Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Satser ikke på funksjonshemmede

Av: Bjørnhild Fjeld Foto: Tore Fjeld
Publisert 15.04.2015 15:21

Hver tredje nordmann har trent på et treningssenter det siste året, og nesten en million av oss har medlemskap på et senter. Men den viktigste aktøren i bransjen innrømmer at de ikke satser på funksjonshemmede som kunder. Heller ikke i utdanningen av personlige trenere er funksjonshemning et tema.

Country Manager Emil Steen i Sats Elixia Norge sier at funksjonshemmede er hjertelig velkomne til å trene på deres treningssentre, men trening for funksjonshemmede er ikke et spesielt satsingsområde for Norges største treningskjede.

– Når vi åpner nye treningssentre er vi som alle andre pålagt å følge gjeldende lover og regler for tilgjengelighet, for eksempel at rullestolbrukere skal komme seg inn, at det er handikaptoalett og så videre. Men det er nok ikke absolutt alle våre sentre som er tilgjengelige for funksjonshemmede. Det kommer an på bygget, innrømmer Steen.

LES HVORDAN UNNI, SOM HAR MS, BRUKER PERSONLIG TRENER PÅ TRENINGSSTUDIO FOR Å KOMME I BEDRE FORM

Han sier at funksjonshemmede som alle andre mennesker er hjertelig velkomne til å komme og trene hos Sats Elixia.

– Vi har for eksempel fått henvendelser fra noen blinde som ønsket å melde seg inn. Da tilpasser vi slik at de kan få ha med en egen ledsager inn på senteret når de skal trene. Dette kan vi også gjøre for andre grupper. Men det er nok først og fremst vanlige, ikke-funksjonshemmede mennesker som burde begynne å trene, vi ønsker å nå.

Foreløpig er heller ikke trening for personer med funksjonsnedsettelser en del av utdanningen av personlige trenere.

Ikke tema i utdanningen

Fagansvarlig for fitness-studiene på Norges idrettshøgskole (NIH), Lene Anette Hagen Haakstad, sier i en epost til Handikapnytt at dette ikke er tema på PT-utdanningen i det hele tatt. Imidlertid har NIH et eget studie i fysisk aktivitet for funksjonshemmede.

– Vi rekrutterer PT-er fra flere forskjellige utdanninger, men det er ikke et tema at disse skal ha spesiell kunnskap om trening av funksjonshemmede, sier Emil Steen i Sats Elixia.

Du må betale selv

Utgifter til treningssenter eller personlig trener, dekkes ikke av folketrygden, opplyser seksjonssjef Ingvar Nes i Helfo (Helseøkonomiforvaltningen).

– Du kan få dekket deler av dine utgifter til behandling hos fysioterapeut. For at du skal få dekket utgifter, må fysioterapeuten ha avtale om driftstilskudd med kommunen. Hvis du går til en fysioterapeut uten driftstilskudd, må du betale alle utgiftene selv, sier Nes.

LES OGSÅ: DENNE KAN BLI DIN – MOT EN EGENANDEL

 For at du skal få dekket utgifter til fysioterapeut, må du dessuten ha henvisning fra enten lege, kiropraktor eller manuellterapeut. 

– Arbeider for å fjerne hindringer

Virke Trening er bransjeorganisasjon og talerør for 370 av de over tusen treningssentrene i Norge. I desember i fjor publiserte organisasjonen en rapport der de viser at bransjen tilfører samfunnet en velferdsgevinst på godt over 15 milliarder kroner i året, gjennom å øke aktivitetsnivået i befolkingen.

Rapporten omtaler ikke mennesker med nedsatt funksjonsevne spesielt. Det står heller ingenting om universell utforming eller tilgjengeligheten ved sentrene. Dette er det en naturlig forklaring på, forklarer direktør i Virke Trening, Anne Thidemann:

– Den årlige treningssenterrapporten omhandler overordnede bransjetall, og denne rapporten belyser også bransjens samfunnsøkonomiske bidrag.

Hun viser imidlertid til at rapporten forteller hvordan bransjen arbeider for å fjerne hindringer, som dagens ordning med skatt på trening betalt av arbeidsgiver.

– En endring her vil også kunne komme funksjonshemmede til nytte. I dag har/får bransjen ingen incitamenter fra det offentlige for å kunne tilrettelegge for funksjonshemmede, understreker hun.

Tilgjengelighet for alle

Thidemann forklarer at de arbeider med å  bevisstgjøre medlemsbedriftene sine når det gjelder lover og regler knyttet til universell utforming.

– I denne sammenhengen ved at tilgangen inne i et bygg og muligheten for bruk av et produkt hovedsakelig skal være den samme for brukere med ulike forutsetninger, men uten at det stilles krav om nøyaktig samme løsning. Når det gjelder utstyr inne i lokalene, har de fleste muligheter for tilpasninger, skriver Anne Thidemann i en e-post til Handikapnytt.

Thidemann forklarer at kompetansen til ansatte vanligvis er utslag av brukernes ønsker og behov.

– Så hvis det er et stort behov for ytterligere kompetanse på området, vil det sikkert komme med tiden. Men vi skal ikke glemme at bruken av PT i treningssammenheng fortsatt er forholdsvis nytt i Norge, skriver hun, og viser til at flere  utdanningsinstitusjoner bygger imidlertid opp etter- og videreutdanningstilbud innen området trening for funksjonshemmede og rehabilitering.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.