Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

STATSBUDSJETTET 2017: – Kronikerne må betale regningen

Av: Ivar Kvistum
Publisert 06.10.2016 23:08

Helseminister Bent Høie gjorde som mange fryktet: Diagnoselista for fri fysioterapi kuttes i neste års statsbudsjett.

Forslaget om å kutte diagnoselista har vært ute på høring og høstet skarp kritikk. Men så langt til ingen nytte. Nå er nedleggelsen av ordningen en del av regjeringens forslag til statsbudsjett.

Flere organisasjoner frykter konsekvensene for kronisk syke med svak økonomi.

– Dette innebærer at kronikere mister rettighetsfestet fysioterapibehandling, advarer generalsekretær Lilly Ann Elvestad i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO), i en pressemelding.

LES FLERE SAKER OM STATSBUDSJETTET HER:

– PASSIVT, PUSLETE OG GRÅTT

DRAHJELP TIL FORELDRE MED ALVORLIG SYKE BARN

Sykdomslista, også kalt diagnoselista, gir fritak for egenandel på blant annet fysioterapi for pasienter med en av de om lag 100 kroniske lidelsene som står oppført på lista.

Andre, med plager som skyldes diagnoser som ikke står på lista, har måttet betale egenandel.

Vil skape rettferdighet

Formålet med endringen er å legge til rette for mer rettferdig fordeling og best mulig bruk av fysioterapiressursene, skriver Helse- og omsorgsdepartementet i sitt budsjettframlegg.

Samtidig blir det foreslått å øke aldersgrensen for fritak for egenandeler fra 12 til 16 år. Ifølge NTB vil dette berøre ca 9000 barn som i dag betaler egenandel, men som heretter slipper.

Og egenandelstak 2 senkes med 680 kroner, fra 2670 kroner til 1990 kroner.

Ifølge budsjettframlegget vil nedleggelsen av diagnoselisten og innføring av egenandel for alle over 16 år, medføre en netto reduksjon i folketrygdens utgifter med 140 millioner kroner, samtidig som økte egenandeler gir 175 millioner kroner ekstra i inntekter.

Går ut over de svakeste

– Det er kronikerne som må betale for gildet med ytterligere helsetap fordi de ikke lenger får råd til å gå til fysioterapi. 
Det uttaler Tone Granaas, generalsekretær i Norsk Revmatikerforbund (NRF), i en pressemelding.

– Mange kronikere er uføretrygdede. De har ikke råd til enda en behandlingskostnad, forklarer Granaas.

Hun avviser regjeringens argumentasjon om at de vil behandle  alle grupper likt. Dette går ut over de svakeste, mener hun.

– NRF har fått hundrevis av bekymringsmeldinger fra kronikere som er engstelige for at regjeringen skal fjerne diagnoselisten, viser hun til.

– Mennesker med revmatisk sykdom går ikke til fysioterapeut fordi de synes det er morsomt. Det er en nødvendig del av deres behandling for å motvirke smertene og funksjonsnedsettelsene de lever med, sier generalsekretæren.

Må skjermes mot egenandel

Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) mener det er svært viktig at personer med dokumentert svak økonomi blir skjermet fra å betale egenandel.

– For funksjonshemmede og kronisk syke med lav inntekt, for eksempel studenter og trygdede, er innføring av egenandel for fysioterapi en utgift man ikke har råd til sier generalsekretær Lilly Ann Elvestad.

– Vi vet at mange velger bort fysioterapi fordi de ikke klarer å håndtere kostnaden. Det kan føre til at de får en betydelig forverret helsesituasjon.

Gir med ene hånden, tar med den andre

Flere har pekt på en sammenheng mellom regjeringens opptrappingsplan for habilitering og rehabilitering og kuttet av diagnoselisten. Dette er blant annet fordi det første koster omtrent like mye som staten sparer på det andre.

I en pressemelding peker FFOs generalsekretær Lilly Ann Elvestad på at rehabiliteringsløftet ser ut til å være fullfinansiert nettopp av dette kuttet i fysioterapi-tilbudet.

LES MER OM OPPTRAPPINGSPLANEN HER: VIL GI LIVSLANG REHABILITERING

– FFO ønsker en betydelig satsing på habilitering og rehabilitering. Departementet har lagt fram en plan for dette som er faglig god, men økonomisk for svak, sier Elvestad, ifølge pressemeldingen.

En liknende kritikk rettes også mot opptrappingsplanen fra Norsk Revmatikerforbund.

– Regjeringen gir med den ene hånden og tar med den andre, på bekostning av kroniske pasienter, sier generalsekretær Tone Granaas.

Prinsipp-strid i NHF

Også Norges Handikapforbund har gått imot å kutte ut diagnoselisten. Den manglende likebehandlingen som regjeringen viser til, har NHF ønsket å gjøre noe med ved å foreslå at flere diagnoser enn i dag gir rett til fritak fra egenandel.

Saken har imidlertid vært gjenstand for skarp debatt og brytning innad i Handikapforbundet fordi forbundsleder Arne Lein, med støtte fra nestleder Toril Heggen Munk og Tove Linnea Brandvik i sentralstyrets arbeidsutvalg, opprinnelig gikk inn for å støtte regjeringens forslag om å kutte ut lista.

De argumenterte prinsipielt med at listen strider mot likestilling og at det må være økonomiske og medisinske behov som må tillegges vekt, ikke diagnoser.

LES MER OM STRIDEN I NHF HER: – FORBUNDSLEDERENS SYN VILLE SVEKKET HANDIKAPFORBUNDET

Dette ble kraftig kritisert fra store deler av organisasjonen og senere nedstemt i sentralstyret. I siste instans endte NHF med å sende en høringsuttalelse der forbundet krevde at diagnoselisten består.

Ikke bærekraftig

Da helse- og omsorgsminister Bent Høie presenterte opptrappingsplanen i forrige uke, besvarte han samtidig kritikken som ble rettet mot at diagnoselisten kuttes ut. Høie viste blant annet til at det ikke vil være «bærekraftig» å inkludere flere diagnoser.

Og han påpekte også at svært mange vil måtte betale lavere egenandeler enn i dag som følge av endringen.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.