Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Lyttet og leverte i bistandsbudsjettet

Av: Ivar Kvistum Foto: Ivar Kvistum
Publisert 25.11.2015 09:52

Venstres Abid Raja og Kristelig Folkepartis Kjell Ingolf Ropstad lovte demonstrantene å gjøre det de kunne for å stanse regjeringens bistandskutt. Nå er løftet oppfylt.

Mer enn 160 ulike organisasjoner protesterte 4. november foran Stortinget mot regjeringens foreslåtte kutt i den delen av norsk bistand som drives av sivilsamfunnsorganisasjoner.

Der var bistandsorganisasjoner og kirkesamfunn. Her var Norges Handikapforbund og andre av funksjonshemmedes organisasjoner som koordinerer sin bistandsinnsats i Atlas-alliansen. De hevder at kutt i organisasjonenes bistand særlig vil ramme funksjonshemmede i utviklingsland hardt.

LES OGSÅ: – IKKE STJEL PENGENE FRA VERDENS FATTIGE, ERNA

Stortingsrepresentantene Abid Raja (V) og Kjell Ingolf Ropstad (KrF) møtte demonstrantene foran Stortinget 4. november. Begge forsikret at de ville gå i forhandlinger og gjøre alt i sin makt for å hindre så mye som mulig av de foreslåtte kuttene.

Og langt på vei klarte de å holde det de lovte i møtet med demonstrantene. For bistandsbevilgningene til sivilsamfunnsorganisasjonene var på plass igjen da regjerings- og samarbeidspartiene mandag 23. november la fram avtalen om det endelige statsbudsjettet for  2016. Med en påplussing på 1,3 milliarder kroner i forhold til regjeringens forslag var nivået tilbake omtrent der det er i år: 1,9 milliarder kroner.

Fortsatt tas det 1,7 milliarder kroner fra bistandsbudsjettet for å finansiere flyktningtiltak i Norge, men langt mindre enn de 4,2 milliardene i regjeringens opprinnelige forslag.

Bistandsskryt til KrF og V

Venstre og Kristelig Folkeparti får skryt fra bistandsorganisasjoner etter de harde budsjettforhandlingene på Stortinget.

Atlas-alliansen, som koordinerer bistandsarbeidet til funksjonshemmedes organisasjoner, skriver på sin Facebook-side etter at forhandlingsresultatet er klart:

«Dette var mer enn vi turde håpe på. Tusen takk til standhaftige politikere i Krf og Venstre som ikke bare sier de ser verdien av sterke sivilsamfunnsorganisasjoner, men som også gjør noe med det. Verden blir et tryggere og mer rettferdig sted med slike beslutninger.»

Sto opp for bistanden

Også andre organisasjoner reagerer med lettelse, glede og takknemlighet:

– KrF og Venstre skal ha stor honnør for at de står opp for bistanden i en tid hvor verden sjelden har hatt mer behov for den, sier generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, Anne-Marie Helland, til avisen Vårt Land.

En rekke kommentatorer har pekt på at det var knallharde forhandlinger på Stortinget om statsbudsjettet, mellom Høyre og Fremskrittspartiet på den ene siden, og Kristelig Folkeparti og Venstre på den andre. Flere har ment at vi var nær en regjeringskrise.

– For KrF har det viktigste i budsjettet vært å unngå store kutt i langsiktig bistand til verdens fattige. Vi har prioritert å vri bistanden mot de aller fattigste, særlig Afrika. Og vi har fått gjennomslag for mer bistand gjennom frivillige organisasjoner enn det regjeringen har lagt opp til, uttaler Hans Olav Syversen, KrFs leder i finanskomiteen på Stortinget, ifølge partiets nettsider.

For mye utestemme

Høyres stortingsrepresentant og medlem i utenriks- og forsvarskomiteen, Sylvi Graham, har reagert på bistandsorganisasjonenes kritikk og karakterisert deler av argumentasjonen som «søkt».

– Jeg forstår jo reaksjonsmønsteret, men er litt mer i tvil om behovet for å være så bombastisk og gå så høyt på banen som det organisasjonene gjør. Man trenger ikke bruke utestemme hele tiden, uttalte Graham til fagmediet Bistandsaktuelt.no noen dager etter demonstrasjonen foran Stortinget.

Det er særlig argumenter om at regjeringen «tar fra de fattige» som Graham reagerte på.  Hun viste til at Norge faktisk bevilger rekordbeløp i bistand og humanitær hjelp. Samtidig innså hun det problematiske i å kutte bistand via norske organisasjoner med to tredeler.

– Jeg ser jo det, at det er forståelig. Det er her det akutte i situasjon kommer inn. Selv har jeg stor sans for det viktige arbeidet organisasjonene gjør gjennom langsiktig bistand, men det er jo også store humanitære behov i verden. Vi er blant de som bidrar mest internasjonalt til hjelp i Syria og nærområdene, sa Sylvi Graham, ifølge Bistandsaktuelt.

 


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.