Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Denne kan bli din – mot en egenandel

Av: Ivar Kvistum
Publisert 15.05.2014 15:39

Er du over 26 år, får også du fra 1. juli tilgang på aktivitetshjelpemidler gjennom Nav. Men du må trolig ut med en egenandel på inntil 4000 kroner.

Både den nåværende regjeringen og den forrige varslet at den såkalte 26-årsregelen skulle bort. Dette er bestemmelsen som sier at bare personer under 26 år har gratis tilgang på hjelpemidler til trenging, stimulering, aktivisering, lek og sport gjennom Navs hjelpemiddelformidling.

Alle andre har måttet betale full pris for slike hjelpemidler, for eksempel håndsykler, sit-ski og liknende.

LES OGSÅ: NÅ FÅR FLERE VOKSNE RÅD TIL Å TRENE

I statsbudsjettet ble det vedtatt at det skulle vedtas en ny ordning for stønad til aktivitetshjelpemidler for personer over 26 år. Nå forbereder Arbeids- og sosialdepartementet et forslag til regelverk for den nye ordningen. Handikapnytt har fått tilgang til et foreløpig utkast, og et ferdig forslag blir trolig sendt på høring i løpet av kort tid.

Egenbetaling

Forslaget, slik det framgår av utkastet, innebærer at det innføres en egenbetaling for brukerne på 10 prosent av kjøpesummen for aktivitetshjelpemidlene. Det øvre taket settes til 4000 kroner per hjelpemiddel.

Det betyr at enten du trenger en sit-ski til 40 000 elle 50 000 kroner, må du i begge tilfeller ut med en egenandel på 4000 kroner.

«En slik egenbetaling vurderes som rimelig gitt at folketrygden skal dekke merutgifter som følge av funksjonsnedsettelsen», heter det i Arbeids- og sosialdepartementets interne skriv.

De begrunner det med at de fleste som deltar i ulike aktiviteter, har utgifter til utstyr.

«Det er dermed naturlig at også personer med funksjonsnedsettelse betaler en viss andel av utstyrets kostnad.»

Låne fra Nav

Arbeidsgruppa som har jobbet med reglene, har diskutert om man skal innføre en tilskuddsordning, der den får støtte til å kjøpe hjelpemidler som de eier selv, eller en utlånsordning. Departementet landet på det siste, altså at utstyret lånes ut av hjelpemiddelsentralen. Sentralene skal samtidig være behjelpelige med informasjon og veiledning ved valg av hjelpemiddel.

«Dersom NAV hjelpemiddelsentral skal ha ansvar for anskaffelse, oppfølging av reklamasjon og reparasjoner på samme måte som for barn og unge under 26 år, er en utlånsordning mest hensiktsmessig», skriver departementet.

Likevel vil enkel service være den enkeltes ansvar, enten det handler om å preparere en skisåle eller bytte et sykkeldekk.

Ikke bare sport

Arbeidsgruppa i departementet, hvor funksjonshemmedes organisasjoner har deltatt, har arbeidet mye med å definere hva som er aktivitetshjelpemidler og hva som ikke er det. Departementet har landet på at det ikke bare handler om sportsutstyr i snever forstand. Heller ikke trenger man være aktiv idrettsutøver eller organisert i en idrettsforening for å få del i ordningen.

LES OGSÅ: KJEMPER FOR RETTEN TIL EN AKTIV FRITID

Derimot er hjelpemidler til hobbyaktiviteter ikke innenfor, enten det skal brukes til håndarbeid, dataspill, teater korsang og så videre.

Først til mølla

I motsetning til vanlig hjelpemiddelformidling skal den nye ordningen som innføres fra 1. juli, være «rammestyrt». Det betyr enkelt og greit at det settes av en pott med penger til formålet. Om pengene brukes opp før året er omme, vil søkere få avslag på nye hjelpemidler.

Likevel foreslår ikke departementet at det settes noen øvre grenser for hvor mange hjelpemidler den enkelte bruker kan skaffe seg. Det kan i så fall gjøres senere dersom det viser seg å være nødvendig.

«Egenbetaling vil i seg selv medføre at brukerne vurderer og prioriterer hvilke aktiviteter de ønsker å delta i», skriver departementet.

Det første året er det satt av 55 millioner kroner til formålet.

Den nye ordningen skal omfatte ortopediske aktivitetshjelpemidler, som spesialproteser og ortopedisk fottøy, selv om dette ligger under en annen post på budsjettet enn hjelpemidler. Også dette har nemlig vært omfattet av 26-årsregelen.

Den nye ordningen skal ikke få noen betydning for dem som er under 26 år. De vil fortsatt få tilgang på aktivitetshjelpemidler som i dag, uten egenandel.

– To ordninger er en for mye

Forbundsleder Arne Lein i Norges Handikapforbund mener forslaget til regelverk slik departementet forbereder, er et viktig skritt i riktig retning, selv om 26-årsregelen som sådan ikke er fjernet slik politikerne tidligere har sagt. I stedet har man innført en ny ordning for personer over 26.

– Det er ikke i samsvar med de politiske løftene som ble gitt at vi skal ha to ordninger, en for ung og en for folk over 26, sier Lein.

Han er likevel glad for en ny ordning som vil gi flere mulighet til å leve aktive liv.

– Mange funksjonshemmede er passivisert fordi de ikke har hatt økonomisk grunnlag for å skaffe seg det utstyret de trenger for å komme i aktivitet, sier han.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.