Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

SV-nestleder krever slutt på reiseforbudet

Av: Stine Slettås Machlar Foto: Marit Hommedal
Publisert 28.05.2015 16:59

Bergen kommunes «reiseregler» strder mot både lovverk og hensikten med brukerstyrt personlig assistanse, mener nestleder i SV Oddny Miljeteig.

Omkring 50 personer møtte opp utenfor bystyresalen i Bergen torsdag formiddag for å demonstrere for Karina Harkestads rett til å studere på Berkeley-universitetet  i California.

Medstudent Elisabeth Omdal startet demonstrasjonen med å fortelle de fremmøte om urettferdigheten Harkestad opplever.

– Karina og jeg er veldig like. Vi er like gamle. Vi er fra Vestlandet. Vi er begge hardtarbeidende studentsenter på profesjonsstudiet i psykologi. Begge er vi kommet inn på det prestisjetunge universitet Berkeley i  California.

Men der stopper også likheten. For mens jeg kan forberede meg på å reise, må Karina kjempe for å få dra på grunn av at Bergen kommune har bestemt at hun bare får ta med seg assistentene ut av landet i fem uker.

LES OGSÅ: KOMMUNEN GIR STUDENT REISEFORBUD

Hinsides

Nestleder i SV, Oddny Miljeteig, er blant dem som mener regelen må endres. Hun er gruppeleder for partiet i Bergen bystyre og ga sin støtte til Karina og demonstrantene.

– Det er klart denne femukersregelen må bort. Karina og alle andre funksjonshemmede skal ha muligheten til å reise, slik som alle vi andre som ikke trenger assistanse. Helseminister Bent Høie har jo sagt at man skal ha muligheten til dette, og det er en skam at Høyre-kommunen Bergen ikke kan høre på sin egen leder, sier Miljeteig til Handikapnytt.

Flaut

Mange har engasjert seg i saken til Harkestad etter at Handikapnytt omtalte saken for noen uker siden. Blant de som raser er Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)


STØTTE: Studentparlamentets  Johanne Vaarland (t.v.) og Karina Harkestad i  foran inngangen til bystyresalen i Bergen.

– Vi jobber for alle våre studenter, og Universitetet i Bergen er et universitet som tenker internasjonalt. Vi jobber for at flere skal reise til utlandet å få den kompetansen et utvekslingsopphold gir. Da blir det flaut at Karina som vil, og har kommet inn, ikke skal få dra fordi at hun behøver assistanse, sier lederen for Studentparlamentet Johanne Vaagland.

Nei til diskriminering

 Alle de fremmøtte hadde et klart budskap til bystyre. På plakater hadde de skrevet «Fjern femukers regelen», «La Karina reise» og «Nei til diskriminering».

– Vi har ikke gitt opp ennå. Vi kjemper til den dagen vi starter på Berkeley, sier Harkestad og medstudent Omdal.

– Om Karina ikke får reist håper vi får endret regelen, slik at andre i fremtiden slipper å havne i Karinas situasjon, legger Omdal til.

Regelen må endres

Oddny Miljeteig fra SV er ikke tvil om at regelen må endres av politikerne.

– Vi må endre på denne praksisen og om nødvendig ta det opp i Stortinget, men det burde ikke være nødvendig. For dette er en regel som motstrider alle lover og hensikter med BPA-ordninger. Det blir pinlig om den må behandles i Stortinget. Da Bergen kommune har besluttet den, mot intensjonen til regjeringen, sier hun.

 Handikapforbundet Sørvest var også til stede for å gi Harkestad støtte.

Står på sitt

Til tross for demonstrasjonen og engasjerte bystyrepolitikkere endret ikke bystyret femukersregelen i møtet torsdag formiddag.

– Jeg ønsker også at Harkestad skal få mulighet til å reise til Berkeley, men kommunen kan ikke tilby sine tjenester i utlandet over en slik periode, sa helsebyråd Hilde Onarheim i bystyremøtet.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.