Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Flyfoto av Kiruna sentrum.
SYNKER I JORDEN: Det nåværende sentrum i Kiruna skal erstattes med et nytt, tre kilometer unna. Målet er å skape en by som er totalt universelt utformet. (Foto: Colourbox)

Denne byen skal flyttes – og bli helt universelt utformet

Den gamle gruvebyen Kiruna er bokstavelig talt i ferd med å synke i jorden. Nye Kiruna tre kilometer unna skal ha full tilgjengelighet.

Ivar Kvistum
Publisert 21.06.2018 15:46

Hvordan ser en helt og holdent universelt utformet by ut?

Kanskje vil svaret på det spørsmålet vise seg om noen år i svenske Kiruna.

Gruvebyen i Lappland lengst nord i Sverige er nemlig på flyttefot.

Den gamle bykjernen trues av illevarslende sprekkdannelser forårsaket av gruvedriften som hele byen bygger på – både økonomisk og bokstavelig talt.

Malm og truende sprekker

Siden slutten av 1800-tallet har selskapet LKAB gravd fram malm i dette området og sendt det ut med tog inn i Norge, via Ofotbanen til Narvik. Dette har gitt grunnlag for et bysamfunn med nær 20 000 innbyggere.

Men det var altså disse sprekkdannelsene, som ble så nærgående og truende at det stilte Kiruna-samunnet overfor et svært alvorlig valg: Slutte med gruvedrift. Eller flytte byen!

De valgte det siste, og nå er altså hele Kiruna sentrum i ferd med å gjenreises tre kilometer unna der den har ligget siden den var en husklynge med navnet Luossavare.

Unik mulighet

Dette er selvsagt en svær operasjon som krever masse planlegging. En av ambisjonene er å skape en by som er tilgjengelig for alle.

Vi har fokus på at det skal være tilgjengelig for alle typer mennesker. Den sjansen har vi nå med nye Kiruna.

– Vi har fokus på at det skal være tilgjengelig for alle typer mennesker. Den sjansen har vi nå med nye Kiruna. Da er det viktig at vi fra planleggingsstadiet og helt til gjennomføringen har denne tanken med oss.

Det sier Ann-Christin Samuelsson til det svenske magasinet Funktionhinderpolitik.

Hun er utviklingssjef i Kiruna kommune og ansvarlig for sosial bærekraft.

Samuelsson ser byflyttingen som en mulighet til å skape en by som er mer inkluderende enn den gamle. Og som av den grunn kan lokke flere nye innbyggere til Kiruna.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!

Lettere å ta seg fram

Det gamle Kiruna sentrum er preget av kupert terreng som skaper problemer for bevegelshemmede. Byplanleggingen skaper utfordringer også for synshemmede.

– I den nye byen må vi gjøre det lettere å ta seg fram, sier Ann-Christin Samuelsson til det svenske tidsskriftet.

Bilde av den nye rådhusbygningen. Bygningen har en sirkulær form med et klokketårn ved siden av.

REISER SEG: Foreløpig er det bare det nye rådhuset som er på plass i det nye Kiruna. (Foto: Kiruna Kommun)

Samler kunnskap fra hele verden

Når man har planlagt nye Kiruna sentrum, har man sett at det ikke er nok bare å følge lover, forskrifter, regler og retningslinjer.

I stedet har Luleå tekniske universitet, Innovasjonsplattform Kiruna og Research Institutes of Sweden gått sammen om å ta fram lovgivning og forskning om universell utforming fra hele verden og bruke det beste til å gi byplanleggere og arkitekter de verktøyene de trenger.

– Vi håper å påvirke prosessen i Kiruna. Målet er å få dem til å tenke en gang ekstra, eller flere ganger, slik at prinsippene om inkludering blir levende i nye Kiruna sier Åsa Wikberg Nilsson ved Luleå tekniske universitet til Funktionhinderpolitik.

Arbeidet med å bygge den nye byen skal etter planen være ferdigstilt i 2024, ifølge Kiruna kommune.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.