Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Mer til tolkehjelp og funksjonsassistanse

Av: Ivar Kvistum
Publisert 06.10.2016 12:35

Ordningen med funksjonsassistanse skal styrkes neste år. Også tolke- og ledsagertjenesten for døvblinde får et løft, varsler regjeringen i statsbudsjettet.

I regjeringens statsbudjsettforslag slår Arbeids- og sosialdepartementet fast at målene i FN-konvensjonen om funksjonshemmedes rettigheter ikke er nådd.

Fortsatt er det mange barrierer som hindrer like muligheter.

LES FLERE SAKER OM STATSBUDSJETTET 2017:

DRAHJELP TIL FORELDRE MED ALVORLIG SYKE BARN

VIL GI LIVSLANG REHABILITERING

«De aller fleste har utdanning og arbeid som mål og har forventninger om å leve selvstendige liv. Regjeringen arbeider for å følge opp konvensjonens intensjon om et samfunn med plass til alle bl.a. ved å legge bedre til rette for funksjonshemmede i arbeidsliv og dagligliv», heter det i budsjettframlegget.

Flere får funksjonsassistanse

I Arbeids- og sosialdepartementets budsjettforslag blir det foreslått å styrke ordningen med funksjonsassistanse med 15 millioner kroner i 2017.

Funksjonsassistanse er en ordning administrert gjennom Nav, som gir arbedstakere med nedsatt funksjonsevne mulighet til praktisk bistand i arbeidshverdagen. Omtrent som en slags «BPA-ordning på jobben».

«Ordningen bidrar til at personer med sterk funksjonsnedsettelse kan være i arbeid, og er derfor et viktig virkemiddel for å sikre nødvendig tilrettelegging og oppfølging på arbeidsplassen», skriver departementet.

Hensikten med budsjettøkningen er å skire sikre at nye søkere som oppfyller inngangsvilkårene, kan tas inn i ordningen.

Døvblinde får delta mer

Det settes også av 18,3 millioner kroner for å gi døvblinde en utvidet rett til tolke- og ledsagerhjelp.

– Regjeringen vil sikre at døvblinde har en reell mulighet til å delta i trening og fritidsaktiviteter, fastslår arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) i en pressemelding.

I 2012 ble det gjort en endring som fikk en innstrammende og negativ effekt for mange.

– Derfor foreslår vi å utvide døvblindes rett til tolke- og ledsagerhjelp, sier Hauglie.

Utvidelsen innebærer at døvblinde også kan få rett til ledsager med tolkekompetanse ved deltagelse i fritidsaktiviteter. Dette vil blant annet omfatte ledsaging i forbindelse med fysisk aktivitet, handleturer, kafébesøk og kulturelle begivenheter.

– Styrkingen av døvblindes rett til tolke- og ledsagerhjelp vil bidra til at døvblinde får større muligheter til å ha en aktiv hverdag, uttaler Hauglie.

Venter på ekspertene

Den varslede helhetlige gjennomgangen av hjelpemiddelpolitikken blir også omtalt i Arbeids- og sosialdepartementets budsjettframlegg.

Det gjentas at ekspertutvalget som arbeider med spørsmål knyttet til fremtidens hjelpemiddelordning, skal legge fram sine råd ved kommende årsskiftet, som planlagt og tidligere varslet.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.