Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Video: Statsministeren hyllet likemannsarbeidet

Av: Ivar Kvistum Foto: Ivar Kvistum
Publisert 12.06.2015 17:39

Erna Solberg hyllet likemannsarbeidet da hun hilste til landsmøtet i Norges Handikapforbund. Hun markerte også kraftig avstand fra vold og hatefulle ytringer som rammer funksjonshemmede.

Trafikkork forsinket statsminister Erna Solbergs ankomst til NHF-landsmøtet på Lillestrøm med ti minutter. Det var nok til at programmet ble omrokert og forbundsleder Arne Lein var godt i gang med sin landsmøtetale da statsministeren ankom.

Han hadde stokket om på manuset slik at han skulle være helt sikker på at Solberg fikk med seg NHFs budskap om kommunereformen og de endringene den vil medføre på blant annet hjelpemiddelområdet.

– Vi opplever oppgavemeldingen som utfordrende, for å si det mildt! sa Lein med adresse til statsministeren som ventet på å få ordet.

Dette er meldingen som beskriver hvilke oppgaver som regjeringen ser for seg skal løses av kommunene i fremtiden.

Han understreket kravet om at folketrygden fortsatt må være bærebjelken i hjelpemiddelformidlingen. Og at funksjonshemmedes organisasjoner må tas inn i utvalget som skal utrede feltet, i tråd med FN-konvensjonens krav.

Flere i arbeid

Erna Solberg innledet sin tale med å vise til at regjeringen sørget for å rettighetsfeste retten til brukerstyrt personlig assistanse (BPA). Hun framholdt at dette var en sak som det var viktig for henne personlig å få på plass da hun dannet regjering for snart to år siden.

– Det vi har fått på plass, er ikke perfekt, men det er en start, påpekte Solberg.

Solberg viste til at svært mange funksjonshemmede fortsatt opplever å stå utenfor arbeidslivet.

– Dette er et område hvor vi ikke lykkes godt nok, sa Solberg og erklærte at det er en viktig målsetning for regjeringen å få flere funksjonshemmede i arbeid.

–  Og da må vi gjøre det på en bedre måte enn hittil, sa hun og viste til endringer i tiltakssystemet.

Solberg mente også det er viktig å legge til rette for at flere kan skape sin egen arbeidsplass.

Bedre velferd i kommunene

– Så vet jeg jo at det er mange hos dere som stiller spørsmål ved kommunereformen. Det er viktig å huske at ambisjonen med reformen er å skape et bedre og mer sømløst velferdstilbud for innbyggerne enn i dag, sa Solberg.

Hun viste til at mange opplever problemer med velferdstjenester som i dag er oppdelt med ulike forvaltningsnivåer og ulike statlige etater som har ansvar for hver sin bit. Det er ikke slik at alle problemer er løst selv om man får en budsjettpost på statsbudsjettet argumenterte statsministeren.

– Og da er det riktig også å gå gjennom hjelpemiddelformidlingen, først og fremst for å skape et bedre tilbud.

Hun understreket at man snakker om to ulike ting når det gjelder hjelpemiddelfeltet:

– Det ene er basishjelpemidler til mange. Det andre er de spesialiserte hjelpemidlene til noen. Og dette skal fortsatt være et statlig ansvar, fastslo statsministeren.

Hun sa også at funksjonshemmedes organisasjoner «selvfølgelig skal være med og påvirke» hvordan ordningene skal organiseres i fremtiden.

Men hun besvarte ikke Arne Leins utfordring om å gi organisasjonene plass i utvalgene som skal utrede ordningen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)


TAKKET OG UTFORDRET: Forbundsleder Arne Lein takket Erna Solberg for besøket, og inviterte samtidig til samarbeid om politiske løsninger.

Solberg gikk videre til å forklare hvorfor kommunereformen etter hennes syn er nødvendig. Det handler om at kommunene i løpet av de senere årene har fått stadig større ansvar, ikke minst for tjenestetilbudet til særlig sårbare grupper.

– Disse tjeneste krever at vi har god nok kompetanse i kommunesektoren til å kunne gi et godt tilbud til dem som trenger det mest, sa Solberg – og forsikret at kommuneøkonomien også skal styrkes.

Takk til likepersonene

Erna Solberg gikk videre til å rose likemannsarbeidet som drives av NHF og andre organisasjoner av funksjonshemmede. Hun understreket at dette arbeidet får altfor lite anerkjennelse i dag og må oppjusteres.

– Likemannsarbeidet kan være helt avgjørende for hvordan man mestrer å bli funksjonshemmet eller å få et funksjonshemmet barn, sa Solberg og viste til at fagmiljøer alene ikke klarer å skape den samme forståelsen som dem som har vært i situasjonen selv.

– Jeg vil derfor på takke dere. Jeg vet at det er mange i denne organisasjonen som gjør en kjempeinnsats med likemannsarbeid. Det er viktig at dette arbeidet får rammer slik at det kan fortsette, sa statsminister Solberg.

Klart nei til hatytringer

Statsministeren påpekte at funksjonshemmede fortsatt møtes med fordommer, diskriminering og hatefulle ytringer.

– Det er en skamplett for vårt samfunn. Ingen skal oppleve å møtes med hatytringer for den de er eller det de står for. Forskning viser at funksjonshemmede er mer engstelige for vold og trusler enn andre. Det kan både skyldes at de er mer sårbare og har vanskeligere for å unnslippe. Og det det kan skyldes at mange har slike erfaringer, sa statsministeren.

Hun mente det er skremmende hvordan hatytringer i sosiale medier rammer folk som opptrer i offentligheten.

Barnas rett til utdanning

Statsministeren trakk også fram arbeidet med universell utforming, der hun pekte på at det fortsatt gjenstår mye. Hun viste til at regjeringen prioriterer arbeidet med informasjonsteknologi og planlegger å legge fram en melding i løpet av høsten.

Solberg presiserte også betydningen av at Norge har ratifisert FN-konvensjonen for mennesker med nedsatt funksjonsevne, og beskrev den som et viktig verktøy i hendene på funksjonshemmedes organisasjoner. At regjeringen kan oppleve dette som utfordrinde, mente hun var slik det skal være.

Også det internasjonale arbeidet som NHF og andre funksjonshemmedes organisasjoner driver, fikk ros av statsministeren. Hun viste blant annet til at Atlas-alliansen er en viktig aktør for å sikre at barn med funksjonsnedsettelser i fattige land får anledning til å gå på skole.

VELKOMMEN: Generalsekretær Arnstein Grendahl ønsket statsminister Erna Solberg velkommen til landsmøtet.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.