Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Drapsdømt parautøver får ny sjanse til prøveløslatelse

(NTB-AP:) Den sørafrikanske friidretts- og parautøveren Oscar Pistorius kan denne uken gjøre seg håp om å bli innvilget prøveløslatelse fra fengsel etter drapsdommen.

Pistorius drepte i 2013 sin 29 år gamle kjæreste Reeva Steenkamp. Hun ble skutt gjennom baderomsdøren i parets hjem i Pretoria på Valentinsdagen. Pistorius hevdet i retten at han trodde at en innbruddstyv hadde tatt seg inn på badet, men han ble ikke trodd. Saken fikk stor oppmerksomhet både i Sør-Afrika og internasjonalt.

Pistorius ble verdenskjent da han deltok i sommer-OL i 2012. Det fordi han mangler begge bein og løp med fjærende proteser. Dette ga ham tilnavnet «Blade Runner».

Så sent som i mars i år ble det gjennomført et rettsmøte, der en nemnd skulle vurdere om Pistorius var kvalifisert for prøveløslatelse. Konklusjonen ble da at Pistorius ikke hadde sonet en tilstrekkelig del av straffen til å oppfylle vilkårene. Det ville han først ha gjort i august 2024. I ettertid har den slutningen vist seg å være feil, ifølge nyhetsbyrået AP.

I 2017 besluttet Sør-Afrikas høyesterett at Pistorius skulle sone landets minstestraff for mord – 15 års fengsel. Samtidig ble det gjort fratrekk for 19 måneder som idrettsprofilen allerede hadde sittet i fengsel siden den første dommen mot ham ble avsagt. 2017-kjennelsen kom etter en svært lang rettsprosess med anker fra begge parter.

Retten gjorde imidlertid en feil ved ikke å trekke fra også en annen periode Pistorius hadde sonet mens drapsdommen hans var anket. Feilen innebærer at 36-åringen faktisk var kvalifisert for en prøveløslatelses-vurdering i mars i år.

At det nå legges opp til et nytt rettsmøte i saken denne uken er en erkjennelse av denne tabben, melder AP.

Pistorius er samtidig ikke garantert å bli innvilget tidlig løslatelse. Nemnda som skal vurdere saken hans tar en rekke faktorer i betraktning, blant dem den tidligere idrettsutøverens oppførsel i fengselet, hans mentale helse og sannsynligheten for at han vil begå en ny forbrytelse.

Personer som dømmes for alvorlige forbrytelser i Sør-Afrika må sone minst halvparten av straffen før de er kvalifisert for prøveløslatelse. I første rettsinstans ble Pistorius idømt seks års fengsel. Den dommen kalte påtalemyndigheten sjokkerende mild.

Pistorius er født med en tilstand som førte til at beina hans måtte amputeres under kneet da han var baby. Likevel gjorde han stor suksess på idrettsbanen. Han vant blant annet flere paralympiske gull. Pistorius fyller 37 år onsdag denne uken.

(©NTB)

21.11.2023 kl. 08:34
Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.