Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Krabats Sheriff til topps i USA

Av: Ivar Kvistum Foto: Ivar Kvistum
Publisert 03.07.2015 15:07

Den norske barnerullestolen Krabat Sheriff S2 gikk helt til topps i en amerikansk designkonkurranse for medisinsk-teknisk utstyr.

Prisene står tett på hylla i møterommet hos Krabat as i Asker utenfor Oslo. Nå har utmerkelsene fått selskap av to trofeer til.  Gullbokstaver inngravert i glass erklærer at den rendyrkede barnehjelpemiddelprodusenten er vinner av «Medical Design Excellence Awards» for rullestolen Krabat Sheriff S2, en kompakt stol til aktivt inne- og utbebruk, og med Krabats unike sadelsete.  Prisen ble delt ut med stor festivitas i New York 9. juni.

LES OGSÅ: EN MERKEDAG FOR NORSKE KRABAT

Det ene trofeet forteller at Krabat tok gull i sin klasse for tekniske hjelpemidler og rehabiliteringsprodukter. Det andre er beviset på at Krabat Sheriff S2 ble utropt til «Best In Show», altså det som i juryens øyne er det mest nyskapende og samfunnsøkonomisk betydningsfulle produktet av alle som deltok i konkurransen.

Fysiologiske fordeler

Daglig leder Fredrik Brodtkorb og utviklingsansvarlig Andreas Langdalen Sørensen kunne knapt tro det de hørte da Krabat-navnet to ganger ble erklært som vinner under utdelingen MDEA-prisene.

– Amerikanere er jo kjent for å foretrekke sine egne produkter. At et lite, norsk selskap som oss kan utfordre dem på hjemmebane, er egentlig ganske oppsiktsvekkende, sier Fredrik Brodtkorb.

LES OGSÅ: VIL LANSERE NYE AKTIV-STOLER I NORGE

Etter utdelingen ble de to nordmennene nærmest overfalt av bransjefolkene i salen som ville gratulere og få vite mer om sadelsetet som kjennetegner Krabats barnerullestoler. Setet gir en sittestilling som er ment å gi større stabilitet enn om barnet sitter med beina samlet i et alminnelig rullestolsete. Det stimulerer også bevegelighet og muskelstyrke i overkroppen, i tillegg til at sittestillingen med åpen hoftevinkel gir en mer nøytral og mindre belastende stilling på bekkenet. Dermed reduseres faren for smerter, skader og muskelsammentrekninger.

– Da vi forklarte de fysiologiske fordelene, sa folk: hvorfor har ingen tenkt på dette før?

Slått i bakken

Til tross for at en lang rekke store amerikanske og europeiske helseteknologiselskaper deltok i konkurransen, var det ifølge juryen ingen diskusjon om hvem som var «Best In Show». Jurymedlem Pascal Malassigné, til daglig forsker og industridesigner ved Milwaukee Veterans Affairs Medical Center, sier dette til bransjemagasinet MDDI om Krabat:

– Jeg har jobbet med rullestoler hele livet, og jeg har aldri sett noe som dette før. Så jeg ble helt slått i bakken av designet.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)


OVERRASKENDE SEIER: Daglig leder Fredrik Brodtkorb (til venstre) og utviklingsansvarlig Andreas Langdalen Sørensen trodde knapt det de hørte da Krabat Sheriff S2 gikk til topps i den amerikanske designkonkurransen. 

Kul krabat

Å delta i designkonkurranser er en bevisst del av Krabats markedsføringsarbeid. Fredrik Brodtkorb håper at MDEA-prisene vil gi selskapet drahjelp, både på det store, amerikanske markedet, men også som døråpner i andre deler av verden.

– Verden ser til USA. Om vi som et nord-europeisk selskap kan lykkes der, er det et bevis og en bekreftelse på at vi er på riktig vei, fastslår Brodtkorb og peker på Krabats visjon som også henger på veggen i møterommet: å bli best i verden på barnehjelpemidler.

SE VIDEO: SKREDDERSYDD FOR AKTIVE HELENA

I USA blir det stadig vanligere at brukerne selv, eller deres pårørende, får en pott med penger fra helseforsikringsselskapet for deretter å kjøpe sine egne hjelpemidler. Dermed øker betydningen av god design som appellerer til sluttbrukeren, mener Brodtkorb.

– Vi mener det er svært viktig at hjelpemidler ser bra ut, særlig når de skal brukes av barn. Det betyr mye for selvbildet at kompisene dine synes rullestolen din er kul og gjerne vil prøve den, sier Brodtkorb.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.