Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Filmer frihetens begrensninger

Av: Stine Slettås Machlar Foto: Stine Slettås Machlar
Publisert 24.03.2015 14:38

Mari Storstein har laget enda en film om brukerstyrt personlig assistanse (BPA). Den viser hvilke begrensninger som kan ligge i friheten som ordningen gir.

Dokumentarfilmfestivalen Eurodok gikk av stabelen 18. til 22. mars i Filmens Hus i Oslo. Festivalen har som mål å vise det beste av norsk og europeisk dokumentarfilm. En av de 24 filmene som ble vist, var «Forestillinger om frihet». Filmen er lagd av Mari Storstein og skildrer hvordan friheten til mennesker med et assistansebehov styres av kommunens bestemmelser.

– Dette var i utgangspunktet en skoleoppgave i samfunnskritisk dokumentar, som egentlig skulle handle om mobbing, forteller dokumentarfilmskaperen, som studerer ved Høgskolen i Lillehammer.

Men så kom hun over historien til Shamini Thavaraja fra Trondheim, som fryktet begrensninger når det gjelder muligheten til å reise med BPA.

– Dette var jo krise, ikke bare for henne, men mange. Jeg selv som dokumentarfilmskaper hadde jo nesten brukt opp disse reisedøgnene nå bare i mars. Da kunne jeg ikke gjort det jeg gjør, sier Storstein.

LES MER OM SHAMINI THAVARAJA HER (SUPERBLOGGEREN)

Diskriminert gruppe fram i lyset

Likevel ble det slik at dokumentaren måtte omhandle mer enn reiser. Mens de gjør opptak av Shamini Thavaraja, får regissøren høre om situasjonen til Tonje Joløkken Molvær fra Moelv i Hedmark.

 – Tonje fortalte meg at hun ikke fikk nok assistansetimer til å være mor. Da ble jo dette med frihet noe helt annet enn det det først var, og filmen ble utvidet til å handle om frihet mer generelt, sier forklarer Storstein.

LES OGSÅ: STOR MISNØYE MED KOMMUNE-BPA

For mange er Mari Storstein mest kjent for dokumentarfilmen «Brevet til Jens», som også handler om hvordan brukerstyrt personlig assistanse fungerer som frigjøringsverktøy for mennesker med nedsatt funksjonsevne. Også i andre filmer har hun satt søkelyset på funksjonshemmedes situasjon. Som dokumentarfilmskaper på fire hjul mener Storstein det er viktig at slike filmer blir laget.

– Funksjonshemmede er en diskriminert gruppe som ofte ikke blir lagt så mye merke til. Med å vise historien til menneskene det angår, er det vanskeligere å ikke ta stilling til problemene deres.

Samtale om frihet

Etter at filmen ble vist på Eurodok-festivalen hadde Mari Storstein en samtale med likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik om funksjonshemmedes frihet.

– Jeg kjenner godt til slik historier som de du presenterer i filmen, men hver gang jeg får høre om dem er det som om det går opp et nytt lys for meg, sa ombudet henvendt til regissøren.

Filmen har to planlagte visninger i nærmeste fremtid. Den første er på Studentfilmfestivalen på Lillehammer i uke 14, og dokumentarfilmfestivalen i Volda i april.

LES OGSÅ: NEW YORK, IT’S UP TO YOU!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.