Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Støtter forslag som dobler egenandeler

Av: Stine Slettås Machlar
Publisert 24.06.2016 20:35

Regjeringen vil fjerne en ordning som i dag gir mange funksjonshemmede fritak fra egenandel på fysioterapi. Et riktig forslag, mener forbundsleder Arne Lein i Handikapforbundet.

Regjeringen har sendt ut på høring et forslag om å fjerne den såkalte diagnoselista fra egenandelstak 2.

Om dette går gjennom og blir vedtatt, medfører det at mennesker som har en av de rundt 100 diagnosene på lista, vil måtte betale 2000 kroner i året for fysioterapi og en del andre helsetjenester som de til nå ikke har betalt noe for.

For mange av dem innebærer det nær en dobling i de totale egenandelene for helsetjenester.

Blant diagnosene på lista som foreslås fjernet, er cerebral parese (CP), multippel sklerose (MS), bekkenløsningsproblemer og poliomyelitt. Lista omfatter også amputasjoner, ryggmargsskader og balanse- eller koordinasjonssvikt med varig bruk av krykke eller rullestol.

Forbundsleder positiv

Diagnoselista som i dag gir fritak for egenandel, omfatter med andre ord mange av Norges Handikapforbunds medlemmer. Likevel mener forbundsleder Arne Lein at en endring i fritaksreglene er positivt:

– Jeg har ikke rukket å lese hele forslaget, men ut fra det jeg har fått med meg, er dette en endring som vil være mer rettferdig enn dagens ordning. Det er viktig at alle får krav på de samme tjenestene uansett hvilken diagnose man har, sier Lein til Handikapnytt.

Han peker på at dagens ordning ikke ser til pasientenes økonomi, noe som kan slå skjevt ut:

– I dag er det slik at man slipper å betale hvis man står på diagnoselista, selv om man kanskje er i full jobb og har mulighet til å betale. Mens om man lever på lav uføretrygd og ikke står på lista, må man betale likevel. Dagens ordning tar ikke høyde for inntekt, den går bare etter hvilken diagnose man har, sier Lein.

LES OGSÅ: STATEN TAR BPA-REGNINGEN I NYTT FORSØKSPROSJEKT

Rettferdighet

Regjeringen argumenterer også med at den foreslåtte endringen vil gi mer rettferdighet. I høringsbrevet skriver Helse- og omsorgsdepartementet:

«Folkehelseinstituttets nylig fremlagte sykdomsbyrderapport viser at korsrygg- og nakkesmerter er den mest vanlige helseplagen blant folk flest. Mange av disse tilstandene er ikke diagnosespesifikke, men angir smerter i en region som ikke gir fritak for egenandel. Listen slik den fungerer i dag virker urettferdig da ikke alle diagnosegrupper med store utgifter til tjenesten er listet opp.»

To typer egenandeler

Helsevesenet i Norge er bygd opp rundt egenandelstak 1 og egenandelstak 2.

Egenandelstak 1 dekker lege, utgifter for reseptbelagte artikler hos apotek eller bandasjist, psykolog, sykehus, poliklinikk, røntgeninstitutt og pasientreiser.

I dag er dette taket på 2185 kroner. Når du har nådd dette beløpet, slipper du å betale mer for disse tjenestene innenfor et kalenderår.

På samme måte har man en maksgrense for egenandel ved behandling hos fysioterapeut som er ansatt i, eller har en driftsavtale med, kommunen. Bestemmelsen omfatter også enkelte former for tannsykdommer, opphold på godkjente opptreningsinstitusjoner, og behandlingsreiser til utlandet.

Egenandelstak 2 er per i dag er på 2670 kroner. Men her er det altså en egen sykdomsliste med diagnoser som har vært fritatt fra å betale. Personer med de rundt 100 diagnosene på den lista har frem til nå mottatt disse helsetjenestene gratis.

Det er denne lista regjeringen nå vil fjerne, slik at alle uavhengig av diagnose må betale egenandeler både for tjenestene i egenandelstak 1 og egenandelstak 2.

Lavere grense

Samtidig som fritaket fjernes for dem som står på dagens sykdomsliste, senkes egenandelstak 2 til 2000 kr.

Dermed vil de totale egenandelsutgiftene dobles for mennesker med de 100 diagnosene som står på diagnoselista, mens beløpsgrensen senkes for de som i dag har betalt egenandel.

Ifølge Fysioterapeutforbundets nettsider fikk om lag 245.000 personer behandling under diagnoselisten i 2014  og hadde dermed fritak for egenandel på fysioterapi.

Selv om diagnoselista foreslås fjernet vil fortsatt barn under 16 og mennesker med yrkesskade fritas fra egenandelstak 2.

Skal bidra til fordeling

Det var fagmediet Dagens Medisin som først omtalte denne saken. Til dem sier Helse– og omsorgsminister Bent Høye at det handler om fordeling av helsetjenester.

– Jeg mener at dette forslaget bidrar til en riktigere prioritering, og gir en mer rettferdig fordeling av helsetjenestene, uttaler Høie til Dagens Medisin.

Forslaget innebærer også en innsparing for det offentlige på 355 millioner kroner i året, ifølge Dagens Medisin.

LES OGSÅ: FORSKER PÅ STÅENDE STIMULERING


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.