annonse
Annonse fra Permobil: M400i corpus 3G Innendørsstol
annonse
Annonse fra Etac: Totalleverandør tekniske hjelpemidler barn og voksne. Se mer på etac.no! 20 år i 2017. Etac
Bilde av hjulet på bil parkert oppå en parkeringsplass merket med handikap-symbol.
NYE REGLER: Fra nyttår kom nye regler som berører deg som parkerer på handikapplass. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Dette må du vite om de nye parkeringsreglene

Er du funksjonshemmet, kjører bil og har parkeringsbevis for forflytningshemmede? Fra nyttår kom nye regler som du må vite om når du skal parkere.
annonse
Annonse: Brukerstyrt personlig assistanse i Aleris er supert. Klikk her for å se vårt store totaltilbud.

Fra 1. Januar 2017 trådte to nye forskrifter i kraft. Disse får betydning for deg som forflytningshemmet sjåfør.

Både parkeringsforskriften og forskriften om parkeringstillatelse for forflytningshemmede er fornyet, med flere nye regler som berører hverdagen.

annonse
Annone fra Uloba: Ulobas BPA. Av funksjonshemmede for funksjonshemmede! Les mer om vår BPA!
Annonse fra Assister Meg. Sterk rygg og stort hjerte. Les mer om vår Brukerstyrt Personlig Assistanse.

– Med det nye regelverket legger vi opp til både et enklere regelverk for bransjen og mer kundevennlighet, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) i en pressemelding.

LES OGSÅ: RASER MOT HANDIKAP-PARKERING TIL OVERVEKTIGE

Fri parkering på avgiftsbelagte parkingsplasser uten egen skilting: Forflytningshemmede som har eget parkeringsbevis for forflytningshemmede kan parkere gratis på avgiftsbelagte plasser. Med mindre det er spesifikt skiltet om betaling for forflytningshemmede.

Krav om skilting: Det skal skiltes hvor det er tilrettelagte plasser for forflytningshemmede og om eventuell betaling for forflytningshemmede

Universelt utformet betalingsløsning: Blant annet er det nå et krav til at alle parkeringsplasser skal ha en universelt utformet betalingsautomat. Hva som menes med universelt utformet i denne sammenheng, er en automat som har hinderfri tilgang, tilstrekkelig område rundt til å komme inntil den og at den er i en slik høyde at alle kan betjene den.

I lukkede parkeringsanlegg er det også et krav om at billettautomaten skal kunne betjenes  med mobiltelefon eller andre tekniske enheter, som egen betalingsbrikke.

Denne regelen gjelder nå på alle nye automater som installeres, og den skal gjelde på samtlige automater fra 2021.

Best mulig plassering og krav til størrelse: Parkeringsplassene som er øremerket forflytningshemmede, skal som hovedregel være 4,5 x 6 meter. Plassene i gata kan være noe smalere. I tillegg skal plassene utformes universelt, noe som tilsier at eventuelle nivåforskjeller ikke får være mer enn 2 cm. Disse parkeringsplassene skal også anlegges der man mener er best for dem som skal bruke dem.

Minst to tilrettelagte plasser: Enhver parkeringsplass må ha minst to tilrettelagte plasser for forflytningshemmede. Har parkeringsplassene mer enn 50 plasser totalt, må minst 4 prosent av plassene være tilrettelagt.

Utvidet makstid med parkeringskort: Forflytningshemmede som har eget parkeringsbevis for forflytningshemmede kan på tidsbegrensede plasser på over 30 minutter stå dobbelt så lenge. med mindre det er en egen skilting om tidsbegrensning for funksjonshemmede. Da må denne overholdes.

Mildere bot: Om du som forflytningshemmet med parkingsbevis bryter bestemmelsene ved skilting på plasser for flytningshemmede, kan du få en bot på 600 kroner. Andre vil få en bot på 900 kroner.

Parkeringstillatelse registreres: Statens vegvesen får nå et eget register over dem som er innvilget parkeringstillatelse som forflytningshemmet. I registeret vil ditt personnummer, navn, kjønn og foto av deg stå oppført. I tillegg kommer tillatelsens nummer med kommunekode, løpenummer og gyldighetstid registreres, samt om det er gitt til deg som fører eller passasjer.   

Les Parkeringsforskriften i lovdata her (ekstern lenke)

Les forskrift om parkeringstillatelse for forflytningshemmede i lovdata her (ekstern lenke).

Les også om Handikapforbundets gule lapp på ruta: POPULÆR PARKERINGSBOT

Del | Utskriftsvennlig tekst

Norges Handikapforbund | Schweigaardsgt. 12 | Postboks 9217 Grønland, 0134 Oslo
Tel: 24102400 | E-post: nhf@nhf.no | Laboremus Software