Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Ida snakker i mikrofonen med en stor forsamling mennesker på Universitetsplassen. Mange av tilhørerne har røde T-skjorter med ordene «Stolt Sterk Synlig».
LYTTET I STILLHET: Ida Hauge Dignes hadde oppmerksomheten til hele Universitetsplassen da hun holdt appell. (Foto: Ivar Kvistum)

Da Ida holdt appell var det helt stille på Universitetsplassen

Universitetsplassen var full av slagord, applaus og paroler. Men da Ida Hauge Dignes snakket om å være en god storesøster med BPA, var alle stille. SE STORT BILDEGALLERI FRA STOLTHETSPARADEN LENGER NED I SAKEN.

Av Ivar Kvistum
Publisert 16.06.2018 14:14

Lørdag formiddag samlet deltakerne i årets Stolthetsparade seg på Universitetsplassen i Oslo.

En av dem som holdt appell før paraden la ut på strekningen opp Karl Johans gate, var Ida Hauge Dignes, nestleder i Norges Handikapforbunds Ungdom (NHFU) i Oslo.

Hun høstet jubel da hun fortalte om de siste års vekst og framgang i NHFU.

Men da hun snakket om hvilken betydning brukerstyrt personlig assistanse (BPA) har i hennes liv, ville du kunne høre en politisk button falle på Universitetsplassens brosteinsdekke.

Vendepunktet

Ida fortalte om gleden over å få en lillebror, men også om hvordan hun ikke lenger kunne fylle rollen som omsorgsfull storesøster.

– Det var i stedet lillebror som ble som en storebror for meg da jeg ble gradvis mer funksjonshemmet. Det hadde ikke treng å være sånn. Å være funksjonshemmet er ikke det samme som å være en dårligere storesøster, sa Ida Hauge Dignes.

Vendepunktet kom med BPA, fortalte NHFU-nestlederen. Med egne assistenter er det igjen mulig for henne å ansvar for eget liv.

Ansvar for eget liv

– Nå fyller jeg rollen som storesøster. Jeg kan lage mat til lillebroren min og være der for ham på en annen måte enn før. Med verktøyet BPA kan jeg overvinne de samfunnsskapte barrierene, sa Dignes.

Ida holder appell.

ANSVAR SOM STORESØSTER: Ida Hauge Dignes fortalte hvordan hun kan være en god storesøster med BPA. (Foto: Ivar Kvistum)

Og hun konkluderte:

– Til dere som bestemmer i dette landet: Sørg for at BPA blir tilgjengelig for alle som trenger det. La oss få ta ansvar for egne liv!

Til dere som bestemmer i dette landet: Sørg for at BPA blir tilgjengelig for alle som trenger det. La oss få ta ansvar for egne liv!

Og da brøt applausen løs igjen.

Ida Hauge Dignes var veldig fornøyd med mottakelsen hun fikk på appellen sin.

– Dette var en fin opplevelse. Jeg er veldig glad for at jeg fikk en slik mulighet til å fortelle så mange mennesker hva BPA betyr, sa hun til Handikapnytt etter at paraden hadde forlatt Universitetsplassen og lagt ut på ruta langs Karl Johans gate til Jernbanetorget.

Under kan du se et stort bildegalleri fra Stolthetsparaden.

Åpen for alle

Det er Uloba – Independent Living Norge som arrangerer den årlige Stolthetsparaden.

Men i år var paraden også åpen for at andre organisasjoner kunne delta med egne faner og paroler.

I paraden stilte NHFU, Abloom Filmfestival, Fagforbundet og Prima Assistanse med egne faner.

Årest parade er også en del av Independent Living- festivalen, som startet fredag og avsluttes lørdag kveld med Stolt Natt på Salt ved Langkaia 1. Du finner stedet langs brygga mellom Operaen og Vippetangen.

Paraden på Karl Johan. Slottet i bakgrunnen.

STOLT PARADE: Årets Stolthetsparade langs Karl Johans gate er en del av Independent Living-festivalen. (Foto: Ivar Kvistum)


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.