM

Bilde av vindusrobot som rengjør en glassflate.
VINDUSPUSSER: Indream Hobot er en av årets robotnyheter. Den tar vindusvasken for deg. (Foto: Elkjøp)

 

Gulvvask-robot vasker et soveromsgulv.
SÅ GJØR DEN SÅ: Robotstøvsugeren har vært her lenge, men denne robotoen tar gulvvasken med en fuktig klut. (Fo
to: Produsenten)


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.