Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

10 år med diskrimineringsvern – hvordan har det egentlig virket?
Likestillings- og diskrimineringsombudet vil samle erfaringer fra funksjonshemmedes organisasjoner om hvordan lovverket mot diskriminering har fungert så langt.
I over ti år har personer med funksjonsnedsettelse hatt et helhetlig diskrimineringsvern i norsk lovgivning.
Nå skal Likestillings- og diskrimineringsombudet samle erfaringer fra funksjonshemmedes organisasjoner for å finne ut hvordan det har fungert.
1. januar 2009 trådte Lov om forbud mot diskriminering på grunn av nedsatt funksjonsevne (diskriminerings- og tilgjengelighetsloven) i kraft.
Forbudt å diskriminere
Med denne loven ble det forbudt å diskriminere på grunn av funksjonsnedsettelse.
Loven stilte krav om tilgjengelighet og universell utforming, individuell tilrettelegging og aktivt arbeid for likestilling.
I 2018 ble loven slått sammen med det øvrige diskrimineringsregelverket til en felles likestillings- og diskrimineringslov.
Nå vil Likestillings- og diskrimineringsombudet lage en rapport om lovverket og hvordan det har fungert så langt. Hvilken betydning har lovverket hatt for å fremme funksjonshemmedes likestilling gjennom ti år?
Rapporten skal brukes i arbeidet med å påvirke slik at lovverket kan bli bedre.
Hva mener dere?
LDO inviterer nå «relevante aktører», primært sivilt samfunn og funksjonshemmedes organisasjoner, til å komme med sine erfaringer og synspunkter om lovverket.
LDO ber om skriftlige synspunkter på likestillings- og diskrimineringsloven og stiller følgende spørsmål:
- Hva mener dere om lovens virkeområde, tolkningen av loven, praktiseringen og håndhevingen av loven?
- Hvilke forbedringer mener dere er viktig i lovverket?
- Hvordan opplever funksjonshemmede å bli ivaretatt av Likestillings- og diskrimineringsombudet og Diskrimineringsnemnda?
- Hva kan gjøres for at funksjonshemmede skal bruke lovverket mer aktivt? Opplæring, økonomi, annet?
- Hva er de viktigste problemstillingene framover for å oppnå likestilling for funksjonshemmede?
Fristen for å gi innspill til Likestillings- og diskrimineringsombudet er satt til 19. juni. Innspillene og spørsmål kan sendes på e-post til seniorrådgiver Ragnar Lie (ragnar.lie@ldo.no) eller fagdirektør Eli Knøsen (ek@ldo.no).