Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

VIDEO: Se det smarte tur-hjelpemiddelet

Av: Ivar Kvistum Foto: Ivar Kvistum
Publisert 03.09.2014 13:27

Tomas Iversen fra Bardufoss har skapt det unike hjelpemiddelet «Skorpionen» for at datteren Kristin skal få oppleve naturen utenfor turveiene.

Idrett og friluftsliv har alltid hatt en viktig plass i livet til Kari Joramo og Tomas Iversen fra Bardufoss i Troms-kommunen Målselv. Det ble ikke mindre viktig etter at tvillingsøstrene Eli og Kristin ble født for 24 år siden, som barn nummer tre og fire etter sønnene Tore og Knut.

LES OGSÅ: TERRENGEN OVERLEVER

Kristin Tomasdatter Joramo pådro seg en alvorlig fødselsskade som blant annet rammet motorisk utvikling og talespråk. Gjennom hele oppveksten hennes har pappa Tomas grublet og skrudd på nye hjelpemidler som skal sørge for at hele familien fortsatt kan komme seg ut på tur sammen, selv om Kristin ikke kan gå mer enn noen skritt på noenlunde jevnt underlag.

Smale stier og bratte bakker

Nå har Tomas Iversen tatt patent på «Skorpionen», en elektrisk drevet tohjuling som gjør det mulig for Kristin å bli med på tur også i ulendt terreng, på smale stier og opp bratte bakker. Navnet har det særegne hjelpemiddelet fått fordi formen, sett ovenfra, kan minne om en skorpion med trillebårhåndtakene som klør.

– Det finnes mange hjelpemidler som kan brukes på asfalt og vei. Men med Skorpionen kommer vi oss også ut i terrenget.les

LES OGSÅ: GADD IKKE TRENE TIL «INGEN GRENSER»

Den pensjonerte ingeniøren og læreren i elektrofag gjennom 30 år håper at oppfinnelsen kan videreutvikles og settes i produksjon slik at flere kan få glede av mulighetene den åpner for aktivt turliv. Han har allerede vært i kontakt med flere norske hjelpemiddelbedrifter, og vurderer også å lete etter en fremtidig samarbeidspartner i Sverige.

At det er et udekket behov der ute, er ikke Tomas et øyeblikk i tvil om.

– Når vi er ute på turer i fjellet, hender det så godt som aldri at vi treffer andre familier med funksjonshemmede barn. Med riktige hjelpemidler vil flere kunne komme seg ut, mener han.

Hele reportasjen om Skorpionen i Bardufoss leser du i Handikapnytt nr. 4, 2014. Klikk her for å kjøpe bladet elektronisk.

Skorpionen fotografert med istindenei bakgrunnen.
PATENT: Tomas Iversen håper at Skorpionen kan videreutvikles og serieproduseres.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.