Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Nytt nei fra ombudet

Av: Ivar Kvistum
Publisert 10.05.2016 16:02

– Vi opplever at vi ikke blir tatt seriøst av Likestillings- og diskrimineringsombudet, sier Anne-Berit Hallbeck.

Likestillings- og diskrimineringsombudet har ferdigbehandlet klagen fra Anne-Berit Hallbeck og ektemannen Nils Bjørnar Ødelien.

Ombudet fastholder sin opprinnelige konklusjon: Kongsberg jazzfestival hadde lov til å bortvise henne og ektemannen fra det alminnelige publikumsområdet under fjorårets konsert med den irske artisten Van Morrison fordi det var begrunnet med sikkerhet.

LES MER OM DE TO RULLESTOLBRUKERNES OPPLEVELSER UNDER KONGSBERG JAZZFESTIVAL HER

– Igjen er vi skuffet over ombudet. Vi mener at vår henvendelse ikke er blitt tatt seriøst, at de skyver oss unna uten at de har forholdt seg til det prinsipielle innholdet i saken, sier Anne-Berit Hallbeck til Handikapnytt.

Unntaksadgang

Ekteparet Hallbeck og Ødelien klagde i fjor inn Kongsberg jazzfestival for to forhold. Det ene var at festivalen hadde lagd en egen særløsning for rullestolbrukere, med egen inngang og en tribune fysisk adskilt fra det øvrige festivalområdet.

Det andre dreide seg om behandlingen de ble utsatt for, der de ble nektet av vakter og politi å oppholde seg i det ordinære publikumsområdet fordi de angivelig skulle utgjøre en sikkerhetsrisiko for seg selv og andre.

LDO «frikjente» festivalledelsen for brudd på Diskriminerings- og tilgjengelighetsloven, under henvisning til at unntaksadgangen gir anledning til å forskjellsbehandle dersom det blant annet er begrunnet i sikkerhetshensyn.

Hallbeck og Ødelien klagde på ombudets avgjørelse etter at det forelå i februar, og nå har LDO besluttet å opprettholde avslaget.

Sterke støttespillere

Dermed går saken til Likestillings- og diskrimineringsnemnda for videre behandling. Nemnda er et uavhengig forvaltningsorgan under Barne-, likestillings- og diskrimineringsdepartementet som behandler klager på Likestillings- og diskrimineringsombudets uttalelser og vedtak.

– Vi kommer helt klart til å følge opp saken videre i nemnda, sier Hallbeck, som er svært glad for støtten hun og Ødelien har mottatt fra organisasjonen Uloba – Independent Living Norge og borgerrettighetsstiftelsen Stopp Diskrimineringen.

LES OGSÅ: BERIT VEGHEIM I STOPP DISKRIMINERINGEN MENER OMBUDETS SAKSBEHANDLING STYRES AV FORDOMMER MOT FUNKSJONSHEMMEDE

5000 tilskuere var greit – 7500 var for farlig

LDO mener at det ikke er fremkommet nye opplysninger i saken etter at saken ble påklaget. I brevet til ekteparet gjentar ombudets saksbehandler at det «ble gjort sikkerhetsvurderinger på stedet og at dette dannet grunnlaget for at paret ble bedt om å flytte på seg».

Anne-Berit Hallbeck er oppgitt over at ombudet etter hennes syn ikke viser vilje eller evne til å trenge dypere inn i de prinsipielle sidene av saken. Hun forstår ikke hvordan ombudet uten videre aksepterer vurderingene som ble gjort av vaktene der og da.

– Da Madrugada et tidligere år spilte på Kirketorget for 5000 tilskuere, fikk vi stå helt fremst. Ingen snakket om manglende sikkerhet. Denne gangen var det 7500 mennesker på torget, og da var det angivelig for farlig. Ett eller annet sted mellom 5000 og 7500 tilskuere må vi da passere en grense for hva rullestolbrukere kan få være med på, men så langt har ingen klart å vise fram et dokument der den grensen framgår, argumenterer hun.

LES OGSÅ: – VI OVERPRØVER IKKE SIKKERHETSVURDERINGER, UTTALER LIKESTILLINGS- OG DISKRIMINERINGSOMBUD HANNE BJURSTRØM

Forvirrende saksbehandling

Hallbeck er også skuffet over det hun opplever som uprofesjonell og svak saksbehandling hos ombudet. Hun spør seg hvordan LDO kan klare å ivareta mennesker som opplever å bli utsatt for diskriminering når saksbehandlingen og veiledningen som gis er så lite informativ og vanskelig å forstå.

– Underveis har vi aldri fått bekreftelser på at brev er mottatt. Det vises til vedlegg uten at de er vedlagt. Og i det siste brevet gir de ingen informasjon om hvordan vi som klagere skal forholde oss videre. Alt som står, er at saken oversendes nemnda.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.