Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Disse hjelpemiddel-spørsmålene skal ekspertene gi svar på

Av: Ivar Kvistum
Publisert 26.06.2015 11:03

Her er spørsmålene om hjelpemiddel-politikken regjeringen vil at ekspertutvalget skal gi svar på. Statssekretær Torkil Åmland understreker betydningen av at brukerne er med i arbeidet.

Regjeringen har varslet at den skal ha en gjennomgang av hjelpemiddelpolitikken, blant annet for å finne ut hvilke deler av formidlingen som kommunene skal ha ansvar for i fremtiden.

LES OGSÅ: GA TO DAGERS FRIST FOR Å FINNE «EKSPTERTER»

Det har knyttet seg spenning og usikkerhet til hvordan dette utredningsarbeidet skal gjennomføres og hvem som får være med. Onsdag 24. juni ble det kjent at regjeringen nedsetter et såkalt ekspertutvalg til formålet.

Dette ble kritisert av forbundsleder Arne Lein i Norges Handikapforbund, som heller ville ha et offentlig utvalg. Han mener dette ville gitt mer tynge og demokratisk forankring til arbeidet.

Faglig begrunnede innspill

I en e-post til Handikapnytt gir statssekretær Torkil Åmland (Frp) i Arbeids- og sosialdepartementet denne begrunnelsen for hvorfor det er valgt et ekspertutvalg:

– Vi har gode erfaringer med at det gir regjeringen gode, solide og faglig begrunnede innspill på punkter som kan forbedres, skriver han.

Åmland understreker at regjeringen er opptatt av at utvalget får en god sammensetning, ikke minst er vi opptatt av å ha med kunnskap om hvordan forslagene vil virke sett fra et brukerståsted.

– Det er nettopp derfor at departementet har bedt brukerorganisasjonene om å gi innspill til medlemmer, skriver han.

Innser at tiden ble for knapp

At brukerorganisasjonene i praksis bare fikk to dagers frist til å komme med slike innspill, innser han ble for lite.

– Vi ser imidlertid at fristen ble for knapp. Departementet har derfor gitt beskjed til de forespurte organisasjonene om at fristen for å komme med innspill er 10. august.

Her er temaene

I e-posten til Arbeids- og sosialdepartementets politiske ledelse spurte Handikapnytt hvilket mandat ekspertutvalget skal arbeide etter og hvilke spørsmål som skal besvares.

Åmland svarer at mandatet ikke er endelig fastlagt per i dag (25. juni), men han lister opp følgende problemstillinger som utvalget blant annet skal jobbe med:

«Utvalget skal vurdere hvordan man kan skape helhetlige løsninger på ulike livsarenaer (hjem, skole, utdanning, arbeid, med videre) som møter fremtidens utfordringer.

Utredningen skal inkludere en vurdering av den mest hensiktsmessige ansvarsdelingen mellom stat og kommune når det gjelder stønad til hjelpemidler, og kompetansebehovet knyttet til hjelpemidler, jf Stortingets vedtak relatert til kommunereformen.

Arbeidet må videre vurdere hvorvidt dagens system for formidling av hjelpemidler harmonerer med fremtidens krav – både hva gjelder bosituasjon, brukernes krav og forventninger, ny teknologi, befolkningssammensetning, med videre.

Det må også vurderes hvilken type kompetanse som er nødvendig i formidlingen av hjelpemidler harmonerer med fremtidens krav – både hva gjelder bosituasjon, brukernes krav og forventinger, ny teknologi, befolkningssammensetning, mv.

Arbeidet må sikre at brukernes interesser ivaretas på en god måte – både hva gjelder brukernes ønsker og behov, og sikring av rettigheter, samt konsekvenser for den enkelte brukers økonomi og levekår.

Utvalget må også søke løsninger som bedrer saksbehandlingen på alle områder i tråd med brukernes behov og ønsker – dette gjelder både saksbehandlingstid, leveringstider, opplæring, reparasjoner, mv.

Det må også vurderes hvordan forskning, innovasjon og utvikling kan og bør ivaretas på en helhetlig og god måte, herunder i samarbeid med omsorgssektoren.»

LES OGSÅ: TAPTE KAMP MOT KOMMUNAL HJELPEMIDDELFORMIDLING


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.