Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Nav slakter Sanners svekkelse av bolig-tilgjengeligheten

Av: Ivar Kvistum
Publisert 20.02.2017 11:47

Regjeringens forslag til nye byggeregler vil svekke menneskers livskvalitet og påføre samfunnet økte kostnader, advarer Arbeids- og velferdsdirektoraret i en svært kritisk høringsuttalelse.

Hele 190 ulike uttalelser har kommet inn til høringen om ny byggteknisk forskrift, Tek17, med forslag blant annet om svakere krav til tilgjengelighet i nye boliger.

Blant dem som retter den aller hardeste kritikken mot forslaget, er Arbeids- og velferdsdirektoratet, som er den øverste ledelsen i Nav.

Les mer om Tek17-forslaget her: NÅ KOMMER SNU-REKTANGELET

Direktoratet mener forslaget fra kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) svekker viktige prinsipper om tilgjengelige boliger:

«Dersom forslagene gjennomføres, vil dette føre til at færre av boligene som bygges vil være brukbare for personer med nedsatt funksjonsevne. Videre vil det bli et økt behov for hjelpemidler finansiert av folketrygden», advarer direktoratet.

Mangler regnestykker

Nav kritiserer Tek17-forslaget for å ha et ensidig fokus på byggekostnader.

«Det er ikke beregnet eller kommentert i høringen hva det koster kommunene når beboere må flytte fordi de blir bevegelseshemmet og ikke lenger kan bo i sitt eget hjem. Det er ikke beregnet hva det koster kommunen og arbeids- og velferdsetaten å bidra til tilrettelegging av eksisterende boliger eller å bygge omsorgsboliger til dem som ikke har tilstrekkelig areal til å bli boende hjemme.»

Varig endring – ingen «bølge»

Direktoratet minner om at politikerne selv ønsker å bygge et tilgjengelig samfunn, der folk skal kunne bo hjemme lengst mulig. Andelen innbyggere over 70 vil øke markant.

«Denne endringen er ikke en ”bølge”, men en varig strukturell endring i befolkningen. Det er helt normalt å bli rullestolbruker, rullatorbruker eller avhengig av hjelpe i et aldringsforløp», konstaterer direktoratet.

Se videointervju der ledere for pensjonist- og handikaporganisasjoner står sammen mot svekket tilgjengelighet: FRYKTER AT NYE BYGGEREGLER VIL TVINGE FLERE TIL Å BO PÅ INSTITUSJON

Høringsuttalelsen viser til at bare 10 prosent av den eksisterende boligmassen er tilgjengelig.

«Boliger med dårlig tilgjengelighet medfører redusert livskvalitet og en tyngre hverdag for mange. Funksjonshemmede og eldre er ingen liten eller ubetydelig gruppe», skriver Nav-ledelsen.

Kan ikke bytte stol

Også tanken om at snusirkler og arealkrav innendørs kan lempes på bare ved at rullestolbrukere får utdelt andre og mindre plasskrevende stoler, får gjennomgå i Navs høringsuttalelse. Denne tanken er særlig fremmet av Boligprodusentenes Forening:

«Slik er det ikke. Bruker velger modell ut fra et samlet behov. Elektriske rullestoler med liten svingradius har ofte midthjulsdrift, men disse fungerer ofte dårlig utendørs eller over hindringer, slik at de for mange brukere ikke er et reelt valg.»

Nav-direktoratet minner også om at mange brukere ikke uten videre kan bytte til en annen stol når de er innendørs.

Les mer om Boligprodusentenes forslag her: VIL ENDRE RULLESTOLENE FOR Å KUNNE KRYMPE LEILIGHETENE

Nav krever derfor at snusirkelen på 150 centimeter må bli stående, uten at det innføres noen alternativ standard. De vil også ha dette kravet tilbake i studentboliger, der regjeringen ved forrige korsvei sørget for å senke kravet til 130 centimeter.

Også de andre endringsforslagene i Tek17 som gir svekket tilgjengelighet, får tommelen ned fra Arbeids- og velferdsdirektoratet.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)


FÅR TOMMELEN NED: Statsetatene Bufdir og Nav vender begge tommelen ned for Jan Tore Sanners forslag om å svekke tilgjengelighetskravene. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

Bufdir: – Ikke bare rullestoler

Nav er ikke den eneste statsetaten som er sterkt kritisk til Tek17-forslaget. Også Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet kritiserer forslaget for å svekke tilgjengeligheten.

Og det handler ikke bare om rullestolbrukere, minner Bufdir om:

«Gjennom flere års arbeid med universell utforming ser vi at der det sørges for god tilgjengelighet for rullestolbrukere, får man også god tilgjengelighet for andre bevegelseshemmede, personermed barnevogn, med bagasje med mer. Rullestolbrukeres behov kan altså ikke i seg selv bli sett på som en kostnadsdriver, men derimot som en driver for bedre brukskvalitet for mange grupper», skriver Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.