Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Tusenvis med hjelpemiddel-protest

Av: Ivar Kvistum Foto: Ivar Kvistum
Publisert 15.05.2015 20:18

Handikapforbundets underskriftskampanje viser et sterkt engasjement mot regjeringens forslag om å legge store deler av hjelpemiddelformidlingen til kommunene.

«Ikke fjern retten til hjelpemidler i Folketrygden!»

Tusenvis av mennesker i hele Norge slutter seg til dette kravet ved å signere en underskriftskampanje fra Norges Handikapforbund.

«Jeg er redd for å bli fratatt friheten min hvis retten til hjelpemidlene mine skal bli avhengig av kommuneøkonomi. 
Uten nødvendige hjelpemidler til rett tid, trues min helse, livskvalitet og mulighet til å delta i samfunnsliv og arbeid.» Slik lyder budskapet i kampanjen, som har regjeringen og stortingspolitikerne som adressat.

Facebook-storm

I løpet av en uke hadde 4158 signert oppropet som protesterer mot et forslag om å ta deler av hjelpemiddelformidlingen ut av det statlige Nav-systemet, som en del av kommunereformen.  Bare det første døgnet kom 1700 underskrifter på plass.

Den digitale underskriftskampanjen har i hovedsak foregått i sosiale medier. Den første uka hadde 447 personer delt oppfordringen om å skrive under på oppropet, noe som har ført til at nesten 50 000 mennesker har fått informasjon opp i sin feed på Facebook.

Trussel mot grunntryggheten

Underskriftskampanjen har utløst en respons som NHF knapt har sett maken til på mange år.

– Å gå inn på opprop.net og signere kampanjen, er en aktiv handling og dermed noe helt annet enn bare å like et innlegg, sier forbundsleder Arne Lein.

Spesialrådgiver Lars Ødegård legger til at funksjonshemmede er en gruppe det er vanskelig å mobilisere. Derfor sier responsen noe om hvor alvorlig mange opplever situasjonen.

– Det oppleves som en trussel mot grunntryggheten når man begynner å gamble med retten til hjelpemidler. Det er derfor denne saken engasjerer så mange og så sterkt, sier han.

LES OGSÅ: FELLES FRONT FOR RETTEN TIL HJELPEMIDLER

Ifølge Ødegård var reaksjonene omtrent like sterke den gangen det såkalte Holte-utvalget la fram forslag om hjelpemiddelformidlingen som pekte i samme retning som regjeringen har lagt fram nå.

Helhetlige tjenester

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) har på sin side hevdet at endringene er foreslått for å skape en bedre og mer helhetlig hjelpemiddelformidling.

LES OGSÅ: VIL BEVARE EKSPERTISEN PÅ HJELPEMIDDELSENTRALENE

Men Lein og Ødegård avviser bestemt at NHF og mange funksjonshemmedes frykt for negative følger er overdrevet:

– Tror man det, undervurderer man hvilke variasjoner som oppstår i tjenestetilbudet fra kommune til kommune. Og man undervurderer hvor viktig det er med en helhetlig  og faglig god hjelpemiddelformidling, forankret i rettighetene som folketrygden gir – uavhengig av hvor du bor, sier Lein.

– Alt kommuner driver med, er gjenstand for konstante prioriteringer. Vi mener at noen områder, som akuttmedisin og hjelpemiddelformidling, må unntas fra den kommunale prioriteringskampen. Her skal det være nok å bo i Norge, sier Ødegård.

Organisasjoner står sammen

 Underskriftskampanjen støttes og deles av flere som kjemper sammen med NHF for å stanse ideen om kommunale hjelpemidler: Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon, Ergoterapeutforbundet og Fysioterapeutforbundet står alle skulder ved skulder med Handikapforbundet.

Underskriftene skal overrekkes til Kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget, som i begynnelsen av juni skal behandle Stortingsmelding 14 om «nye oppgaver til større kommuner». Der er flytting av hjelpemiddelformidlingen er ett av flere forslag til oppgaver som kommunene skal drive med i fremtiden, som følge av at de blir større og færre.

– Vårt entydige budskap til politikerne er at de ikke må fatte et vedtak om hvor hjelpeformidlingen skal foregå før de har rukket å utrede hele dette feltet skikkelig, sier Arne Lein.

Hvis du vil signere Handikapforbundets underskriftskampanje, kan du klikke her (ekstern lenke).


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.