Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Humor. Folk som ler.
EN GOD LATTER: NRK vil ha flere humorister med funksjonsnedsettelser, og det håper de å legge et godt grunnlag for når de arrangerer audition fredag 21. juni. (Foto: Colourbox)

Etterlyst: Funksjonshemmede humorister

Liker du å få folk til å le? Fredag 21. juni arrangerer NRKs humor-redaksjon audition for humorister med funksjonsnedsettelse.

Av Britt Knutsdatter Arnhøy
Publisert 13.06.2019 16:15

Har du en funksjonsnedsettelse og går med en humorist i magen, kan din tid være nå.

– Du trenger ikke ha mye erfaring. Hvis du liker å få folk til å le, muntlig eller skriftlig, så meld deg på, oppfordrer Marit Støre Valeur, prosjektleder i NRK Humor.

NRK går for en bred kartlegging og er ute etter ulike talenter og ulike typer bidragsytere, både foran og bak kamera.

– Vi er åpne for absolutt alt. For dem som har en skuespiller i magen, for dem som liker å skrive, for dem som kan være statist i bakgrunnen på scenen. Hva vi trenger, kan være så mye.

Terskelen for å komme med på audition skal derfor være lav, og selve gjennomføringen skal ikke være egnet til å skremme noen.

– Vi ser mer for oss en dialog enn en kjempeforestilling, beskriver Valeur om selve auditionen.

Konkret mål

Den vil foregå foran et panel med ulike prosjektledere i humoravdelingen og med representanter fra NRK Super og NRK P3.

Valeur selv har et helt konkret mål:

– Jeg har lyst til å finne folk med funksjonsnedsettelser som er morsomme, som man kan dyrke som rene komikere foran kamera i et sketsjeprosjekt jeg holder på med for nrk.no, forteller hun.

Alt kan skje

Marit Støre Valeur i NRK

PROSJEKT: Marit Støre Valeur er prosjektleder i NRK Humor, som vil ha flere funksjonshemmede med. Her er hun til høyre som Britt Helen i NRKs Parterapi sammen med Kjell-Simen, gestaltet av Kevin Vågenes. (Foto: Tor Eigil Scheide/NRK)

Samtidig er det sånn at slike auditioner avdekker langt mer enn det man i utgangspunktet ser etter.

– Plutselig dukker det opp en som har et veldig godt hode, et skuespillertalent, eller noen som ser dritbra ut som du tenker kan gjøre seg til det og det – og så kommer det noen som gjør at man avdekker et behov man ikke ante at man hadde. Alt kan skje, ivrer Valeur.

Synliggjøring

–  Til sketsjeprosjektet ditt: Tenker du humor om funksjonsnedsettelser av folk med funksjonsnedsettelser, eller humor generelt formidlet av mennesker med funksjonsnedsettelser?

–Jeg tenker begge deler. De kan både spøke om seg selv og om alt annet.

For når jeg først skal lage humor som også er for og med funksjonshemmede, skal jeg sikre at materialet blir riktig og viktig. Det dreier seg om en synliggjøring. Funksjonshemningen er individet som møter samfunnet. Jeg har for eksempel ikke dybdesyn. Det fungerer helt fint helt til noen kaster en ball til meg. Da blir jeg funksjonshemmet, sier Valeur.

Ble inspirert

Siri Antonsen, NRK

MANGFOLD: Siri Antonsen er tilgjengelighetssjef i NRK. (Foto: NRK)

For ett år siden startet NRK opp et mangfoldsteam. Høsten 2018 fikk teamet et mandat til å inkludere funksjonshemmede i mangfoldsarbeidet. De har blant annet hatt workshops og 26 personer med funksjonsnedsettelser på idéstorming hos NRK. Det resulterte i mer enn 100 ideer. Deretter har de gjennomført speed date der alle de ulike innholdsavdelingene i NRK møtte personer med funksjonsnedsettelser.

– Disse møtene har gitt oss verdifull informasjon og masse inspirasjon, forteller NRKs tilgjengelighetssjef for innhold, Siri Antonsen.

– Ikke nøl!

Ønsket om mer humor har vært en av flere tydelige tilbakemeldinger. Det gjør NRK noe med.

– Hva skal de som vil delta gjøre?

– De skal sende inn en video av seg selv, og fylle ut et skjema. Så får de en tid for når de skal møte opp fredag 21. Da blir det en trivelig prat, og de kan fremføre noe. Dette blir litt åpent, vi har ingen fast mal vi skal tråkke gjennom, men vi tilpasser det etter hvem som kommer og hva vedkommende har på hjertet, sier Valeur.

Hun og Antonsen oppfordrer personer med funksjonsnedsettelse til å delta på auditions også når de ikke spesifikt oppfordres til det.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.