Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Skjermbilde/portrett av Ann Kristin Krokan med Ulobas logo i bakgrunnen.
FORTSATT UTÅLMODIG: Ann Kristin Krokan holdt takketale digitalt etter å blitt overrakt Stolthetsprisen for 2020.

Veteran fikk Stolthetsprisen – ber de unge være aksjonistiske og sinte

Ulobas egen politiske spesialrådgiver Ann Kristin Krokan er tildelt Stolthetsprisen for 2020. Hun fikk prisen for et halvt århundres innsats for funksjonshemmedes likestillingskamp, men konstaterer at mye nå går feil vei. Hun er lei av dialog og tålmodighet.

Ivar Kvistum
Publisert 03.12.2020 13:08

Det var klokken 13.00 i dag, på FNs internasjonale dag for funksjonshemmede 3. desember at Ann Kristin Krokan ble tildelt Stolthetsprisen.

Prisen deles ut til noen som har gjort en særskilt innsats for å skape likestilling for funksjonshemmede.

Det er styret i Uloba – Independent Living Norge som deler ut prisen etter innspill fra en egen priskomite.

Vanligvis blir prisen utdelt i forbindelse med Stolthetsparaden på forsommeren. Men på grunn av koronasituasjonen var årets prisutdeling utsatt.

Et halvt århundre i kampen

Årets prisvinner Ann Kristin Krokan er i dag spesialrådgiver for politikk i Uloba, og hun har rundt 50 år bak seg i kampen for funksjonshemmedes likestilling, forklarte Lars Ødegård fra medlemsrådet i Uloba, da han overrakte prisen.

– Hun har stått i kampen i et halvt århundre. Men ingen må forledes til å tro at vi snakker om en avdanket forkjemper i rettighetskampen, sa Ødegård.

Hun har stått i kampen i et halvt århundre. Men ingen må forledes til å tro  at vi snakker om en avdanket forkjemper i rettighetskampen.

Han sa at prisvinneren kjennetegnes av stor kunnskap, pågangsmot, og engasjement for rettferdighet, en skarp tunge og en skarp penn. Vinneren er en velkjent, sterk og tydelig stemme, så vel i Uloba som i handikapbevegelsen for øvrig og i det offentlige ordskiftet.

– Kjære Ann Kristin. Dette er så velfortjent. Vi er stolte av deg og dine bragder gjennom mange år, sa Ødegård.

Innsats til lite nytte?

Men prisvinneren selv var ikke like overbevist om egne bragder. I takketalen konstaterte hun heller, og med tristhet, at mye har gått feil vei de siste 40 årene.

– Situasjonen er på mange måter verre nå enn for 40 år siden. Innsatsen har kanskje ikke vært til så veldig stor nytte. Det er en sårhet og smerte i at det kanskje ikke har hjulpet så mye, sa Ann Kristin Krokan.

Situasjonen er på mange måter verre nå enn for 40 år siden. Innsatsen har kanskje ikke vært til så veldig stor nytte. Det er en sårhet og smerte i at det kanskje ikke har hjulpet så mye.

Hun viste til at institusjonene er på vei tilbake. Færre funksjonshemmede er i jobb. BPA raseres. Mange har dårligere økonomi, og barn med funksjonsnedsettelser blir institusjonalisert i større grad enn før – og tidligere.

– Skal vi ikke bli forbanna for det? Jeg mener fortsatt at vi funksjonshemmede er altfor tålmodige og snille. Står vi fortsatt lua i hånda og tror på den gode viljes politikk? Tror vi fortsatt at vi kommer lengst med dialog og gode møter med politikerne, sa Krokan.

Hun mente at denne metoden burde være utprøvd lenge nok nå, etter 50 år med rapporter, lover og løfter som i neste omgang blir satt til side og boikottet.

Mer utålmodighet og sinne, takk!

Derfor etterlyser Krokan mer utålmodighet og mer sinne. Og hun ser et håp hos en ny generasjon med unge, veltalende funksjonshemmede som ser sin egen situasjon i et politisk perspektiv.

– Til dere unge som jeg har trua på, og som jeg ser begynner å bli sinte: Vær utålmodige! Dere må være kompetente og kunnskapsrike, men også sinte og aksjonistiske, sa Krokan.

Redaktør, debattant og forfatter

Ann Kristin Krokan er utdannet sosionom, har studert sosiologi. I 1991 var hun med og startet Landsforeningen for Ryggmargsskadde (LARS), som er en landsforening tilsluttet Norges Handikapforbund, og starte opp bladet Patetra.

Ann Kristin har arbeidet i Uloba i 15 år, som kommunikasjonskonsulent, leder av kommunikasjonsavdelingen, politisk leder og i de siste årene som rådgiver for ledelsen.

I mange år har hun vært redaktør for magasiner, først for magasinet REspekt og deretter Ulobas magasin Selvsagt.

Hun har siden 2008 sittet i styret for Borgerettsstiftelsen Stopp Diskrimineringen.

Ann Kristin har gitt ut to fagbøker om diskriminering av funksjonshemmede:

‘Den tause diskrimineringen’ fra 2003 ble skrevet sammen med Eli Knøsen, og i 2006 kom ‘Med vitende og vilje’, redigert av Ann Kristin Krokan og Toril Heglum.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.