Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Felles front for retten til hjelpemidler

Av: Ivar Kvistum
Publisert 26.03.2015 19:28

Norges Handikapforbund og Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon står sammen mot regjeringens plan om å la kommunene overta hjelpemiddelformidlingen.

Stortingsmelding nr. 14 om hvilke oppgaver som skal overføres til norske kommuner når de blir større og færre enn i dag, har fått funksjonshemmedes organisasjoner til å slå samstemt alarm.

LES OGSÅ: ARBEIDSREISER OG HJELPEMIDLER TIL KOMMUNENE

Det er særlig forslaget om at kommunene skal ta hånd om store deler av hjelpemiddelformidlingen som skaper frykt og protester. Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) og Norges Handikapforbund (NHF) står skulder ved skulder.

De to organisasjonene har skrevet et felles notat der de argumenterer for hvorfor det er viktig å bevare dagens ordning med hjelpemidler forankret i folketrygden og formidlet gjennom staten.

Frykter rasering av hjelpemiddelformidlingen

– Regjeringen forstår ikke konsekvensene av det de gjør dersom de løfter ansvaret for hjelpemidler over til kommunene i større grad enn i dag, advarer generalsekretær Liv Arum i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon.

Hun frykter at tryggheten for for finansiering av den enkeltes hjelpemidler forsvinner dersom ansvaret helt eller delvis flyttes ut av folketrygdens sikre forutsigbarhet og over til kommunenes varierende økonomi.

Hun frykter at kompetansen og fagligheten som i dag er samlet på hjelpemiddelsentralene forsvinner.

Og hun frykter at helheten og sammenhengen i formidlingssystemet blir borte.

– Og da snakker vi om en rasering av hjelpemiddelformidlingen slik vi kjenner den i dag, fastslår FFO-generalsekretæren.

Ødeleggende oppstykking

Regjeringen foreslår å legge til kommunene er det de kaller «basishjelpemidler». Men de definerer ikke presist hvilke hjelpemidler det dreier seg om, selv om arbeids- og sosialminister Robert Eriksson har brukt rullatorer, dusjstoler og vendelaken som eksempler når han har forklart forslaget muntlig. Tanken er at «avanserte og lavfrekvente hjelpemidler» fortsatt skal formidles av et statlig system.

Men Liv Arum mener at en slik oppstykking i et kommunalt og et statlig system for ulike typer hjelpemidler vil ramme mange brukere hardt.

– Hvis du først er en bruker av avanserte hjelpemidler, har du realiteten behov for et helt spekter av hjelpemidler, fra de teknisk mest kompliserte til de helt enkle. Poenget er at det må være en sammenheng i formidlingen, fordi disse hjelpemidlene skal fungere sammen for deg og gi et selvstendig liv.

Røper manglende innsikt

I stortingsmeldingen hevdes det at «en sentral del av formidlingen av hjelpemidler er knyttet til lager og logistikk». Dermed røper regjeringen at de ikke forstår hva det dreier seg om, mener Liv Arum:

– For det er feil at det sentrale er lager og logistikk. Det sentrale er å formidle riktige hjelpemidler til hver enkelt bruker. Regjeringen tenker på hjelpemidler som dingser, mens det i virkeligheten handler om å legge til rette for å leve et selvstendig liv der den enkelte kan ta egne valg om deltakelse.

Sterkt engasjement

I de ulike organisasjonene, både i NHF og FFO, er det et sterkt grasrotengasjement for hjelpemidler. Det er ikke det minste rart, mener Liv Arum:

– Hjelpemidler er så avgjørende for menneskers mulighet til å leve et selvstendig liv. Dette er veldig konkret og veldig nært. Når det skapes usikkerhet på dette området, er det ikke rart det kommer reaksjoner.

Det er varslet at Kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget skal ha høring om meldingen rett etter påske. Liv Arum ber politikerne ikke fatte noen vedtak som gjør at de binder seg til forslagene som regjeringen har fremmet om hjelpemiddelformidlingen før de har satt seg bedre inn i konsekvensene.

Hun ber også om at de avventer gjennomgangen av hjelpemiddelområdet som arbeids- og sosialminister Robert Eriksson har varslet.

– De må ta seg tid. Og den tiden har de, i og med at kommunereformen ikke skal være gjennomført før i 2020.

LES OGSÅ: VIL BEVARE EKSPERTISEN PÅ HJELPEMIDDELSENTRALENE


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.