Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Detaljbilde av mannlig rullestolbruker med blyant og papirer i hendene.
ETT VALG ER FRITT: Når Vestre Viken er ferdig med sin BPA-anbudskonkurranse, vil brukerne i 16 kommuner bare ha fire leverandører å velge blant. Det er nok, mener regjeringen. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

BPA: To leverandører er nok for at det skal være «fritt brukervalg»

De som trenger helse- og omsorgstjenester, skal få større valgfrihet, mener regjeringen. Men for deg som har brukerstyrt personlig assistanse (BPA), er det god nok valgfrihet å kunne velge mellom to forskjellige tilbydere.

Av Georg Mathisen
Publisert 14.10.2020 06:00

– Vi vil at flere innbyggere selv skal kunne velge leverandør av helse- og omsorgstjenester, erklærte helse- og omsorgsminister Bent Høie så sent som i september.

Da la regjeringen frem en ny godkjenningsmodell som skal gjøre det enklere og raskere for kommunene å innføre fritt brukervalg.

Fire blir igjen

Samtidig er kommunene i Vestre Viken som kaller seg Kommunehelsesamarbeidet, allerede i gang med anbudsrunden for brukerstyrt personlig assistanse (BPA).

Den gjør de samlet for 16 kommuner med 477 000 innbyggere.

Når den er ferdig, skal bare fire av de 20 leverandørene som vil tilby brukerstyrt personlig assistanse (BPA) i noen av kommunene, stå igjen.

Les mer: MILLIARD-KONKURRANSE OM BRUKERSTYRT PERSONLIG ASSISTANSE

Det er slik det skal være, konstaterer Helse- og omsorgsdepartementet nå.

Handikapnytt har prøvd å få Bent Høie til å svare på hvor mange tilbydere som må til for at han skal regne det som «fritt brukervalg».

I hans sted svarer statssekretær Frøydis Høyem gjennom departementets kommunikasjonsavdeling.

To er nok

– Det er ingen regel for hvor mange tilbydere en kommune skal ha. Det sentrale i fritt brukervalg er at brukeren fritt kan velge mellom de tjenesteyterne kommunen har godkjent eller har avtale med, skriver Høyem.

– Det betyr altså at to godkjente aktører er akseptabelt som fritt brukervalg?

– Ja, det gjør det.

Høyem har slett ingen innvendinger mot en runde der kommunen velger bort noen av leverandørene. Hun formulerer seg slik:

– Valgfrihet er viktig for mange. Derfor vil vi legge til rette for at flere kommuner innfører fritt brukervalg. Med forslaget vi nå har sendt på høring, vil alle leverandører som oppfyller kommunens vilkår, kunne yte tjenester til brukerne. Dette gir kommunene og brukerne trygghet for at leverandørene oppfyller bestemte krav, mer valgfrihet for brukerne og større muligheter for de private leverandørene til å yte tjenester på vegne av kommunen.

Samme pris

Modellen som regjeringen har sendt ut på høring, handler delvis om jussen: Hvis kommunene vil innføre fritt brukervalg, skal de slippe å lage alle reglene og rammene selv.

Løsningen som Bent Høie foreslår, innebærer at brukerne kan velge mellom de leverandørene som kommunen har godkjent. Prisen er den samme for alle, slik at det er kvaliteten leverandørene skal konkurrere på.

Kjære leser!

Vi vil gjerne be deg om en liten tjeneste. Handikapnytt.no er et nettsted uten noen form for betalingsmur. Det er fordi vi ønsker å nå ut til flest mulig med vesentlig journalistikk om funksjonshemmedes rettigheter og levekår.
Men det koster penger å lage innholdet, og vi mottar ingen pressestøtte.

Vil du hjelpe oss å finansiere journalistikken som ingen andre enn Handikapnytt lager?
Det kan du gjøre ved å vippse for eksempel 25 kroner til 526030.

Pengene går uavkortet til å lage Handikapnytt. Tusen takk for ditt bidrag.

Hilsen redaksjonen


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.