Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Nærbilde av rekkverk på en rampe foran en skolebygning.
SIKRE TILGANG: Funksjonshemmedes organisasjoner ønsker seg en korona-pakke for å gjøre skolene universelt utformet. God idé, sier Ap. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

Ap-støtte til korona-pakke for universell utforming av skoler

Forslaget om å lage en egen korona-tiltakspakkepakke for å gjøre grunnskolene universelt utformet faller i godt jord hos Arbeiderpartiets utdanningspolitiker, Torstein Tvedt Solberg.

Ivar Kvistum
Publisert 27.04.2020 16:16

I forrige uke lanserte Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon, Samarbeidsforumet av funksjonshemmedes organisasjoner og Unge funksjonshemmede et felles forslag om å lage en egen korona-krisepakke for å gjøre norske grunnskoler universelt utformet.

De tre paraplyorganisasjonene mener man nå har en «gyllen mulighet» til å ta et krafttak for å sikre at alle elever, uavhengig av funksjonsevne, kan gå på sin egen nærskole.

Les mer om forslaget her: KREVER KORONA-TILTAKSPAKKE FOR UNIVERSELL UTFORMING AV SKOLER

Gjenoppbygge landet

– Dette forslaget lander i god og fruktbar jord hos oss i Arbeiderpartiet.

Det sier Torstein Tvedt Solberg, Arbeiderpartiets fraksjonsleder og andre nestleder i Utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget.

Han er bekymret for belastningene som koronakrisen påfører både skolene og kommune.

– Når vi skal gjenoppbygge landet, trenger vi de klassiske motkonjunkturtiltakene. Dette forslaget passer veldig godt inn, sier han til Handikapnytt.

Når vi skal gjenoppbygge landet, trenger vi de klassiske motkonjunkturtiltakene. Dette forslaget passer veldig godt inn.

Nødvendig å øremerke

Solberg minner om at man også etter finanskrisen lagde ordninger for kommunene, med oppussings- og vedlikeholdsprosjekter som skulle bidra til å skape aktivitet.

– Det er helt naturlig å tenke i de samme banene nå. Og da kan det være nødvendig å øremerke midler direkte til universell utforming for å lede kommunenes prioriteringer i riktig retning, sier han.

Portrettfoto av Solberg.

KRAFTTAK: Arbeiderpartiets fraksjonsleder i Utdannings- og forskningskomiteen, Torstein Tvedt Solberg, støtter forslaget om å lage en tiltakspakke rettet mot universell utforming av skoler. (Foto: Stortinget)

Torstein Tvedt Solberg mener det riktige tidspunktet for å løfte en satsing på universell utforming inn i tiltakspakker etter korona, vil være i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett om noen få uker.

– Der skal vi diskutere hva vi skal gjøre for å få hjulene i gang igjen. Vi skal sørge for å ta dette med oss inn i de diskusjonene, sier han.

– Takker for innspillet

Handikapnytt har forsøkt å få regjeringens reaksjon på forslaget fra Safo, FFO og Unge funksjonshemmede.

Vi kontaktet Kommunal- og moderniseringsdepartementet, som var adressat for forslaget. Derfra ble vi sendt videre til Kunnskapsdepartementet, hvor kommunikasjonsavdelingen opplyser at «vi har ikke så mye annet å si om dette akkurat nå enn at vi takker for innspillet. Dette er en  problemstilling Kunnskapsdepartementet er godt kjent med. Innspillet må vurderes i regjeringens budsjettarbeid, på lik linje med de andre innspillene og forslagene vi mottar».

Før kunnskapsminister Guri Melby (V) gikk inn i regjeringen, var hun medlem i Stortingets utdannings- og forskningskomite.

Noe av det siste hun gjorde før hun ble statsråd, var å vende tommelen ned for et forslag fra opposisjonen om å forplikte regjeringen til å gjennomføre planene om å gjøre skolene universelt utformet innen 2030.

Les mer: FORTSATT INGEN TIDSFRIST FOR TILGJENGELIGE SKOLER

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende oss for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «støtte til Handikapnytt».

Pengene går uavkortet til å lage Handikapnytt. Din støtte gjør det mulig for oss å fortsette arbeidet. Tusen takk for ditt bidrag.

Hilsen oss i redaksjonen


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.