Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

… men dette er da ikke universell utforming?

Av: Ivar Kvistum
Publisert 16.02.2016 18:46

Hovedpunktet i regjeringens handlingsplan for universell utforming handler ikke om universell utforming, mener funksjonshemmedes organisasjoner.

At regjeringen kaller teknologiske løsninger som er lagd for enkeltmennesker for universell utforming, kan sette kampen for et tilgjengelig samfunn tilbake, frykter Handikapforbundets leder Arne Lein.

Både Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon og Norges Handikapforbund er forundret over begrepsbruken i regjeringens nye handlingsplan for universell utforming.

Utfordring med eldre

Den første handlingsplanen for universell utforming fra Solberg-regjeringen handler i stor grad om velferds- og hverdagsteknologi. Dette er teknologi, design og løsninger som særlig skal besvare utfordringene med en stadig større andel eldre i befolkningen.

Velferdsteknologi har tidligere ikke vært en del av arbeidet med universell utforming. Den forrige handlingsplanen, som gjaldt fra 2009 til 2013 og som ble lagt fram av den rødgrønne Stoltenberg-regjeringen, omtalte ikke dette feltet.

LES OGSÅ: TILGJENGELIGHETSPLAN UTEN DEADLINE

Klokka skrus tilbake

NHF-leder Arne Lein er i utgangspunktet ikke negativ til en satsning på velferdsteknologi, men han mener det er problematisk at det får så mye plass i en plan som skal handle om universell utforming.

Han frykter det kan føre til at klokka skrus tilbake, slik at funksjonshemning igjen blir forstått som noe som handler om den enkelte og ikke om hvordan samfunnet er utformet.

– Velferdsteknologi handler i stor grad om den enkelte og har lite å gjøre med utestengende strukturerer. Det utfordrende at regjeringen setter så mange krefter inn på individuelle løsninger i en plan som skal handle om samfunnsskapte barrierer, sier Lein.

Fornøyd med skolesatsing

Arne Lein er likevel fornøyd med at handlingsplanen ikke bare handler om IKT og velferdsteknologi, slik mener det var grunn til å frykte på forhånd. Både bygg, uteområder og samferdsel er med, men ifølge Lein signaliserer ikke regjeringen noen nye initiativer av betydning.

– Det er bra at man skal kreve universell utforming av IKT i utdanningssektoren. Og det er bra at regjeringen peker på kommunenes ansvar for å utbedre eksisterende bygg, sier Lein.

Stusser

– Vi stusser over at velferdsteknologi får så stort fokus i en handlingsplan som omhandler universell utforming. Dette feltet er også viktig, men det bør heller omtales i en egen plan, sier generalsekretær i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO), Lilly Ann Elvestad.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)


FOKUS PÅ TEKNOLOGI: Barne- og likestillingsminister Solveig Horne presenterte handlingsplanen på Norsk Design- og Arkitektursenter i januar. (Foto: Ivar Kvistum)

Vanskelig å definere

Handikapnytt intervjuet Solveig Horne etter at handlingsplanen ble presentert. Slik begrunner hun behovet for å satse på IKT og velferdsteknologi:

– Universell utforming handler om likeverd, like muligheter og et samfunn uten hindringer og upraktiske løsninger. Det handler ikke bare om å komme seg inn i en bygning, men også om å kunne fungere når man først har kommet seg inn, enten det er på et universitet eller i sitt eget hjem.

Samtidig innser Horne at det kan være vanskelig å definere og forklare helt konkret og avgrenset hva velferdsteknologi og hverdagsteknologi er, og hvor det avgrenser seg mot det tradisjonelle hjelpemiddelfeltet.

Da hun la fram planen på en konferanse om hverdags- og velferdsteknologi, brukte hun eksempler som gripevennlige potetskreller og elektriske døråpnere. Andre snakket om robotteknologi og smarte app-er for mobiltelefoner og nettbrett.

– Det handler om produkter og teknologi som gjør hverdagen enklere for oss alle.  Og da snakker vi ikke om «dem», men om oss – enten vi har en funksjonsnedsettelse i perioder av livet eller det er noe man må leve med hele tiden. Vi snakker både om produkter og om tilrettelegging, forklarer Horne.

Muligheter for næringslivet

– På de områdene vi tradisjonelt tenker på når det gjelder universell utforming – som bygninger, uteområder og samferdsel – settes det krav om konkrete løsninger i forskrifter og lover. Har dere også tenkt å stille liknende formelle krav til design og teknologi?

– Alt løses ikke med forskrifter og krav, svarer Horne og fortsetter:

– Her handler det om at vi må spille på lag med bransjen og med designerne, slik at de tenker på helheten. Vi må få inn tanken om universell utforming helt fra starten i arbeidet med design og teknologi. Det har vi kanskje ikke vært så flinke til, fordi det har vært vanlig å tenke at dette er noe som har tilhørt hjelpemiddelområdet.

Hun viser til tilskuddsordninger som skal stimulere til nyskapning. Og ikke minst tror hun at det kan ligge store forretningsmessige muligheter i å utvikle universelt utformet hverdags- og velferdsteknologi. Horne mener det er gode muligheter for norsk næringsliv i å være i front internasjonalt.

– Her er det et stort potensial for næringslivet. Vi har allerede i dag flere bedrifter som har fått internasjonal oppmerksomhet for sine designløsninger, sier statsråden til Handikapnytt.

Gjøre begge deler

– Er det en fare for at satsningen på de nye områdene IKT og velferdsteknologi vil gå på bekostning av alt som gjenstår å gjøre innenfor bygg, uteområder og samferdsel der det fortsatt er mye gjøre?

– Nei, vi kan gjøre begge deler. Og jeg tror at den enkelte vil se at fokuset på IKT og velferdsteknologi vil gjøre hverdagen enklere, svarer barne- og likestillingsminister Solveig Horne.

Dette er regjeringens handlingsplan for universell utforming

Regjeringens handlingsplan for universell utforming er et dokument der innsats og tiltak for å skape et tilgjengelig Norge er samlet, samordnet og systematiser.

Den omfatter tiltak på tvers av sektorer og samfunnsområder, men det koordinerende ansvaret ligger i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet.

Planen som ble lagt fram litt forsinket, dekker perioden fra 2015 til 2019. Den forrige planen gikk fra 2009 til 2013.

Målet er å oppfylle regjeringens visjon om et samfunn der alle kan delta, gjennom å skape god tilgjengelighet og om givelser som er trygge og praktiske å bruke.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.