Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Her er framtida

Av: Ivar Kvistum Foto: Ivar Kvistum
Publisert 26.01.2015 20:35

Se nøye på dette bildet. Det viser deg nemlig framtida.

I helgen 23. til 25. januar ble det tent nytt håp for ungdomsarbeidet til Norges Handikapforbund. Hele 34 ungdommer fra store deler av landet hadde funnet veien til ungdomssamling på Gardermoen.

KLIKK HER FOR Å SE EN STØRRE VERSJON AV BILDET AV DELTAKERNE.

De var der for å lære, for å bli kjent med hverandre, for å ha det gøy – og for å finne ut hvor veien går videre.

Optimisme og entusiasme preget samlingen på Park-Inn. Og det er langt fra noen selvfølge i Norges Handikapforbunds Ungdom, som for to år siden måtte gi opp å stable et eget styre på beina etter mange års motgang og nedgang. Siden har NHFU vært styrt fra moderorganisasjonen, mens man har forsøkt å finne ut om det er mulig å revitalisere ungdomsarbeidet.

Forandre hverdagen

– Jeg vil være med på å forandre hverdagen både for meg selv og for andre, erklærte Saad Al-Jaderi fra Ski i Akershus, på oppfordringen om hvorfor det er viktig å engasjere seg.

24-åringen sier til Handikapnytt at han tror et mer positivt fokus er nøkkelen til å gjenreise ungdomsarbeidet. Det er viktig å påpeke det som ikke fungerer i  samfunnet, men man må ikke glemme å få fram at ungdom med funksjonsnedsettelser er som alle andre.

LES OGSÅ: MÅ TENKE NYTT OM UNGDOMSARBEIDET

– Folk blir jo forundret over at vi puster, spissformulerer Frode Heggelund fra NHFU i Nord-Norge.

Han har mange ganger opplevd å bli sett på som veldig annerledes, noe som aldeles ikke stemmer. Han mener det er viktig å bidra til å endre folks holdninger, både til funksjonshemmede og til universell utforming.

– Vi må få folk til å forstå at dette er bra for alle, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Saar Al-Jaderi fotografert i møtesalen.
FORANDRING: – Jeg vil være med og skape en bedre hverdag, både for meg selv og andre, sier Saad Al-Jaderi fra Akershus.

Plass til politikken

De 39 deltakerne på samlingen var i alderen fra 17–33 år, de fleste rundt 24-25. Helgen bød på et variert program med alt fra standup-show med komiker Sebastian Tjørstad til tips og råd om godt organisasjonsarbeid fra Astrid Steen i den svenske søsterorganisasjonen Unge Rörelseshindrade.

LES OGSÅ: SOMMERENS VÅTESTE EVENTYR

Deltakerne ble også oppfordret til å foreslå aktiviteter og tiltak i NHFU-regi framover. Og ideene myldret. Mye handlet om opplevelser og moro, men mange av deltakerne var også helt klare på at det sosiale ikke er nok i seg selv. Det må også være rom for interessepolitikk og gjerne aksjoner. Målet må være å endre samfunnet. Noen ønsket også å få på plass et nytt, sentralt styre i NHFU for å få fart på arbeidet igjen.

Mange ideer

Linn Marie Talsethagen fra Tromsø tror at en slik samling som i helgen er svært viktig for å blåse nytt liv i ungdomsengasjementet.

– Vi er nødt til å få til idemyldring på tvers av de ulike lokale lagene. Da er det viktig å møte andre, sier hun.

Sissel Eidhammer er ansatt i et årsengasjement som ungdomskoordinator i Norges Handikapforbund for å finne mulige veier videre for ungdomsarbeidet i organisasjonen.

– Vi er svært godt fornøyde med helgen. Nå har vi fått mange ideer og innspill som vi skal ta med oss og arbeide videre med, sier hun.

Jørgen Foss på podiet og snakker til forsamlingen.
FORANDRE FRAMTIDA:  – Vi er ikke her for Handikapforbundet skyld eller NHFUs skyld, men fordi vi vil være med på å forandre framtida, appellerte regionkontorleder i NHF Oslo, Jørgen Foss. Han ba forsamlingen tenke minst mulig på formelt organisasjonsarbeid og mest mulig på å gjøre noe som er gøy.

Guri Anne og Gina Mari Egge forteller forsamlingen om Funkisdagen, arrangementet de står i spissen for i Bergen og Stavanger.
INSPIRASJON: Søstrene Guri Anne (t.v.) og Gina Mari Egge inspirerte deltakerne med å fortelle om Funkisdagen, det stadig voksende arrangementet i Bergen og Stavanger som de står i spissen for på vegne av NHFU i region Sørvest. De ser gjerne at arrangementet får avleggere i andre byer også.

Bilde av Frode Heggelund, Linn Marie Talsethgen og Saad Al-Jaderi.
NETTVERK: Frode Heggelund (til venstre), Linn Marie Talsethagen og Saad Al-Jaderi fikk anledning til å møte andre unge fra hele landet, til inspirasjon og idemyldring.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.