Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

– Ikke stjel pengene fra verdens fattige, Erna

Av: Ivar Kvistum Foto: Ivar Kvistum
Publisert 04.11.2015 17:29

Mer enn 160 ulike organisasjoner protesterte foran Stortinget mot at funksjonshemmede og andre fattige i utviklingsland må ta regningen for at Norge mottar flere flyktninger. LO-leder Gerd Kristiansen beskyldte Fremskrittspartiet for å fyre opp under grumsete holdninger.

– Det er hjerterått. Det er uklokt og det er kortsiktig, erklærte generalsekretær Kjell Erik Øie i Plan Norge.

Dette var den første i en serie kraftige fordømmelser som ble ytret mot regjeringens foreslåtte bistandskutt da 160 organisasjoner mobiliserte onsdag 4. november utenfor Stortinget.

Her var bistandsorganisasjoner og kirkesamfunn. Her var Norges Handikapforbund og andre av funksjonshemmedes organisasjoner som driver bistands- og menneskerettighetsarbeid i fattige land.

Mange av demonstrantene bar plakater med bilder av enkeltmennesker i utviklingsland som demonstrantene mener nå er utpekt til å måtte betale prisen for den norske regjeringens politikk. Mange av personene på plakatene har nedsatt funksjonsevne.

Mistillit mot sivilsamfunnet

Regjeringens har foreslått å ta 4,2 milliarder av kroner fra neste års bistandsbudsjett, for å dekke kostnadene ved flyktningestrømmen til Norge.

Og det er særlig kuttene til frivillige organisasjoners langsiktige bistands- og menneskerettsarbeid som opprørte demonstrantene foran Stortinget. Med den siste, foreslåtte kuttrunden på 326 millioner kroner er bevilgningene til organisasjonene redusert med 1,3 milliarder kroner fra inneværende års budsjett.

Dette betyr at to tredeler av midlene til sivilsamfunnsorganisasjonenes bistandsarbeid er strøket av Høyre- og Frp-regjeringen.

– Dette er en mistillitserklæring til sivilsamfunnsorganisasjonene, sa Redd Barnas generalsekretær Tove R. Wang.

Organisasjonene som sto bak onsdagens demonstrasjon, hevder at disse kuttene vil ramme både de aller fattigste og de mest forfulgte, helt direkte. De kaller dem for det groveste bistandskuttet i historien.

VIDEO: TUSENVIS AV FUNKSJONSHEMMEDE UT AV FATTIGDOM

Atlas-alliansen, som koordinerer bistandsarbeidet til funksjonshemmedes organisasjoner, advarer mot at det særlig vil gå ut over fattige mennesker med nedsatt funksjonsevne.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

«GODHETSTYRANNEN»: Preses i Den norske kirke, biskop Helga Haugland Byfuglien, insisterte på at det er Norges plikt å gi, uten å skyve fattige foran seg.

En selvfølge at vi gir

Preses i Den norske kirke, biskop Helga Haugland Byfuglien, har de siste dagene vært i hard debatt mot Fremskrittspartiets Sylvi Listhaug, som har varslet at hun vurderer å melde seg ut av kirken fordi den representerer det hun kaller «godhetstyranniet».

Byfuglien gjorde fint lite for å komme Listhaug i møte da hun holdt appell under demonstrasjonen onsdag . Kirkelederen mente tvert om det er en selvfølge at vi i et av verdens rikeste land må gi av vårt eget for å lindre andres nød.

– Vi i vår del av verden stilles overfor valg i disse dager. Vi må gjøre valg som viser hvem vi er og hva vi vil være, sa Byfuglien.

Grumsete holdninger

Bredden og tyngden i demonstrasjonen foran Stortinget ble tydelig illustrert av at det var LO-leder Gerd Kristiansen som avløste preses Helga Haugland Byfuglien på talerstolen. I likhet med biskopen tok hun avstand fra et forslag som handler om å skyve ansvaret og regningen over på verdens fattige.

Og brodden mot Fremskrittspartiet var skarp fra LO-lederen:

– Når man setter flyktninger opp mot velferd slik Fremskrittspartiet nå gjør, lokker det fram grumsete holdninger i befolkningen, advarte Gerd Kristiansen, som konkluderte:

– Erna, ikke stjel penger fra verdens fattige.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)


SPRER GRUMS: LO-leder Gerd Kristiansen advarte mot å sette flyktninger opp mot velferd i Norge, slik hun mener Fremskrittspartiet gjør.

Sikrer levebrødet

Det var ikke bare organisasjons- og kirketopper som hadde ordet under demonstrasjonen. Rullestolbruker Kissinger Deng kom selv til Norge som flyktning fra Sør-Sudan. Den kjente kjelkehockeyspilleren var klar på arbeidet som organisasjonene driver blant funksjonshemmede i mange land, settes i fare dersom de foreslåtte kuttene blir stående.

Det vil ramme enkeltmennesker.

– Dette arbeidet gir så mange funksjonshemmede muligheten til å forsørge seg selv, erklærte han – og ba politikerne sørge for at det kan fortsette.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)


VIKTIG FOR MANGE: Kissinger Deng appellerte for funksjonshemmede i utviklingsland som er avhengige av organisasjonenes arbeid for å kunne komme ut av fattigdom.

En knyttneve i magen

Stortingsrepresentantene Abid Raja (V) og Kjell Ingolf Ropstad (KrF) møtte demonstrantene. De to understreket at de representerte samarbeidspartier til regjeringen, ikke støttepartier. Begge forsikret at de ville gå i forhandlinger og gjøre alt i sin makt for å hindre så mye som mulig av de foreslåtte bistandskuttene.

Abid Raja kritiserte kuttene for å være uten faglig begrunnelse – og uforståelige sett i lys av at statsminister selv Erna Solberg blant annet i FN-sammenheng har framhevet betydningen til arbeidet som sivilsamfunnsorganisasjonene driver.

– Det er usolidarisk å sende regningen til de fattige. Vi i Venstre har et annet syn på hvordan vi skal dekke kostnadene, sa Raja.

Kjell Ingolf Ropstad sa at tilleggsproposisjonen, der kuttene i bistand kommer fram, opplevdes som «en knyttneve i magen».


VIL FORHANDLE: Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og Abid Raja (V) lovte å gjøre sitt ytterste i forhandlingene for å hindre bistandskutt.


FORRYKENDE AVSLUTNING: Artisten Stella Mwangi avsluttet markeringen foran Stortinget.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.