Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Slik kom David seg til fjells

Av: Stine Slettås Machlar
Publisert 22.09.2014 10:02

David Heyerdal fra Oslo er en av mange funksjonshemmede som har kommet seg til fjells med Den Norske Turistforening.

«Klart det går»-turene er litt mer tilrettelagt enn de vanlige turene til Den Norske Turistforening (DNT), med roligere tempo, kortere distanser og med god hjelp.

Turene blir arrangert av DNT Drammen og omegn, og DNT Telemark. Det arrangeres fire langturer til sammen i året, en på sommeren og en på vinteren. I tillegg til langturene arrangeres de også noen kortere dagsturer per år som er tilrettelagt funksjonshemmede.

Vidda frister

En av dem som er glad for tilbudet til DNT, er David Heyerdal. På grunn av cerebral parese er naturen ofte vanskelig å kunne oppleve, men i sommer fikk han dratt på tur med DNT Telemark.

– Det er et veldig bra prosjekt. Det er viktig å få med funksjonshemmede ut i naturen.  Jeg har alltid hatt lyst til å være med på tur i fjellet. På vinteren er jeg aktiv på snø, men om sommeren er det mindre jeg kan være med på. Jeg bor i Oslo sentrum, så det virket fristende med en uke på vidda, sier Heyerdal.

Fokus på det positive

Han er glad det blir satt fokus på hva funksjonshemmede kan klare.

– Ofte er det små ting som må på plass for å tilrettelegge. Jeg er glad for at dette har kommet mer i fokus. Man snakker ofte om det som ikke fungerer. Dette er et positivt tiltak som er bra for alle, sier Heyerdal.

LES OGSÅ: GADD IKKE TRENE TIL «INGEN GRENSER»

Han ser tilbake på uka over Hardangervidda som en fantastisk opplevelse og absolutt noe han vil anbefale for andre.

Alle kan være med

Det begynte med at Merethe Olsen hadde sett funksjonshemmede slite seg bortover skogsveier og opp fjellknauser. Hun ville bidra til at funksjonshemmede fikk bedre turopplevelser og tok kontakt med DNT. Fagsjef Vibeke Clausen i Den Norske Turistforening (DNT) i Drammen og Omegn var ikke tung å be. Det ble starten på «Klart det går»-prosjektet,

– Jeg hadde begynt å kartlegge vår tilgjengelighet for funksjonshemmede da Merete ringte å sa hun gjerne skulle vært med på tur. Så da startet vi å planlegge den første «Klart det går»-turen, sier Clausen.

– Turene er tilrettelagt for funksjonshemmede, men alle som ønsker det kan være med, sier Clausen.

Tilrettelegging og assistanse

Pris på langturene er 2000 kr for DNT-medlemmer og 2400 for de som ikke er medlem.

Påmelding skjer via nettsiden til den lokale DNT-foreningen.

LES OGSÅ: PÅ TUR I NATUR

Vibeke Clausen er opptatt av at funksjonshemmede skal få turglede til samme pris som de som ikke trenger ekstra tilrettelegging. Derfor søker de midler hvert år.

– På vinterturen vi hadde i år, syntes de som eide hytta det var et så bra prosjekt at de gjorde om et soverom nede til bad bare for denne turen. Slik tilrettelegging koster, og det gjør også transport for bagasjen. De som trenger det, får også assistanse på turen.

LES OGSÅ: SE DET SMARTE TUR-HJELPEMIDDELET (VIDEO)

Foreløpig har Extrastiftelsen og ildsjeler gjort turene mulig. To ganger i året drar de på tur, en helgetur på vinteren og en femdagerstur på sommerstid. DNT Telemark har det samme tilbudet. Vibeke Clausen håper de kan tilby det samme i hele landet.

– Vi har fått midler til innføre dette i hele landet, men det vil vi nok først klare om noen år. Alle har jo mulighet til å melde seg på de turene vi har nå da, sier en entusiastisk Clausen.

Mestring

For David Heyerdal er konklusjonen klar:

– Det ga mestringsfølelse! Jeg vil absolutt gjøre det igjen. Jeg vil anbefale alle å ta kontakt med turistforeningens lokallag å høre hva mulighetene er, sier David Heyerdal.

En oversikt over alle tilrettelagte turer finner du på DNTs hovednettside (ekstern lenke)

 


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.