Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Advarer ryggmargsskadde mot elektrisk fotbad

Av: Stine Slettås Machlar Foto: Tore Fjeld
Publisert 14.04.2016 09:47

Et elektrisk fotbad som skulle bedre blodsirkulasjonen, ga Aina Olsen tredjegradsforbrenning. Lege advarer andre med lammelser mot å bruke slike produkter.

– Jeg hadde hørt at fotbad var bra for oss med dårlig blodsirkulasjon, så jeg tenkte jeg skulle unne meg et i julegave. På butikken spurte jeg hvilket jeg burde kjøpe med tanke på at jeg er lam og har dårlig blodsirkulasjon, forteller Aina Olsen fra Porsgrunn

På butikken ble hun anbefalt et fotbad av typen Beurer FB35, som markedsføres med at det er perfekt for trøtte ben som trenger å øke blodsirkulasjon.

– Dette fotbadet skulle kun varme opp vannet til kroppstemperatur, så jeg tenkte det måtte være bra for meg, men slik var det altså ikke, sier Olsen, som er lam fra livet og ned.

Tatt to måneder å gro

Hun tappet i vannet og kjente med hånden for å dobbeltsjekke at hun ikke kunne brenne seg.

– Jeg er vant til å ta forholdsregler for kroppen min og spurte både i butikken og sjekket bruksanvisningen, der står det kun at man skal være forsiktig om man er overfølsom for varme. Noe jeg ikke vil si at jeg er for kroppstemperert vann.

Etter 20 minutter i fotbadet gikk hun og la seg. Først morgenen etterpå merket hun såret under ene foten. Det går helt inn til beinet.

– Først tenkte jeg at det var rart, siden det skulle være så bra. Så skjønte jeg at det lå en elektronisk plate nederst i fotbadet som varmet opp vannet, og den var jo mye varmere enn 37 grader.

Ujevn varme er farlig

Såret Aina Olsen fikk av fotbadet, har brukt over to måneder på å gro. Fungerende klinikksjef Jon Ivar Sørland på Sunnaas Sykehus understreker slike skader er ekstra farlige for folk med redusert bevegelighet.

– Det tar mye lengre tid for en ryggmargsskadet person å få et sår som er under skadestedet til å  til å gro på grunn av nedsatt bevegelsesmulighet og derigjennom redusert blodsirkulasjon, sier han.

Sørland advarer på generelt grunnlag mot å bruke elektriske produkter som ikke gir forutsigbar varme.

Vanskelig å reagere

­– Jeg kan ikke uttale meg om denne saken spesielt da jeg ikke kjenner til hendelsen eller pasienten annet enn det du har opplyst. Men dette høres ut som et farlig produkt siden det ikke gir noen jevn varme, men har et varmeelement som gir mye mer varme enn selve vannet, sier han.

– Hvis folk med full førlighet hadde stukket bena nedi dette fotbadet hadde de kjent at de hadde brent seg og trukket bena unna. Det kjenner jo ikke lamme, og de blir derfor sittende, sier klinikksjefen og fortsetter:

– Slike produkter er derfor ikke bare farlige for lamme, men også for barn, eldre og andre med nedsatt førlighet eller reaksjonsevne som vil gjøre det vanskeligere for dem å reagere på at det blir for varmt.

Enormt informasjonsansvar

Sunnaas er Norges største spesialsykehus innen rehabilitering og fysikalsk medisin. Hit kommer pasienter med komplekse funksjonstap etter sykdom og skade.

Sørland sier at alle med en nyervervet ryggmargskade er nødt til å lære seg å ta hensyn til kroppen sin på nye måter. Derfor må alle pasientene på Sunnas gjennom et kurs, som blant annet skal lære en å kontrollere egen hud, før de kan reise hjem.

– Etter det du forteller meg om denne personen høres det for meg ut som om hun kjenner sin skade godt og har tatt alle de forhåndsregler man kan forvente at hun skal ta med den informasjonen hun fikk om produktet, sier han.

Klinikksjefen mener derfor at både butikken og produsenten burde informert Olsen bedre om hvordan produktet var bygd opp og fungerte, slik at hun kunne tatt nødvendige forhåndsregler til sin kropp.

– Produsenter har et enormt informasjonsansvar om hvordan et produkt fungerer og også da til å informere om at det er deler av et produkt som blir varmere enn det vannet i seg selv skal bli og hvor denne delen skal befinne seg slik at den kunden selv kan vurdere om det er trygt for en å bruke produktet.

Viser til bruksanvisning

Elektronikkbutikkene som selger fotbadet Aina Olsen kjøpte, reklamerer med at det er bra for folk med dårlig blodsirkulasjon, slik mange lamme har. Den norske importøren av produktet vil ikke uttale seg om saken annet enn at de viser til egen bruksanvisning.

LES OGSÅ: PASS DEG FOR VAFFELJERNET!

I bruksanvisningen står det at du skal være forsiktig med bruk om du har åpne sår, vorter eller soppinfeksjon i føttene, eller hvis du har en alvorlig sykdom.

Dette tolket ikke Aina Olsen at gjaldt henne, da lammelsen er varig.


FRED OG INGEN FARE: Aina har bilde av fotbadet på sin egen mobiltelefon. Gleden skulle bli kortvarig.

 

 


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.