Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Med Heidis praktiske oppfinnelse er vesken aldri i veien

Av: Ivar Kvistum Foto: Ivar Kvistum
Publisert 05.01.2017 09:11

Ideene kommer og smertene forsvinner når Heidi Rygh sitter ved symaskinen. Nå har hun skapt en håndveske som passer like godt til rullestolen som til deg.

Etter at Heidi Rygh fra Oslo ble rullestolbruker, noterte hun seg to viktige erfaringer:

Den ene er at oppbevaringsløsningene som skal festes til stolen, bare leveres i fantasiløst grått og svart.

Den andre er at det er plent umulig å ha med seg en alminnelig håndveske på naturlig vis. Enten må du ha den i fanget, eller så … ja, hvor skal man egentlig gjøre av den?

Trygt plassert

Løsningen kom hun opp med selv etter at hun ble hekta på søm: en håndveske med lik klaff på begge sider, der den ene dekker åpningen slik som på vanlige vesker. Mens den andre, på baksiden, kan festes med borrelås inn under setet på rullestolen, sammen med remmen.

Dermed er vesken trygt plassert uten å være i veien så lenge man bruker stolen. Samtidig er den lett å hente fram.

Og da blir den akkurat som en vanlig skulder- eller håndveske – alt etter smak, behag, bevegelighet og behov.

– Min drøm er at flest mulig skal ha mulighet til å ha en veske som ser ut som en veske, og ikke måtte ta til takke med noe kjedelig som rullestolleverandøren har lagd, forteller Heidi Rygh.

Søker produksjonspartnere

Hun har søkt patent på den kombinerte vesken. Nå er hun på leting etter samarbeidspartnere som kan hjelpe henne med produksjonen, gjerne en arbeidsmarkedsbedrift.

– Så langt lager jeg vesker på bestilling. Interessen er økende. Men jeg er livredd for at det skal bli mer enn helsa mi tåler. Derfor trenger jeg hjelp til produksjonen, sier designeren fra Oppsal utenfor Oslo sentrum.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)


SKAPENDE: Døren til yrkeslivet forble stengt. Men søm og gode ideer ble Heidi Ryghs vei tilbake til et aktivt liv.

Heidi understreker at det ikke handler om at hun skal bli rik, dette er kun en hobby, men hun ønsker at flest mulig skal kunne få muligheten til å skaffe seg en slik kombinert veske, derfor trenger hun samarbeidspartnere.

Franske stoffer

Stoffet importerer hun selv. Fra Frankrike. Når hun har solgt noen vesker, tar hun pengene med seg til Frankrike og kjøper flere fine tekstiler som hun kan sy mer av.

Variasjonen i mønstre og materialer er stor; veskene skal passe til brukerens egen smak og personlighet.

– Det er ikke bare for damer. Jeg har også fått bestillinger på vesker til menn. For ikke å glemme barn og unge, sier Heidi.

LES OGSÅ: I DENNE BOKA HAR KRABAT–SJEFEN 100 IDEER TIL NYE HJELPEMIDLER

Så langt har hun utviklet tre ulike modeller som alle retter seg mot folk som bruker rullestol:

Den ene er en sekk til å henge bak på seteryggen. Fordi den er lagd spesielt til dette bruket, henger den penere og er lettere å komme til enn en vanlig ryggsekk.

Den andre er pung for mobiltelefon, nøkler og annet småtteri til  henge på armlenet. Denne er i prinsippet lik standardløsningen som følger med elektriske rullestoler, men med et mye mer personlig look.

Og den siste, som hun altså har søkt patent på, er den kombinerte vesken som både kan festes til rullestolsetet og fungere som hånd- og skulderveske.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!

Inspirerende og lærerikt

Heidi Rygh er takknemlig for den gode hjelpen hun har fått fra Patentstyret. Også Innovasjon Norge har vært positive til ideene hennes.

– Jeg har lært så utrolig mye av å holde på med dette, sier hun.

Men den viktigste støttespilleren og inspiratoren hennes er Marie Hav Lundqvist, som hun leste om i Handikapnytt tidligere i år. Lundkvist er næringslivskvinnen som ble syk, rullestolbruker, forfatter og inspirator.

– Det var noe ved Marie som traff meg. Jeg tenkte at jeg bare måtte møte henne. I dag er hun som en coach for meg. Hun oppmuntrer meg til å ha tro på det jeg gjør og gå videre med det, forteller Heidi.

Søm mot smerter

Veskene har fått sitt eget varemerke: Bustehella. Det var Heidis kallenavn den tiden hun var på jobb, og hadde etternavnet Hellebust.

Lenge håpet Heidi Rygh at hun skulle klare å komme seg tilbake til det yrkesaktive livet som hun elsket så høyt. Men etter hvert måtte hun innse at smertene krevde for mye av overskuddet hennes.

LES OGSÅ: NÅR DU IKKE FÅR TAKET PÅ TACOEN

At det skulle bli veskedesign og søm som skulle bli Heidi Ryghs vei tilbake til et aktivt liv, sto aldeles ikke skrevet i stjernene. Hun nærmest snublet inn i håndarbeid gjennom MAS, et aktivitetssenter for funksjonshemmede. Og ble hekta.

– Vesker! Det sa bare pang. Men jeg hadde ikke sydd så mye før, så jeg brukte Youtube for å lære, forteller hun.

Det skjer nemlig noe merkelig, nesten uforklarlig, når Heidi setter seg ned ved symaskinen, forteller hun:

– Jeg går inn i «bobla» mi, leker med søm. Og da forsvinner smertene som ellers plager meg. Det er som medisin. Du kan si jeg er blitt alvorlig «stoffavhengig», ler Heidi Rygh.


DRØM OM SØM: Heidis kombinerte veske skal være nyttig og elegant. Mønster og farger er i stor grad opp til kunden selv.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.