Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Jon Arve styrer livet direkte fra den elektriske rullestolen

Av: Bjørn Kollerud Foto: Tore Fjeld
Publisert 07.06.2016 08:53

Med nyutviklet teknologi for omgivelseskontroll styrer Jon Arve Bustadmo praktisk talt hele livet direkte fra den elektriske rullestolen.

– Jeg liker å være online med omgivelsene og følge med på det som skjer, smiler 36 år gamle Jon Arve Bustadmo fra Skien i Telemark.

Han har tatt kontroll over eget liv med bruk av ny teknologi. Fra sin Permobil C500 S Corpus med MagicDrive Touch hakestyring – forkortet MDT – styrer han daglige gjøremål og holder kontakt med venner og familie.

– Som utdannet mekaniker har jeg alltid hatt interesse for teknikk. Det har nok hjulpet meg til å ta i bruk nye løsninger, forteller Jon Arve, som til daglig arbeider ved den teknologi-orienterte attføringsbedriften Grep Marenso i Skien.

Han gleder seg over mulighetene som ligger i den skreddersydde, høyteknologiske løsningen basert på en Permobil Corpus og en MDT «datamaskin» med infrarød kommunikasjon.

– Det er en helt annen løsning enn det jeg hadde for to år siden. Det kan virkelig ikke sammenlignes, hverdagen er blitt helt annerledes, bedyrer han. 

Pioner i pilotprosjekt

Jon Arve Bustadmo var en pioner da han tok i bruk MagicDrive Touch-enheten koblet opp mot den elektriske rullestolen Permobil C500 S Corpus for drøye to år siden.

Det var et pilotprosjekt. Løsningen er blitt funksjonell og byr på muligheter som andre kan ha glede av, mener salgssjef Torstein Hagen hos leverandøren Permobil.

– Jon Arve har en genuin interesse for teknikk, har gode kognitive evner og tar ting lett. Det har vært en fryd å jobbe sammen med han for å finpusse alle detaljer i løsningen og se at alt fungerer så bra som det gjør, sier Torstein Hagen.

LES MER OM FREMTIDENS OMGIVELSESKONTROLL: ROBOTER SOM LÆRER Å BLI FLINKERE

Han ser et utvidet bruksområde for denne typen løsninger.

– Mange brukere vil ha nytte av å utnytte de teknologiske mulighetene som ligger i Permobil MDT-enheten. Teknologien utvikles kontinuerlig og jeg tror vi vil se flere spennende løsninger i årene fremover.

Alt unntatt lyspærer

Under Handikapnytts besøk hjemme i leiligheten i Skien, demonstrerer han hvordan han kan ringe, eller sende mail og SMS via MDT-kontrollen, som er plassert i øyenhøyde på den elektriske rullestolen.

Jon Arve styrer alt ved med haken, og kontrollen er koblet opp til en Samsung Android mobiltelefon.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)​


ORDEN PÅ SKRIVEBORDET: PC og sosiale medier er viktige verktøy i Jon Arve Bustadmos liv.

– Jeg styrer både rullestolen og omgivelsene med MDT-en og hakestyringen, som er en joystick. Løsningen gir meg en frihet å kunne være mer selvhjulpen. Det er viktig for meg som er såpass avhengig av hjelp, sier Jon Arve.

Han er aktiv på sosiale medier og trenger å ha mobiltelefonen innen rekkevidde. Men det er mer:

– Jeg kan også åpne dører, slå på lys, tv og musikkanlegg direkte fra den elektriske rullestolen og MDT-en. Det kunne jeg ikke før. Det eneste jeg ikke kan gjøre er å skifte lyspærer, humrer han.

Hodebevegelser

Nøkkelen til omgivelseskontrollen ligger i Jon Arves hodebevegelser. Med små, kontrollerte bevegelser, kan han manøvrere seg gjennom skjermmenyen på MDT enheten.

Han demonstrerer hvordan han raskt kan utføre oppgavene, mens han sitter i den elektriske rullestolen. 

– Fordelen ved å ha alt tilgjengelig på en skjerm, er at jeg slipper å bruke brytere. Alt skjer via IR-signaler, sier Jon Arve.

Det krever konsentrasjon og bevegelighet når Jon Arve bruker hodet til å styre hakestyringen og manøvrere i menyene på MDT-kontrollen:

– Det er viktig å trene armkraft og bevegeligheten i nakke og skuldre, så det ikke oppstår belastningsskader når Jon Arve bruker hakestyringen. Han er avhengig av bevegelighet og motivert og ivrig på å trene, sier fysioterapeut Udo Willem, som er på hjemmebesøk.

Ut i nærmiljøet

Jon Arve viser hvordan han kan åpne døren ut til markterrassen ved hakestyringen, før han kjører en liten tur ut i terrenget.

– Jeg har mange venner rundt i nærområdet og liker å ta meg en tur rundt for å hilse på folk. Her kan jeg kjøre rett ut i hagen og lukke døren. Den kan også åpnes utenifra, så jeg trenger ingen nøkkel når jeg skal inn igjen.

LES OGSÅ: SE HVORDAN HUN STYRER ROBOTARMEN MED TANKENE

I prinsippet kan han også styre kjøkkenutstyr ved hjelp av MDT-enheten, men Jon Arve er ikke veldig fokusert på dette. Matlaging er ikke et stort tema, og kjøkkenkroken brukes mest som lagerplass.

– Jeg er nok mer opptatt av å ha det ryddig rundt PC-en. Jeg kjører rullestolen på plass og bruker en pustestyring for å manøvrere meg rundt på skjermen.

Det er fint å ha tilgang til litt større skjerm enn mobilen når jeg skal se på videoer av gatebiler og drifting på Youtube, smiler bilentusiasten.

Lang vei tilbake

Livet til Jon Arve forandret seg brått etter en bilulykke i 2003. Da var han 19 år. Han ble stygt kvestet og pådro seg høy nakkeskade. Den første tiden hadde han også mistet taleevnen.

Veien tilbake var lang og bratt. Men etter et ni måneders opphold på Sunnaas Sykehus, gikk det gradvis fremover. I dag har han litt bevegelighet i venstrearmen, og praten går også lett. 


TEKNOLOGI: Jon Arve kan styre både telefon, pc og sitt eget hjem fra den samme modulen montert direkte på rullestolen.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.